Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Akik Jehova Tanúi lettek,...

Akik Jehova Tanúi lettek, hogyan győződtek meg arról, hogy a Biblia igazságát követik?

Figyelt kérdés

Mi támasztotta ezt alá?

Több Bibliafordítást olvastak el?

Milyen szakirodalmat olvastak?

Gondolom,nem csak a Szervezetét.

Mindent leellenőriztek a kereszténység irodalmában?

2012. ápr. 4. 22:40
1 2 3 4 5 6
 31/51 lsandor ***** válasza:
4%
Pontosan, a hitehagyottak nem épp a legjobb tanácsadók. Igen nyugodtan olvasd a Károlit vagy, amit akarsz, de attól az igazság az igazság
2012. ápr. 20. 12:39
 32/51 anonim ***** válasza:
89%

@ Kérdező (# 28):

Szerintem nagyon egyszerű a válasz: mert az ÚVF sok helyen és jelentős mértékben eltér a többi fordítástól, illetve az eredeti szövegektől is. Az Őrtorony szervezet teljesen sajátos teológiáját alátámasztandó is készült a NWT, nem pusztán a modernebb nyelvezet vagy a jobb érthetőség miatt. Erre vannak közismert példák, mint az isteni név használata (igazából a Jehova műszó használata...), sajátos csoportnyelvi szavak használata, házról házra prédikálás, írásjelnek (vessző) a szokásostól eltérő helyen való alkalmazása, ami által a szöveg jelentése teljesen megváltozik stb.

@ lsandor:

Ne haragudj, de a 29. sz. alatti válaszod ismét csak a tanúk "szokásos üldözési mániáját" mutatja. Ne felejtsd el, hogy Jézus azt mondta a követőinek, hogy _az Ő nevéért_ fogják üldözni őket. Nem másért. Ellenségeskedést ugyanis többféle okból lehet tapasztalni...

Már nem egyszer leírtam azt is, hogy - kevés kivétellel - nem emberekkel van bajom (és más keresztényeknek sem), hanem az ŐT-szervezettel és a teológiájával; de sajnos a tanúk túlságosan azonosulnak a szervezettel, nem tudnak különbséget tenni. Fogadjunk, hogy minden egyes választ üldözésnek veszel, amely az ŐT tanításait cáfolja vagy a történelmét feszegeti... Ááá, mégsem; úrihölgy biztosra nem fogad. :D

BW pedig azért nem hagyja abba a válaszok írogatását, mert azt szeretné, ha gondolkodnátok is, nem csak kopiznátok az ŐT-irodalmat, főleg nem az x. cáfolat után. :D

És nézd csak meg most is: A kérdező fő kérdéseire _egyetlen_ normális választ sem írt még egyikőtök sem. Ezt tényleg nem igazán tudom tolerálni a tanúkkal kapcsolatban, hogy szinte soha nem adnak őszinte, egyenes választ egy-egy kérdésre, inkább a mellébeszélés megy ezerrel. Tessék, kiváló alkalom arra, hogy pótold a mulasztást, válaszolj az eredeti kérdésekre. :)

@ Doktor Nyelvész:

Miért keresném már rossz helyen a kritikát? Miért feltételezed, hogy az ex-tanúknak csak a kötözködés lenne a céljuk? Pláne egy ilyen témában, mint a fordítás keletkezése...

Ha pedig bele mernétek nézni egy-egy ex-JT blogjába [én szoktam néha... :D ], akkor láthatnátok, hogy sokan olyan sérülésekkel kerülnek ki a szervezetből, amit akár még évek múlva is szomorúan, fájdalommal emlegetnek. De Isten kegyelmes, és be tudja gyógyítani a sebeiket, ha hagyják. Nem kötözködnek, hanem elmondják a negatív tapasztalataikat, amiket az Őrtorony társaságban töltött éveik során szereztek; jó esetben azt is, hogyan találták meg Istent és a békességet egy keresztény közösségben; próbálnak segíteni egymásnak és kívülállóknak is.

