Mi tartja meg a katolikusokat a katolikus egyházban?
"A hit abban hogy Jézus betartja az ígéretét miszerint:
Mt 16,18 - Én is mondom neked: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt. "
Hogy jön ehhez a katolikus egyház?
"Hogy jön ehhez a katolikus egyház?"
Péter volt Róma első püspöke, vagyis az első pápa.
Szia!
Katolikusként ökumenikus helyen dolgozom sok protestánssal. Így volt, hogy én is szemeztem a protestáns egyházakkal, mert testközelből láttam ezeket, velük együtt imádkoztam stb. Több tekintetben sokkal felszabadultabbnak tűnnek, de ez inkább érzelmi megközelítés, ami még nem elégséges számomra.
Miért maradtam katolikus?
Egyrészt a neveltetésem miatt és a magabiztos hitű családi háttér miatt, de idővel ez sem volt elégséges. Meg akartam érteni a katolikus tanítást és összehasonlítani a protestánssal.
A prot egyházak egyedül a Bibliára építenek mindent, mi pedig a Bibliára és a Szent Hagyományra. Ez minden eltérésnek az egyik legnagyobb alapaja. Ebből indul ki számos eltérés a felekezetek között.
A legerősebb prot érv, hogy miért nem csak a Bibliát vesszük alapul. Ezen én is megütköztem először, aztán feltettem a kérdést: hol írja a Biblia azt, hogy csak a Bibliára kell alapoznunk mindent? Nem találtam egy szem utalást sem, amit meg a prot barátaim mondtak erre, nem volt bizonyító erejű.
Jó, de akkor hol írja a Szent Hagyományt?
Ezzel a szóösszetétellel sehol, de kb. egy tucat utalást találtam rá. (ha érdekel, jelezd, és beírom)
De nem álltam meg itt, hanem igyekeztem minden tanításunkra megkeresni a bibliai utalást is. Ezek nem titkok, így aki keresi, könnyen megtalálja őket, mert tanítja őket az egyház, csak sokan nem is keresik még katolikusok sem.
Titus Pullo válasza:
"Hogy jön ehhez a katolikus egyház?"
Péter volt Róma első püspöke, vagyis az első pápa.
Ezt a kijelentésedet nem csak a protestánsok utasítják vissza, hanem még a rangos katolikus irodalmak is! Vagyis, Péter soha nem volt Róma püspöke!
"A legerősebb prot érv, hogy miért nem csak a Bibliát vesszük alapul. Ezen én is megütköztem először, aztán feltettem a kérdést: hol írja a Biblia azt, hogy csak a Bibliára kell alapoznunk mindent? Nem találtam egy szem utalást sem, amit meg a prot barátaim mondtak erre, nem volt bizonyító erejű. "
Pedig van rá utalás:
"Mindezeket pedig, testvéreim, értetek alkalmaztam magamra és Apollósra, hogy a mi példánkon tanuljátok meg: ahhoz tartsa magát az ember, ami meg van írva, és senki se fuvalkodjék fel az egyik tanítóval dicsekedve a másik ellen." (1Kor 4:6)
Annak van hitele, ami meg van írva, a legjobb példát Jézus mutatta meg ebben:
"Ekkor így szólt hozzá Jézus: „Távozz tőlem, Sátán, mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” (Máté 4:10)
A Szentírás van Istentől ihletve (bár nem minden benne szereplő kijelentés Istentől ihletett, pl. Péter kijelentése Jézusnak, mire Jézus azt mondta, hogy távozz tőlem Sátán...), Ugyanez a katolikus hagyományokról nem mondható el.
Sok katolikus hagyomány teljesen szembe megy a Bibliával, ill. azzal alá nem támasztható.
A katolikus egyház a hagyományait ugyanolyan szintre helyezi, mint a Jézus korabeli zsidóság, és aki ezt nem veszi észre, az ugyanúgy fog járni, mint a Jézus korabeli zsidóság hagyományt követő része.
"Majd így folytatta: „Szépen semmibe veszitek Isten parancsát, hogy hagyományotokat állítsátok a helyére.”
"Isten szavát érvénytelenítitek hagyományotokkal, amellyel azt átadjátok. És sok ehhez hasonlót tesztek.”
(Márk 7:9,13)
"Engem személy szerint pont a szentírási bizonyítékok hoztak protestáns hívő koromból a katolikus egyházba, és nem egy ugyanilyen cipőben járó ismerősöm van.
