Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A teológusok az evolúciós és...

A teológusok az evolúciós és őstörténeti tudományos álláspontot tényként vagy vallásként kezelik?

Figyelt kérdés
Főként keresztény (Biblia alapú) teológiára gondolok.
2012. febr. 10. 08:47
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:

"A héber jöm szó napot jelent,de a zsidóknál ez kétértelmű,jelenthet időszakot is,úgy mint nálunk a sír,vagy a vár szó. Ugyanakkor Isten az egekből teremtette meg a Földet és rakta le az alapjait,nem a mi Földünkön,ahol egy nap 24 órás,de ott a Mennyekben ez szerinted időhöz van-e kötve?"

Ez a szó 1931-szer szerepel az ószövetségi iratokban, és megvizsgálva a többi helyet, egyáltalán nem időszakot jelent Ráadásul ezt támasztja alá Isten kőtáblára vésett parancsolatának szövege, mikor visszahivatkozik a hatnapos teremtésre, illetve a szombat napja, a teremtésének emléknapja, az sem évmilliók...

"az egekből teremtette meg a Földet és rakta le az alapjait"

Honnan veszed? "és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett." Az idő itt is, ott is ugyan annyi. Mondj ennek ellent a Bibliából.

"Nem tudom mi szédíthet meg egy embert a valóságtól,talán az,hogy rossz szemmel látja azt. A Biblia szerint,miután megteremtetett Ádám és Éva,Isten még teremtett mindenféle élőlényt,sőt,még oda is vitte őket Ádámhoz,hogy nevezze el őket..."

Mi a gondod? Isten az első fejezetben megteremt mindent, a második fejezet 4.versének felétől a kertben lévő dolgokat írja le. Ez a hatodik nap. A 3. napon megteremti a növényeket, eltelik sok idő, a negyedik napon megteremti a Napot, eltelik sok idő, az ötödik napon megteremti a porzó rovarokat. Ez így nem jó.

"Amúgy az előző válaszolók közül egyiket sem én írtam,kicsit félrenézted."

Bocsi, de a 3. választ te írtad, nem tudom, hoyg miről beszélsz.

"te meg belekötsz a Teremtésbe csak azért,mert az nem felel meg az evolúciós elméletnek."

Én a te írásodban olvastam a réselméletről, ami összemosása az evolúciónak és a teremtésnek.

"Senki sem mondta,hogy előbb voltak a porzós növények,csak az evolúció állítja,hogy egyszerre jelentek meg..."

Nem értelek.

A kérdés mint mondom, hogy nem ez volt. Ha úgy tetszik, egy teológiai főiskolán tanítják-e az evolúciót, vagy megemlítik-e, és milyen formában.

2012. febr. 12. 08:36
 12/33 anonim ***** válasza:
48%

"Ha úgy tetszik, egy teológiai főiskolán tanítják-e az evolúciót, vagy megemlítik-e, és milyen formában."

Gondolom ha megcáfolásáról van szó,akkor igen,de ha mint külön tudomány ág,akkor az már nem igazán teológia.

Most pedig egy pár dolgot tisztázzunk.

Először is bocs,sokszor össze-vissza írom a dolgokat,ahelyett,hogy elmagyaráznám az egészet.Na de most ezt akkor elmagyarázom:

"Ez a szó 1931-szer szerepel az ószövetségi iratokban, és megvizsgálva a többi helyet, egyáltalán nem időszakot jelent Ráadásul ezt támasztja alá Isten kőtáblára vésett parancsolatának szövege, mikor visszahivatkozik a hatnapos teremtésre, illetve a szombat napja, a teremtésének emléknapja, az sem évmilliók..."

Igen,de mint írtam,két értelmű is lehet. Mert elvégre ha egy mondatban ott van az,hogy valaki vár,nem azt fogod értelmezni,hogy valaki egy nagy kővár. Persze a Bibliában ilyen értelemben lehet igazad,mert elvégre nem biztos,hogy az a hat idő nem hat nap,meg hogy az a hat nap hat idő,de mondjuk ez a hitet tekintve lényegtelen.