Az pedig, hogy kérdezzek olyanoktól, akik tagjai a vallásnak, még viccnek se jó, már elnézést. Ahogyan fentebb is írtam, tanútól még őszinte és egyenes választ nem nagyon kaptam a feltett kérdéseimre. Lehet, hogy nem is tudják a választ, mint például ahogyan te sem tudtad a fordítókról; és lehet, hogy bizonyos kérdésekre nem is akarnak válaszolni, ezért viselkednek úgy, ahogy. Tudom egyébként, hogy nem könnyű szembesülni az éveken át tanult és hitt dolgok cáfolataival; ha érdekel a téma, keress rá a neten a kognitív disszonancia témakörére, érdekes dolgokat fogsz megtudni. :)

Az ÚVF-ről pedig leírtam már néhány dolgot különböző kérdéseknél; nekem - sokakkal együtt - egyértelmű, hogy nem ugyanaz van leírva mindenhol, mint a többi fordításban vagy az eredeti szövegekben.

Üdv. :)

2012. ápr. 20. 19:17
 33/51 lsandor ***** válasza:
5%
Akkor a kérdező válaszait várom és nem a te szidalmaidat, ja és tudok gondolkozni
2012. ápr. 22. 09:46
 34/51 anonim ***** válasza:
89%

Nem szokásom a szidalmazás, és nagyon örülnék, ha nem rágalmaznál ezzel vagy hasonlóval folyamatosan.

A kérdezőtől pedig ne várj válaszokat, hiszen ő kérdezett, neked / nektek kellene válaszolnod / válaszolnotok a fő kérdésekre, mert eddig ilyen válasz még nincs, mint már említettem is.

Tehát a kérdező kérdései adottak:

Akik Jehova Tanúi lettek, hogyan győződtek meg arról, hogy a Biblia igazságát követik?

Mi támasztotta ezt alá?

Több Bibliafordítást olvastak el?

Milyen szakirodalmat olvastak?

Gondolom,nem csak a Szervezetét.

Mindent leellenőriztek a kereszténység irodalmában?

2012. ápr. 22. 09:57
 35/51 lsandor ***** válasza:
6%

Egyszerű a válasz, úgy, hogy tanulmányoztuk a Bibliát alaposan, nincs mit bővíteni. Mi támasztja alá? Az, hogy tudjuk, hogy mit ír a Biblia minek kell megfelelnie az igaz vallásnak és ezeket a gondolatokat összevetettük a tényekkel.

Több fordítást is olvastunk, Károlit a legtöbbet.

Szakirodalom? Különböző enciklopédiák hivatkozásai a témában. De azt sosem felejtjük, hogy az egész világ a gonosz hatalmában van, tehát sosem fog a világ a helyes irányba mutatni.

A kereszténység irodalmai. Pl sok esetben Katolikus enciklopédiák is tartalmaznak valós beismeréseket pl ünnepekkel és Bibliai tanításokkal kapcsolatban. De azt is tudjuk, hogy a legtöbb vallás nagy mértékben romlott, elhagyta az eredeti tanításokat.

Pl Berta nagyon szeret a Bibliából kardoskodni, de amikor arról van már szó, hogy nem helyes megtartani a Karácsonyt, Húsvétot, Születésnapot akkor már nem azon gondolkozik, hogy változtatni kell és kész, hanem kibúvókat keres. Mert ha elismered ha nem,tény ezen szokások pogány volta. Berta te azt teszed amit a Biblia tanít?

2012. ápr. 22. 10:24
 36/51 anonim ***** válasza:
84%

Saca, ez már majdnem rendes válasz volt, gratulálok. :)

De mégsem teljesen pontos, ill. erősen őrtoronyszagú.

