Ti is azt látjátok, amit én?
Ha kilépsz - mondjuk - egy város utcájára, akkor nem tudsz már hova nézni, hogy ne írást láss magad előtt. (pl. reklámhegyek) Nem lehetséges, hogy ez szándékos?
Íme ez a kép:
Ha jobban megnézed, azt látod, hogy egy patás, szarvas jószág akarja neked adni az íródeák pennát, hogy írj, írj, írj...! folytasd a könyvek írását, tovább elárasztva életünket írásokkal,... Nem lehet, hogy ez a folyamat szándékos, és szándékosan van elárasztva életünk írással?
9-nek
"Nem biztos, hogy az én megértésemmel van a baj. Lehet, hogy a te fogalmazásoddal (ami az olvasás hiányának következménye)."
Miután idéztem a saját írásomból, egyértelműsítettem, hogy miről kérdeztem, de már a kérdésben, az első bekezdés is egyértelművé teszi, hogy nem önmagában arról van szó, hogy az írás rossz. Ezt (pl. írom, hogy ha kilépsz az utcára, csak azt látod, ezzel kezdem!!! ) arra redukálni, hogy bajom van az írással, alapvető szövegértési hiányosságokra utal, mivel akkor nem írtam volna ilyeneket, ha csak ennyit akartam volna.
"Még mindig nem fejtetted ki, hogy mi bajod azzal, hogy mindenütt írás vesz minket körül."
"Mondd meg nekem őszintén: szerinted mi a rossz abban, hogy ennyi helyen találkozunk különböző írásokkal?"
Nem véletlen helyeseltem a 4-es szólóra (nem az egyetértés a lényeg, mert írt lényegest is, és én arra helyeseltem), van neki egy olyan mondata, hogy, idézem: "és információ, a városokban jelenlevő állandó zaj, a mindenhol jelen levő reklámok és feliratok valóban azt eredményezik hogy az ember gondolatai folyamatosan LE VANNAK KÖTVE"
Elmondom, miért gondolom bajnak ezt a folyamatot. (mert ugye folyamatot írtam, ha emlékszel, nem annyit, hogy "bajom van az írással") Az ember, ha készen kap információt, ráadásul folyamatosan terhelve van vele, készen, mint egy pudingot, habzsolja, ha akarja, ha nem (a képébe nyomják, ha másképpen nem), akkor ez leköti, felemészti minden szellemi energiáját. Másrészt, feltölti, nem a saját gondolataival, hanem mások által adagolt gondolatokkal (aminek egy része csak úgy "bejut" készen, elfogadja, készpénznek veszi, hogy igaz, így van, hisz miért is hazudna az író?), és ez kényelmessé teszi. Nem tanul meg problémákat megoldani, gondolkodni a saját fejével, nem lesz gyakorlati érzéke (restté teheti), kifejezetten függőséget is okozhat, rádadsul a világ azt adagolja, hogy még többet kell ebből, még, még, még (és mint mondom, nem a könyvekkel van bajom, hiába is próbáltál erre utalni, és jönni a sablon dolgokkal), így érthető, hogy ez egy ördögi folyamat, ami nem a jót szolgálja.
"Elvégre így tudunk új ismereteket szerezni. Az olvasás még senkinek sem vált kárára."
Persze, de mondjuk ennek nem csak ez az egyetlen módja. Lásd, az általad úgy kicsi életszínvonalúnak értékelt korokban egymás mellett éltek generációk, nagyapák, fiak, és unokák, és a tudást, életszemléletet tőlük tanulták a fiatalok, sőt nem csak azt, hanem minden mást is.
"500 éve nem várták el az emberektől, hogy annyit olvassanak, mint most. De ez meg is látszott az életszínvonalon."
Elmondanád, pontosan, hogy KI is az, aki ELVÁRJA ezt az emberektől? Van valami személy, vagy erő ami ezt elvárja? Megneveznéd? És hogyan is függ össze az életszínvonallal? Mitől is lenne jobba a mai életszínvonal, (ahol az emberiség nagy része városokba van zárva), mint amikor még az emberek a földjeiken gazdálkodtak, mindent megtermeltek maguknak, és nem voltak kiszolgáltatva a társadalomnak olyan mértékben, mint most? Lehet, hogy annyi információ nem jutott el hozzájuk, mint most, de sokkal életrevalóbb dolgokat tudtak, gyakorlati dolgokat, pl. házat építeni, földet művelni, eltartani magukat, családjukat a két kezükkel, ruhát, szerszámokat készíteni, állatot tartani stb.