"az egekből teremtette meg a Földet és rakta le az alapjait"

Honnan veszed? "és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett." Az idő itt is, ott is ugyan annyi. Mondj ennek ellent a Bibliából."

Igen,de ha lerakta a Föld alapjait,akkor gondolom már tartózkodhatott a Földön,hogy lebegjen a vizei felett.Persze csak szellemileg,hiszen Isten sem hús vér.

"Mi a gondod? Isten az első fejezetben megteremt mindent, a második fejezet 4.versének felétől a kertben lévő dolgokat írja le. Ez a hatodik nap. A 3. napon megteremti a növényeket, eltelik sok idő, a negyedik napon megteremti a Napot, eltelik sok idő, az ötödik napon megteremti a porzó rovarokat. Ez így nem jó."

Igen,valóban helytelen,ha nem megyünk a részletekig. Gondolj csak bele abba,hogy a Föld kezdetben egy sűrű légkörből álló tömeg volt. Ez gondolom eddig stim. Aztán második napon Isten eloszlatta a légkörnek bizonyos sűrűségét,és így elváltak a vizek a vizektől.Aztán ha tovább tisztogatta Isten a légkört és rendezgette,akkor elérhette,hogy már a napnak fénye is bejuthasson a Földre a negyedik napra,a csillagokéval együtt. Mert elvégre ha egy esős napon nincs nap,attól még nem feltétlenül rohadnak meg a növények,sőt,vannak olyan növények,akikre a napfény káros is lehet,még egy szép délelőtti napsütés sem tehet jót nekik.Lásd például a páfrányok,zuzmók,vagy a Schisandra,ami nem igényel napot,persze vaksötétet sem,és mégis terem gyümölcsöt,és a többi.Ezeket nem kell beporozni. "Azután monda Isten: Hozzon a élő állatokat nemük szerint: barmokat, csúszó-mászó állatokat és szárazföldi vadakat nemök szerint.És úgy lőn" Ez a hatodik nap leírása,tehát még az emberrel egy napon is folytatódott az állatok teremtése.

"Bocsi, de a 3. választ te írtad, nem tudom, hoyg miről beszélsz."

Igen,ezt inkább én néztem be :$

"Én a te írásodban olvastam a réselméletről, ami összemosása az evolúciónak és a teremtésnek."

Miféle réselmélet? Valami rémlik,tudom,hogy régen próbáltam összehozni a Teremtést az evolúcióval,persze inkább a Teremtést tartom igaznak,de nem emlékszem,hogy én írtam volna ilyet...Persze ha nem így van,akkor azt írd meg légyszives.

2012. febr. 12. 15:37
 13/33 A kérdező kommentje:

69%-os! Nekem törvényem van, mely azt mondja, hogy az eretnek embereket egy két intés után kerűljem. Amit te itt összehordasz, az eretnek, és te nem azt az Istent imádod, akit én. Lehetsz te ettől nagyon jó ember, de meg vagy vezetve és a réselméleted eretnekség, mely meghazudtolja Istent, Mózest és általuk Krisztust. Olvasd egy kicsit körűltekintőbben az írásokat, ez így nagyon felületes.

De ettől függetlenűl a kérdésem változatlan. Nincs itt senki, aki teológusként végzett valamelyik, református, katolikus, adventista, bármilyen teológiai szakon?

2012. febr. 12. 18:09
 14/33 anonim ***** válasza:
A francba is,most rá jöttem! Olyan dologhoz próbáltam viszonyítani a Teremtést,amit éppen hogy tagadok. Bocs,hülye voltam. De utánanéztem,hogy tanítják-e az őstörténetet,viszont nem nagyon találtam semmit. Viszont ha belegondolsz,a teológia filozófiára és vallásra épül,innentől kezdve mindent ahhoz viszonyítanak,gondolom még az őslénytant is. Na mindegy,én kiszállok,bocs hogy nem ide illő dolgokat írtam,de ez nem azt jelenti,hogy az az evolúció igaz lenne,csak azt,hogy ez most nem ide illett,na de már mindegy. Üdv!
2012. febr. 13. 14:22
 15/33 anonim ***** válasza:
40%

Elolvasva az eddigieket, szerintem a kérdező adventista, ugyanakkor nagyon ostoba, hiszen 54%-os evolúciós témájú válaszai teljesen jók voltak és hozzáértésről tanúskodnak.

