Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova mint vallás honnan...

Jehova mint vallás honnan eredhet?

Figyelt kérdés
Sokat olvastam a témával kapcsolatban de mind mást tálalt számomra.Egyik szektáról másik írás egy bizonyos emberhez köti (1800as évek)Így eligazodni nem tudok könnyedén.Múlt rendszerben tiltott vallás össze jövetel volt mi lehetett az oka?Hát igen addig egy szektát törvényesen betiltani nem lehet amíg bün cselekményeket nem csinálnak.

2012. márc. 13. 18:52
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
7%

Nem tudom erre gondolsz-e.

Jehova minden vallásban(egyisten,monoteizmus)megtalálható,mert ez isten neve.Valahol Jahve,magyaroknál jehova,az iszlámban Allah.stb gondolom a nevének eredetét is az adott vallásnál tudod megnézni.

2012. márc. 13. 19:34
 2/27 anonim ***** válasza:
7%
2012. márc. 13. 19:35
 3/27 anonim ***** válasza:
32%
ha pedig a Jehova tanúira gondolsz,Magyarországon 1989-ben alakult ki.
2012. márc. 13. 19:37
 4/27 yuda ***** válasza:
81%

Jehova tanui elég szűkszavúan nyilatkoznak a múltjukról, nem véletlenül igyekszenek kerülni az alapításuk fura körülményeit.

Charles Taze Russel (Pennsylvania) alapította.

Ifjúkorában erősen félt a pokoltól, amikor megismerkedett az adventista mozgalom tanításával.Félrettete az örök bűnhődés gondolatát és a végidők,-döntően téves eszméinek szentelte életét.Elkezdett biblia órákat tartani, és bár senki nem szentelte fel, így jutott a pásztori címhez.Könyveket kezdett írni, rövid kiadványokat, elindította saját magazinját, a "Zion's Watchtower and Herald of Christ's Presence" (Sion Őrtornya és Jézus Jelenlétének Hírnöke)

5 évvel később beindította alapítványát, melynek részvényese 90%-ban ő maga.

Felesége 1884-ben válópert indított ellene, házasségtörés, önteltség, önzés és hatalmaskodás okokkal.A pert megnyerte a hölgy.

A Brooklyn Daily napilap pert indított ellene csalás vádjával, mert azt állította ismeri a görög ABC-t, de a bíróság előtt mégsem ismerte fel, pedig eskü alatt állította előzőleg- mindazáltal hangoztatta, hogy írásai fontosabbak magánál a bibliánál.

Russelt szoros baráti kapcsolatok fűzték a szabadkőművesekhez.Tőlük kölcsönözte pl. a piramis, mint az egyház képe látását.

Zűrzavar zűrzavar hátán. . . nem is folytatom. Egyszer csak meghalt és őt követte Joseph Franklin Rutherford jogász úr, aki elnöke lett a Társaságnak és az Ésa. 43.10 alapján "Jehova Tanui" nevet vették fel.

Ő nevéhez kapcsolódik a más vallások, intézmények elleni utálat, gyűlölet. Jehovisták ugyanis meg vannak győződve, hogy szervezetükön kívül senki nem fogja túlélni az armageddoni csatát. Római katolikus egyházat babilonnal azonosítják, a többi felekezetet, mozgalmat pedig "Róma parázna hugainak" nevezte.

Lapozok. . .

Ő utána jött Nathan Homer Knorr elnöksége.1942.

Ő fektette le a ma is működő képzési rendszerüket.

A botrány nála is ismétlődött, mert 1954 es bírósági tárgyaláson állította, hogy a héber nyelv szakértője és megkérték olvassa el 1. Móz.2:4 versét. Igen egyszerű vers, nem sikerült. :)

Őhozzá kötődik pl. az egyik (a sok közül) világvégi jövendölésük, ami 1975-re kellett volna eljönnie.

Nem is folytattom, mert annyi vicces , megalázó epizód van még, hogy oldalakat lehetne vele megtölteni.

Érdekes alapra építkeztek így nincs mit csodálkozni.

2012. márc. 13. 20:05
 5/27 anonim ***** válasza:
32%

Jehova nem vallás, hacsak nem a Jehova tanúira gondolsz. Amúgy meg Jehova, mint isten a kánaánita vallásban egy termékenység- és viharisten volt, egy a sok közül (Moloch, Ba'al). Szokták még Jahwe-nek(JHWH), Adonájnak is hívni. Aztán ez az isten lett az egyik zsidó törzs kizárólagos istene, később pedig a kereszténységé is.