Nem fogok veled a kérdés megfogalmazásáról vitatkozni, mert látom, hogy nincsen értelme.
Szerinted az a probléma, hogy az ember gondolatai le vannak kötve. És ha nem lennének? Jobb lenne, ha bámulnánk ki a fejünkből, mint valami állatok. Az ember attól ember, hogy gondolkodik. Ha igaz lenne az, amit írtál (értsd "megtölti mások gondolataival"), akkor minden ember ugyanúgy gondolkodna. Pedig ez nem így van. Attól, hogy én látok valamit, még nem kell elfogadnom.
A problémamegoldást pedig nem tanulod meg egy reklámtábláról. Ahhoz agyi tevékenységnek kell lezajlania, márpedig ha neked van igazad, és mindent készen kapunk, akkor nem is gondolkodunk új megoldásokon. Ez a "folyamat" ugye már régóta tart, mégis az elmúlt években fedezték fel a legtöbb új dolgot. Talán ez a problémamegoldás képességének hiányára utalna?
Érdekes, hogy kifogásolod, hogy az ember teljesen elfogadja, amit olvas. A keresztények vagy más vallások követői nem ezt teszik? Elfogadják azt, ami a szent könyvükben szerepel. "Miért is hazudna az író?"
A sok generációról: ez az ismeretanyag azonban korlátozott volt. Tehát ugyanazt az információt kapta meg az ember és aztán ugyanazt adta tovább a gyermekének (kivéve azt, amit ugye elfelejtett). Ez nem vezet sehová. Fejlődéshez pedig semmiképpen sem.
Te írtad: "köz-gondolkodás, hogy nem olvasunk eleget" (megjegyzem, helyesen közgondolkodás). Az embertől a társadalom várja el, hogy egy alapvető műveltséggel és ismeretanyaggal rendelkezzen. Ha műveltebb vagy, több dologról hallottál, akkor bizony fejlődik a problémamegoldó képességed, több példát ismersz arról, hogy hogyan kell viselkedni bizonyos helyzetekben, nagyobb a valószínűsége, hogy helyesen döntesz. Emellett "mellékesen" fejlődik a képzeleted, szókincsed és a gondolkodásmódod.
Amit leírtál a régi életről, mind igaz, de! Ha jött egy betegség, amit néhány egyszerű módszerrel le lehetett volna győzni, gyakra halálosnak bizonyult, mivel nem hallottak még róla. Vagy például, ha olyannal találták szembe magukat, amiről még nem hallottak, attól természetes módon féltek. Így például, ha a gyerekük tegyük fel értelmi fogyatékos volt, gyakran megölték csak azért, mert nem volt olyan, mint az átlag. Egyszerűen képtelenek voltak megérteni az új dolgokat.
Az életszínvonalhoz pedig annyit: ne mondd nekem, hogy szerinted a középkorban vagy akár utána is az átlagos életszínvonal jobb volt, mint most. Gondolj csak a rengeteg jobbágyra vagy akár rabszolgára!
Igen, azt hiszem, hogy aki Istenhez tartozik mind azt látja amit te, nem véletlenül.
"Töltsétek fel a dohányzóasztalokat magazinokkal és újságokkal. Nyomjátok bele az agyukba a nonstop híreket. Törjetek be a vezetés perceibe reklámtáblákkal és óriásplakátokkal. Árasszátok el az e-mail postafiókjaikat hirdetési szeméttel, katalógusokkal, amikből online lehet rendelni, sorsolásos játékokkal és mindenféle hírlevéllel és promóciós ingyenes ajánlatokkal, szolgáltatásokkal és hiú reménnyel."
Részlet A Sátán konferenciát tartott c. írásból.
"Attól, hogy én látok valamit, még nem kell elfogadnom."
