Akkor érvénytelen a gyónás, nem? Bővebben lent
Párkapcsolatban élek. 21 éves lány vagyok, több,mint 1 éve vagyok együtt a barátommal. Első kapcsolatom -megelőzte egy hosszú és alapos,ismerkedés, majd összejöttünk. Úgy érzem, ő az akivel leélem majd az életem. Lehet tényleg így lesz, lehet nem, de jelenleg, mióta megismertem (4 éve - az alapos ismerkedés egy fél évet foglalt kb magába) így érzem.
Ugye a katolikus egyház szerint bűn a házasság előtti szex. Mi pedig lefeküdtünk.
Ha ezzel a részével nem értek egyet, elmegyek meggyónni ezt, de nem érzem,hogy megbántam (mivel nem értek egyet vele)akkor érvénytelen lesz ezáltal a gyónásom, nem? Mert mit ér az egész,ha nincs bűnbánat.
És akkor soha nem lesz egy érvényes gyónásom se, ergo nem áldozhatok, míg meg nem bánom,hogy lefekszem a barátommal?
Azért gyónsz, hogy megfelelj a katolikus egyháznak, vagy azért, hogy megfelelj Istennek? Melyik a nagyobb, az egyház, vagy Isten?
Az érdekel, hogy a katolikus egyház szerint mi a házasság, vagy az, hogy Isten előtt mi a házasság?
Az érdekel, hogy a katolikus egyház szerint mi a bűn, vagy az, hogy az Isten előtt mi a bűn?
A gyónásban teljes szívedben meg kell bánod a bűnied, csak Isten előtt nem követtél el hibát!
Sok boldogságot neked és a párodnak! (puszi)
u.i.
Ha nagyon akarsz valami mondani akkor max azt, hogy nem bírtál várni, de ezt sem kell. Hisz nem bántad meg és ez természetes!
Kedves 3-as!
Írnál egy részletet, amikor Krisztus egyházat alapított?
Ugyanis Krisztus a tanítványokat tanította és küldte el, nem alapított semmi ilyesmit.
2Thess 2,4 "A ki ellene veti és fölébe emeli magát mindannak, a mi Istennek vagy istentiszteletre méltónak mondatik, annyira, hogy maga ül be mint Isten az Isten templomába, Isten gyanánt mutogatván magát."
Ha megmondod a papnak, hogy rendszeres nemi életet élsz, nem fog feloldozni, mégpedig azért, mert a bűnbánat ugye arról is szól, hogy törekszel rá, hogy azt a bűnt nem fogod többet elkövetni. Márpedig a Te helyzetedben egyértelmű, hogy erre nem törekszel, tehát nincs valódi bűnbánat. Ha pedig nem mondod el a papnak ezt a tényt, ő ugyan feloldoz, de a gyónás -jól látod- érvénytelen.
Az egyház által javasolt megoldás: ha nem vagy biztos a kapcsolatotokban, szüntessétek meg a szexet (nyilván nem fog menni...) , ha pedig biztos vagy benne, rendezzétek a kapcsolatotokat, tehát házasodjatok össze!
Ha egyiket sem tudod vállalni, akkor kénytelen leszel elfogadni, hogy addig, amíg ez a helyzet tart (tehát amíg házasságon kívül szexelsz), addig nem járulhatsz szentségekhez (gyónni sem mehetsz, mivel előre tudod, hogy érvénytelenül fogsz gyónni).
Kedves 5ös!
Mivel a katekizmust nemtudom a kezedbe adni, küldök neked 1 linket, amin kicsit olvasgathatod.
Főleg az 1 § 2. részében a Jézus Krisztus által megalapitott egyház c. cikkelyt ajánlanám neked.
De lehet én tévedek...
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Kedves
2es válaszoló: Római katolikus vallásban nőttem fel, belém nevelték a templomba járást stb, de a hitet nem lehet egy emberbe csak úgy belenevelni. Nem vallom magam ateistának, de vannak dolgok, amikkel nem föltétlen értek egyet a katolikus egyházon belül. Ez most pont az,amit felvetettem. Nagy Bibliaismeretem sincs, ezalatt azt értem,hogy nem lapozgattam túl sokat. Sajnos. De szeretném, mivel az utamat keresem, válaszokat a kérdéseimre.
Azt mondanám,hogy Isten nagyobb az egyháznál.
Isten előtt mi a házasság? S hogy Isten előtt mi a bűn?
Talán az,ami az egyházon belül megköttetik. S a bűn... Ami a Bibliában meg van fogalmazva. Nem tudom. Olvastam többféle véleményt itt ezeknél a témáknál, szex házasság előtt címmel, de nem tudok dűlőre jutni.
3as válaszoló: Én olvastam többféle magyarázatot,de nem mindenki helyzetére húzható rá. Pl ha én mégis ezzel az emberrel maradok és élem le az életem, akkor rajta kívül mással nem feküdtem le, tehát olyan mintha vártunk volna házasságig, csak az övé lettem.
4es válaszoló, nem igazán értettem meg, pontosan mit akartál kihozni a válaszodból. Leírnád még1x, kérlek?
R.B László, ha ezt így megmondom,akkor hogy fog feloldozni? Nem az egész gyónás lényege az,hogy megbánjuk?
7es válaszoló: Akkor ez egy sakk-matt helyzet..
Próbáld meg úgy felfogni, hogy nem azt bántad meg, hogy lefeküdtél vele, hanem hogy házasság előtt feküdtél le. Akkor sem magát a sex nevű akciót bántad meg, hanem azt, hogy "megszegtél egy parancsot".
A gyónásnak az a lényege, hogy szívből megbánt bűnökért bocsánatot kérsz, különben ha van jelentősége, még többet ártassz, ha hazudsz. De szerintem nem vagy bűnös, nem érezlek annak. És ahogy én ismertem meg Isten, az ő szemében sem vagy az.
#4 voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!