[link]

2012. márc. 14. 09:48
 6/27 anonim ***** válasza:
16%

Kedves Invesztor.

Jehova nem a kánaánitáktól származik. Lehet hogy valaki ezt igy probálja megmagyarázni azért hogy félrevezessen embereket. Azt kell megvizsgálni amit a Biblia ír. Moloch meg Baál pogány istenek voltak. Egyáltalan semmi köze nincs Jehovának ezekhez az Istenekhez. ha bármi kérdésed van, szivesen válaszolok.

2012. márc. 14. 17:00
 7/27 anonim ***** válasza:
6%

Üdv. Gondolom Jehova Tanuira gondolsz.

Maga a kérdés kicsit zavaros, mert visszavezethető az eredet Ádám és Éva fiához, Ábelhez. Róla írja a Biblia a Héberek(Zsidók)11:4-ben hogy "Hit által ajánlott fel Ábel értékesebb áldozatot az Istennek, mint Káin." Szoval az évszázadok folyamán mindig voltak tanuk, bár nem Jehova Tanui néven. pl a zsidók Isten népe voltak. Jehova Tanui név az Ézsaiás 43:10.ből ered. Ez a vers arra is rávilágít, hogy Jehova az egyedüli igaz Isten, aki sohasem változik.

2012. márc. 14. 17:22
 8/27 anonim ***** válasza:
94%

Bár a kérdésben a felekezet neve valóban pontatlanul szerepel, mégis teljesen világos, hogy a kérdező Jehova Tanúira gondolt.

Róluk az alábbi oldalakon lehet bővebben olvasni (a szervezet története, tanításai, egyéb információk):

[link]

[link]

Enyhén szólva is sajátos tanrendszerükkel szemben számos kritikát fogalmaztak meg, néhány ilyen jellegű honlap a Wiki-oldalakon is megtalálható a Kritikák alcímeknél. Egyet kiemelnék ezek közül, mivel talán ez a legegyszerűbb, mégis érthető szöveg:

[link]

@ Invesztor:

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy szándékosan "nem értetted" a kérdést; a válaszod megírásának célja inkább (vagy kizárólag) az volt, hogy a Jahvéról szóló álláspontodat ismét az olvasók elé tárhasd. Holott ez csak egyetlen vélemény, a bemásolt linkedben is csak egyetlen mondat, méghozzá bármiféle alátámasztás, forrásmegjelölés nélkül.

Pontosan ma egy hete kértem tőled valódi forrásmegjelöléseket egy másik kérdésnél, de ezeket azóta sem prezentáltad. Emiatt nagyon erős a gyanúm, hogy talán azért, mert ilyenek nem is léteznek...

Nem mellesleg ha léteznek is ilyen, nem minden alapot nélkülöző feltételezések, az sem jelent semmit. Ugyanis rákerestem a neten, és egy másik elképzelést találtam, mely szerint létezett egy Jahve nevű isten, akit a harcok / seregek isteneként tiszteltek. Normális ésszel is ez állhat közelebb a Bibliában megnevezett Istenhez, de az azonosságra nem találtam bizonyítékokat.

Nos, ezek után másodszor kérlek, hogy mutass valami hiteles forrást, amiből egyértelműen kiderül, hogy vajon mire is alapozzák ezt a tűz- és viharisten cuccot; esetleg egy olyat, amely nem hagy kétségeket az azonosságot illetően. :)

Üdv. :)

U. i.: Nem vagyok Jehova Tanúja.

2012. márc. 14. 17:38
 9/27 anonim ***** válasza:
87%

Úgy látom, amíg írtam a választ, érkezett egy tipikus Jt-válasz is, mely az Őrtorony-teológiát mutatja.

Ezzel egyetlen probléma van: A hivatkozott Ézsaiás 43:10 _Izrael fiaihoz_ és _róluk_ szól...

"És most, oh Jákób, így szól az Úr, a te Teremtőd, és a te alkotód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden hívtalak téged, enyém vagy! (...)Mert én vagyok az Úr, a te Istened, Izráelnek Szentje, a te megtartód, (...) Ti vagytok az én tanúim, így szól az Úr; és szolgám, akit elválasztottam, hogy megtudjátok és higgyetek nékem, és megértsétek, hogy én vagyok az, előttem Isten nem alkottatott, és utánam nem lesz!" (Ézsaiás 43:1, 3a, 10)

Üdv. :)

2012. márc. 14. 17:47
 10/27 lsandor ***** válasza:
12%
Jehova nem vallás, hanem Isten neve!!!!!!
2012. márc. 18. 08:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!