Márpedig az elmeprogramozás éppen a tudatalattira épít, amit lát az ember, de nem tudatosul (meg sem gondolja), csak úgy beépül a gondolkodásába, úgy hogy észre sem veszi, de a gondolkodásának része lesz. Íme egy kis videó ennek működéséről:
http://www.youtube.com/watch?v=k5bGRbCiU4c&feature=channel&l..
http://www.youtube.com/watch?v=zq2k6Gl-MSA&feature=relmfu
"Ez nem vezet sehová. Fejlődéshez pedig semmiképpen sem. "
Ezt a "fejlődéses" közgondolkodást is gyanús nekem. Miért is kellene nekünk fejlődni? Nem gyanús, hogy állandóan ezt szajkózza mindenki, hogy valahova nekünk fejlődni kell? Én minden ilyen "társadalmi közgondolkodást" megkérdőjelezek. Mire is alapszik az a gondolat, hogy az emberiségnek "fejlődni kell", valami hiper szintre?
Szerintem ez a bábeli alapszindróma. Isten mindent megadott ahhoz, hogy normálisan éljünk a földön, nem kell nekünk istenekké válni, olyanokká lenni, mint isten, kifejlődni. Szerintem ez áll az evolúciós gondolkodás mögött. (amire épül pl. az eugenetika is, ami valamiféle übermenscht akar kifejleszteni, mert ugye fejlődnünk kell ám...)
"Az embertől a társadalom várja el..."
A társadalmi elvárás nem egy kézzelfogható forrás, inkább egy gumifogalom, ami a közgondolkodást takarja, aminek forrását, hogy honnan jönnek a társadalmi elvárások te magad sem tudod megnevezni. A levegőből? Az éterből? Vagy csak úgy vannak? (az 1 Milliárd légy nem tévedhet tipikus esete jut eszembe erről) Szerintem nem, hanem tudatosan táplálják az emberekbe mindenféle információs csatornán keresztül. A társadalom nem egy kézzelfogható, hanem nagyon is elvont, absztrakt dolog. A társadalom tehát nem vár el semmit, hanem azok táplálják bele a társadalomba, pontosabban az emberekbe az elvárásokat, akik a társadalmat felülről irányítják.
"Így például, ha a gyerekük tegyük fel értelmi fogyatékos volt, gyakran megölték csak azért, mert nem volt olyan, mint az átlag. Egyszerűen képtelenek voltak megérteni az új dolgokat.
Az életszínvonalhoz pedig annyit: ne mondd nekem, hogy szerinted a középkorban vagy akár utána is az átlagos életszínvonal jobb volt, mint most. Gondolj csak a rengeteg jobbágyra vagy akár rabszolgára!"
Ez abból a közgondolkodásból jön, hogy a régebbi korok milyen barbár módon éltek, de mi a nagy XX.-XXI. századi "fejlettek", minden téren jobbak, kiválóbbak, mittudommi vagyunk. Hát ki kell ábrándítsalak, ezt a gondolatot is úgy adagolják nekünk, ami része a tudatos manipulációnak, ami a társadalomban folyik.
Pl.: itt egy tudatos közgondolkodást formáló erő: a média!
Megkésve válaszolok az üzenetedre, amiért előre is elnézést kérek.
A fejlődés egy természetes dolog. Az ember és minden élőlény állandóan a jobbat akarja, de bolond is lenne nem akarni. Ez tény, így van, nem lehet ellene semmit sem tenni, de nem is kell. Az élet folyamatos változásból áll, nem lehet megállni. Megpróbálhatod, de magaddal tolsz ki.
A társadalmi elvárás valóban nem kézzel fogható dolog, de minden elvárás ilyen. A keresztény egyháznak is vannak elvárásai a tagjaival szemben (ha már vallás kategóriában vagyunk). Azt sem tudod megmondani, hogy kié. OK, egy része legyen Istené, de a többit ki találta ki?
Nem mondom, hogy a múltban az emberek barbár módon éltek, ez nem is lenne igaz. Azt sem mondhatom, hogy mindenben jobbak vagyunk elődeinknél. De nagy általánosságban így van. A jövő pedig rajtunk múlik. Ez a fejlődés.
A médiáról annyit, hogy csak azokat tudja befolyásolni, akik hagyják magukat. Mindig lesznek agymosottak, akik előtérbe kerülnek, de egy idő után az értelmiség kerül felülre - ez minden társadalmi berendezkedésben így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!