A JT-k igazán alaposan az ÚVF-et tanulmányozzák, ami - mint rengeteg helyen olvasható akár itt, a GYK-n is - szándékosan az őrtorony-teológia alátámasztására készült. Az Őrtorony-irodalom más fordításokat kizárólag akkor vesz figyelembe, ha azok megegyeznek az ő álláspontjával; egyéb esetekben figyelmen kívül hagyja vagy támadja ezeket. Az enciklopédiákra és egyéb szakirodalomra ugyanez igaz: kimazsolázgatja a neki megfelelőeket, a többiről nem akar tudomást venni. Ez nagyon távol áll a becsületes és őszinte kutatástól, és sajnos így nagyon sok őszinte istenkereső embert vezet félre.

A "kedves" személyeskedésedre: Egy másik kérdésnél leírtam tegnapelőtt, hogy a Biblia alapján nem mondható ki, hogy helytelen lenne megtartani az ünnepeket, mivel ezekre nincs egyértelmű tiltás. Ha Isten meg akarta volna tiltani, nyíltan megtette volna a többi tiltáshoz hasonlóan. De azt is leírtam, hogy pontosan hogyan állok a kérdéshez a karácsonyt illetően: nem a pogány ünnepet ünneplem, és egyáltalán nem csinálok felhajtást az egészből, még a karácsonyfát és a nagy ajándékosztogatást is kihagyom. Saját döntésem alapján, nem azért, mert egy szervezet ezt rágta a számba. És mivel ezt már leírtam, megint csúsztatás, amit állítasz. De azért megnyugtatlak, hogy a többi ünneppel kapcsolatban is ugyanez az álláspontom.

Ami pedig a fő: a Biblia nemhogy nem tiltja ezek megünneplését, hanem teljes szabadságot ad arra, hogy mindenki maga döntsön erről. Úgyhogy a válaszom: igen, azt teszem, amit a Biblia tanít.

2012. ápr. 22. 11:03
 37/51 lsandor ***** válasza:
5%
Ez az Őrtorony szag duma :P Hát Berta szerintem meg neked van üldözési mániád. Abszurdum, Jehova Tanúinak soha sem célja, hogy bárkit is félrevezessen, még ha üzlet lenne benne, hagyján, de nem ez a helyzet. Butaság és kész
2012. ápr. 24. 13:14
 38/51 anonim ***** válasza:
91%

Hát igen, én már csak ilyen vicces lány vagyok. :P

Viszont üldözési mániám nincs, sőt, tudod, időnkét mumusosdit játszom. :DDD

És ahhoz mit szólsz, ha azt mondom, hogy nem személyesen a JT-k akarnak félrevezetni másokat, hanem az ŐT? A JT-k csak bedőlnek annak, amit tanítanak nekik?

Ugyanis az Őrtorony egyértelműen nem őszintén és becsületesen kutat, mivel - mint jellemeztem - csak és kizárólag a saját teológiáját alátámasztó külső forrásokat veszi figyelembe; ezeket aztán felhasználja az érveléséhez, akár még a szövegkörnyezetből kiragadva is. A többire meg, amik cáfolják az ŐT-teológiát rámondja, hogy világi, sátáni, akármilyen, csak nem jó. Van erről egy jó kis cikkem, angol nyelvű, de van magyar fordítása is; ha akarod, megmutatom. :)

2012. ápr. 24. 22:47
 39/51 lsandor ***** válasza:
6%

Hát ez furán hangzik. Miért szerinted az Őrtoronyt nem Jehova Tanúi írják?

Érdekes az, hogy annak ellenére, amit te mondol, Jehova Tanúi szoktak finomítani tanításaikon, ha szerinted annyira elvetemült az Őrtorony társulat, akkor miért tesz ilyet?

2012. máj. 2. 08:19
 40/51 anonim ***** válasza:
89%

Úgy értettem, hogy nem a mezei JT-k. Az újságot sem ti írjátok, hanem a fejesek, ugyebár, a "hű és bölcs rabszolgák", vagy hogy hívják őket.

Milyen finomításokra gondolsz pontosan?

2012. máj. 2. 22:47
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!