Jehova mint vallás honnan eredhet?
Nem tudom erre gondolsz-e.
Jehova minden vallásban(egyisten,monoteizmus)megtalálható,mert ez isten neve.Valahol Jahve,magyaroknál jehova,az iszlámban Allah.stb gondolom a nevének eredetét is az adott vallásnál tudod megnézni.
Jehova tanui elég szűkszavúan nyilatkoznak a múltjukról, nem véletlenül igyekszenek kerülni az alapításuk fura körülményeit.
Charles Taze Russel (Pennsylvania) alapította.
Ifjúkorában erősen félt a pokoltól, amikor megismerkedett az adventista mozgalom tanításával.Félrettete az örök bűnhődés gondolatát és a végidők,-döntően téves eszméinek szentelte életét.Elkezdett biblia órákat tartani, és bár senki nem szentelte fel, így jutott a pásztori címhez.Könyveket kezdett írni, rövid kiadványokat, elindította saját magazinját, a "Zion's Watchtower and Herald of Christ's Presence" (Sion Őrtornya és Jézus Jelenlétének Hírnöke)
5 évvel később beindította alapítványát, melynek részvényese 90%-ban ő maga.
Felesége 1884-ben válópert indított ellene, házasségtörés, önteltség, önzés és hatalmaskodás okokkal.A pert megnyerte a hölgy.
A Brooklyn Daily napilap pert indított ellene csalás vádjával, mert azt állította ismeri a görög ABC-t, de a bíróság előtt mégsem ismerte fel, pedig eskü alatt állította előzőleg- mindazáltal hangoztatta, hogy írásai fontosabbak magánál a bibliánál.
Russelt szoros baráti kapcsolatok fűzték a szabadkőművesekhez.Tőlük kölcsönözte pl. a piramis, mint az egyház képe látását.
Zűrzavar zűrzavar hátán. . . nem is folytatom. Egyszer csak meghalt és őt követte Joseph Franklin Rutherford jogász úr, aki elnöke lett a Társaságnak és az Ésa. 43.10 alapján "Jehova Tanui" nevet vették fel.
Ő nevéhez kapcsolódik a más vallások, intézmények elleni utálat, gyűlölet. Jehovisták ugyanis meg vannak győződve, hogy szervezetükön kívül senki nem fogja túlélni az armageddoni csatát. Római katolikus egyházat babilonnal azonosítják, a többi felekezetet, mozgalmat pedig "Róma parázna hugainak" nevezte.
Lapozok. . .
Ő utána jött Nathan Homer Knorr elnöksége.1942.
Ő fektette le a ma is működő képzési rendszerüket.
A botrány nála is ismétlődött, mert 1954 es bírósági tárgyaláson állította, hogy a héber nyelv szakértője és megkérték olvassa el 1. Móz.2:4 versét. Igen egyszerű vers, nem sikerült. :)
Őhozzá kötődik pl. az egyik (a sok közül) világvégi jövendölésük, ami 1975-re kellett volna eljönnie.
Nem is folytattom, mert annyi vicces , megalázó epizód van még, hogy oldalakat lehetne vele megtölteni.
Érdekes alapra építkeztek így nincs mit csodálkozni.
Jehova nem vallás, hacsak nem a Jehova tanúira gondolsz. Amúgy meg Jehova, mint isten a kánaánita vallásban egy termékenység- és viharisten volt, egy a sok közül (Moloch, Ba'al). Szokták még Jahwe-nek(JHWH), Adonájnak is hívni. Aztán ez az isten lett az egyik zsidó törzs kizárólagos istene, később pedig a kereszténységé is.
Kedves Invesztor.
Jehova nem a kánaánitáktól származik. Lehet hogy valaki ezt igy probálja megmagyarázni azért hogy félrevezessen embereket. Azt kell megvizsgálni amit a Biblia ír. Moloch meg Baál pogány istenek voltak. Egyáltalan semmi köze nincs Jehovának ezekhez az Istenekhez. ha bármi kérdésed van, szivesen válaszolok.
Üdv. Gondolom Jehova Tanuira gondolsz.
Maga a kérdés kicsit zavaros, mert visszavezethető az eredet Ádám és Éva fiához, Ábelhez. Róla írja a Biblia a Héberek(Zsidók)11:4-ben hogy "Hit által ajánlott fel Ábel értékesebb áldozatot az Istennek, mint Káin." Szoval az évszázadok folyamán mindig voltak tanuk, bár nem Jehova Tanui néven. pl a zsidók Isten népe voltak. Jehova Tanui név az Ézsaiás 43:10.ből ered. Ez a vers arra is rávilágít, hogy Jehova az egyedüli igaz Isten, aki sohasem változik.
Bár a kérdésben a felekezet neve valóban pontatlanul szerepel, mégis teljesen világos, hogy a kérdező Jehova Tanúira gondolt.
Róluk az alábbi oldalakon lehet bővebben olvasni (a szervezet története, tanításai, egyéb információk):
Enyhén szólva is sajátos tanrendszerükkel szemben számos kritikát fogalmaztak meg, néhány ilyen jellegű honlap a Wiki-oldalakon is megtalálható a Kritikák alcímeknél. Egyet kiemelnék ezek közül, mivel talán ez a legegyszerűbb, mégis érthető szöveg:
@ Invesztor:
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy szándékosan "nem értetted" a kérdést; a válaszod megírásának célja inkább (vagy kizárólag) az volt, hogy a Jahvéról szóló álláspontodat ismét az olvasók elé tárhasd. Holott ez csak egyetlen vélemény, a bemásolt linkedben is csak egyetlen mondat, méghozzá bármiféle alátámasztás, forrásmegjelölés nélkül.
Pontosan ma egy hete kértem tőled valódi forrásmegjelöléseket egy másik kérdésnél, de ezeket azóta sem prezentáltad. Emiatt nagyon erős a gyanúm, hogy talán azért, mert ilyenek nem is léteznek...
Nem mellesleg ha léteznek is ilyen, nem minden alapot nélkülöző feltételezések, az sem jelent semmit. Ugyanis rákerestem a neten, és egy másik elképzelést találtam, mely szerint létezett egy Jahve nevű isten, akit a harcok / seregek isteneként tiszteltek. Normális ésszel is ez állhat közelebb a Bibliában megnevezett Istenhez, de az azonosságra nem találtam bizonyítékokat.
Nos, ezek után másodszor kérlek, hogy mutass valami hiteles forrást, amiből egyértelműen kiderül, hogy vajon mire is alapozzák ezt a tűz- és viharisten cuccot; esetleg egy olyat, amely nem hagy kétségeket az azonosságot illetően. :)
Üdv. :)
U. i.: Nem vagyok Jehova Tanúja.
Úgy látom, amíg írtam a választ, érkezett egy tipikus Jt-válasz is, mely az Őrtorony-teológiát mutatja.
Ezzel egyetlen probléma van: A hivatkozott Ézsaiás 43:10 _Izrael fiaihoz_ és _róluk_ szól...
"És most, oh Jákób, így szól az Úr, a te Teremtőd, és a te alkotód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden hívtalak téged, enyém vagy! (...)Mert én vagyok az Úr, a te Istened, Izráelnek Szentje, a te megtartód, (...) Ti vagytok az én tanúim, így szól az Úr; és szolgám, akit elválasztottam, hogy megtudjátok és higgyetek nékem, és megértsétek, hogy én vagyok az, előttem Isten nem alkottatott, és utánam nem lesz!" (Ézsaiás 43:1, 3a, 10)
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!