PAX!"
A Szentírási bizonyítékok az őszinte bibliakutatókat igen messze viszik a katolikus egyháztól! (Én legalábbis így vagyok ezzel.)
Szia!
14-es vagyok. No, épp azokat az érveket hozod, mint protestáns barátaim. Nem vitázni akarok, csak beszélgetni, de ahogy sokszor az én érveim is támadhatók, elismerem, ezek sem állnak meg két lábon.
Nos, írod:
Pedig van rá utalás:
"Mindezeket pedig, testvéreim, értetek alkalmaztam magamra és Apollósra, hogy a mi példánkon tanuljátok meg: ahhoz tartsa magát az ember, ami meg van írva, és senki se fuvalkodjék fel az egyik tanítóval dicsekedve a másik ellen." (1Kor 4:6)
Válaszom:
Itt valóban szerepel a "meg van írva", de amikor ezt a szöveget írták, a Biblia, főleg az Újszövetség még évszázadokig nem létezett. Ez a "meg van írva" tehát biztos, hogy nem a Bibliára, hanem legfeljebb ószövetségi könyvekre utal. Nekem ez a rész (valamint a 2Tim 3,16-17, amit még mondani szoktak) egyáltalán nem bizonyítja, hogy itt a ma használt Bibliáról van szó.
Írod a Hagyományról:
"Majd így folytatta: „Szépen semmibe veszitek Isten parancsát, hogy hagyományotokat állítsátok a helyére.”
"Isten szavát érvénytelenítitek hagyományotokkal, amellyel azt átadjátok. És sok ehhez hasonlót tesztek.”
(Márk 7:9,13)
Válaszom:
Igen, tudom. És még ide sorolható: Mt 15,3 és Kol 2,8 is, mint protestáns érvek.
De ez hibás érvelés. Itt az emberi hagyományokról van szó, nem pedig az isteniekről („a ti hagyományotok” – Mt 15,3; „emberi hagyományok” – Mk 7,9; Kol 2,8), de nem maga „a” hagyományról, amelyet Krisztus és az apostolok hagytak ránk („átadott hagyomány” – 1Kor 11,2; „kapott hagyomány” – 2Tessz 2,15; 3,6)
Katolikus érvek a hagyomány mellett a Biblia alapján:
- Jn 20,30 "Jézus még sok más csodajelet is mutatott tanítványai előtt, amelyeket nem jegyeztek föl ebben a könyvben." (Tehát még van egy csomó minden, amit elmondott tanítványainak.)
- Jn 21,25 "Jézus még sok egyebet is tett. Ha azonban valaki mind le akarná írni - azt hiszem -, annyi könyvet kellene írnia, hogy nem tudná az egész világ sem befogadni."
1Pét 1,25 – Jézus örökké tartó szavai az apostoli igehirdetésben maradnak fenn:
"de az Úr szava örökre megmarad. Ez pedig az a tanítás, amelyet hirdettek nektek."
1Kor 15,1.11 – Az igét az apostolok mindig is hirdették, és nem csak leírták.
"Figyelmetekbe ajánlom, testvérek, az evangéliumot, amelyet hirdettem nektek. Elfogadtátok, és szilárdan kitartotok benne. Általa elnyeritek az üdvösséget, ha megtartjátok úgy, ahogy HIRDETTEM nektek." (szóban is)
Róm 10,17
"A hit tehát HALLÁSBÓL fakad, a hallás pedig Krisztus tanításából."
Mal 2,7
A pap ajkának kell ugyanis a tudást őriznie, és az ő szájából várják a tanítást, mert a Seregek Urának követe.
1Kor 11,2
Megdicsérlek titeket, mivel emlékeztek mindenre, s rendelkezéseim szerint jártok el, úgy, ahogy meghagytam nektek.
2Tessz 2,15
Legyetek hát állhatatosak, testvérek, és RAGASZKODJATOK A HAGYOMÁNYOKHOZ, amelyeket tőlünk élőszóban vagy levélben kaptatok.
2Tessz 3,6
Urunk, Jézus Krisztus nevében meghagyjuk nektek, testvérek, kerüljetek minden olyan testvért, aki kifogásolható módon él, és nem ragaszkodik a tőlünk kapott HAGYOMÁNYHOZ.
2Tim 1,13
Eszményed az a tanítás legyen, amelyet Krisztus Jézus hitében és szeretetében tőlem HALLOTTÁL.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!