Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Akkor érvénytelen a gyónás,...

Akkor érvénytelen a gyónás, nem? Bővebben lent

Figyelt kérdés

Párkapcsolatban élek. 21 éves lány vagyok, több,mint 1 éve vagyok együtt a barátommal. Első kapcsolatom -megelőzte egy hosszú és alapos,ismerkedés, majd összejöttünk. Úgy érzem, ő az akivel leélem majd az életem. Lehet tényleg így lesz, lehet nem, de jelenleg, mióta megismertem (4 éve - az alapos ismerkedés egy fél évet foglalt kb magába) így érzem.

Ugye a katolikus egyház szerint bűn a házasság előtti szex. Mi pedig lefeküdtünk.

Ha ezzel a részével nem értek egyet, elmegyek meggyónni ezt, de nem érzem,hogy megbántam (mivel nem értek egyet vele)akkor érvénytelen lesz ezáltal a gyónásom, nem? Mert mit ér az egész,ha nincs bűnbánat.

És akkor soha nem lesz egy érvényes gyónásom se, ergo nem áldozhatok, míg meg nem bánom,hogy lefekszem a barátommal?

2012. ápr. 7. 22:18
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

A bűnbánat valóban a gyónás lényege, de nem vagyunk egyrészt egyformák, így nem érez mindünk egyformán bánatot a szívében. Elég az is, ha csak a fejeddel felfogod, hogy amit tettél, az nem jó, ÉS ami a legfontosabb: NEM AKAROD ÚJRA ELKÖVETNI. Ezt jelenti a bűnbánat, lelkivezetőm és több pap is mondta, ill. teológiai értelemben is ez az alapja (tudom, teol-t tanulok). Az, hogy aztán újra elbuksz... ember vagy.

Viszont ha tudod, hogy továbbra is ugyanígy akarsz élni, valóban nem érvényes a gyónásod. Hogy lehet ebből kilépni? Teoretice: Ne feküdjetek le többször házasságig / szakítsatok / házasodjatok össze.

Practice minimum: bánd meg (=ismerd be, hogy rossz és ne akard többet tenni), aztán ha újra megtörténik, bánd meg ismét, amíg össze nem házasodtok vagy nem szakítotok.

Ajánlok azért egy blogot, szerintem nagyon megéri beleolvasni: [link]

Amúgy igen, ha nem bánod, érvénytelen a gyónásod, és amíg így marad, nem áldozhatsz. Ezt a részét pedig a Magad érdekében és az Úr szeretetéért vedd komolyan, ha hiszed azt, hogy az Oltáriszentségben Jézus valóságosan jelen van.

Lelki áldozást viszont mindenképp végezhetsz, ha szeretnéd és jól esik a lelkednek.

2012. ápr. 8. 19:54
 12/14 A kérdező kommentje:

Kedves

4es válaszoló: Maga a s.zex is bűn, nem csak az,hogy házasság előtt történt. Már amiatt bűn, mert előtte történt, tehát ez így együtt jár.

Te hogy ismerted meg Istent?

11es válaszoló: Köszönöm a magyarázatod a bűnbánatról ez segített.

A practice minimumhoz: Valahogy sántít nekem az a dolog,hogy ismerjem be,hogy rossz - mondjuk beismerem,hogy tényleg nem tudhatom,hogy ő lesz a férjem és emiatt fennáll a veszélye annak,hogy így az egyház szerint bűnt követtem el, de nem bánom meg maga az aktust. Nekem az természetesnek tűnik, ezért nem is tudom megbánni,mivel egy komoly kapcsolatban vagyok. Ezzel a részével van bajom,mert ez a felfogásom ütközik az egyház felfogásával... És akárhogy próbálom csavarni, maga az aktust,amit ugyanúgy meg kellene bánni, nem bánom meg.

Milyen az a lelki áldozás?

Köszi az olvasnivalót, mindenképpen megnézem:)

2012. ápr. 10. 10:01
 13/14 anonim ***** válasza:
100%
2012. ápr. 10. 14:45
 14/14 A kérdező kommentje:
Köszi! :)
2012. ápr. 11. 07:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!