Az adventizmus ott bukik el, hogy különválasztja a tízparancsolatot Mózes törvényétől, holott azok egybetartoztak, amit könnyen be lehet bizonyítani a Bibliából. A törvénynek ez a manipulálása visszaviszi őket a törvény átka alá, és megtagadják Krisztus váltságáldozatát. Így számukra már csak a Mózes törvényének (10+603)hiánytalan betöltése marad, ha üdvözülni akarnak, erre viszont tökéletlen ember képtelen. Úgy hogy marad az átok és a kárhozat.

Üdv,

k

2012. febr. 14. 07:57
 16/33 A kérdező kommentje:

15-ös!

Szerintem meg nem adventista!

Ki beszélt itt a törvényekről? Miért offolsz?

2012. febr. 14. 08:15
 17/33 anonim ***** válasza:

"a szombat napja, a teremtésének emléknapja,"

Aki ilyet ír, az adventista. Azok találták ki a teremtés emléknapját, amiről természetesen a Biblia egy szót sem szól, hogy a zsidók vagy pl. Jézus Teremtés emléknapját tartottak volna. Szombaton szombatot tartottak, és nem teremtés emléknapját. A teremtés emléknapja szöveg nem istentől sugalmazott, mivelhogy azt akarja vele kifejezni, hogy a teremtésnek erről a napjáról örökké meg kell emlékezni, ráadásul 24 órás ünnep keretében.

A Biblia viszont csak szombatról beszél, amely önmagában egyáltalán nem sugallja azt (mint a teremtés emléknapja), hogy azt örökké meg kellene tartani. Ha megnézzük, az I. századi keresztény gyülekezet, szombat napon soha nem ünnepelt szombatot, arról semmiféle leírás nincs, ugyanakkor van az ördög, és vannak az ördögnek szószólói, akik ma ugyanúgy alattomosan dolgoznak, mint az I.században.

2012. febr. 16. 18:30
 18/33 A kérdező kommentje:

1Móz 2,2 Mikor pedig elvégezé Isten hetednapon az ő munkáját, a melyet alkotott vala, megszűnék a hetedik napon minden munkájától, a melyet alkotott vala.

1Móz 2,3 És megáldá Isten a hetedik napot, és megszentelé azt; mivelhogy azon szűnt vala meg minden munkájától, melyet teremtve szerzett vala Isten.

2Móz 20,8 Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt.

2Móz 20,10 De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van;

2Móz 20,11 Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.

Nem, igazad van, egyáltalán nincs így benne a Bibliába, hogy azért kellene megtartani a szombatot, hogy a teremtésre emlékezzünk. Viszont, ha megkeresed a Bibliában a szombati hivatkozásokat, sokszor a teremtésre utalnak vissza. Először a teremtésnél tette a hetedik napot a nyugalom napjával magával szemben, illetve a tízparancsolatnál a szombat nap megtartására vonatkozóan pont a teremtésre hivatkozik vissza, hogy pont az miatt tartsuk be. stb.

Nem vagyok az adventista egyház tagja, függetlenűl, hogy ezt a nem biblikus, de a biblia szombatnapjára visszavezethető mesterséges szóösszetételt az adventista gyülekezetek alkalmazzák. Ez még nem tesz engem adventistává. Mivelhogy Krisztus Isten egyszülött fia, és ezt vallom is, attól még nem vagyok katolikus, éppígy, ha az adventisták által delegált szót használok, attól még nem válok adventistává. Nem örülök, hogy megint az önkényes, abszolút a kérdésemhez nem tartozó beszélgetésbe elegyedtünk, én meg azt gondolom, hogy te magad viszont a jehova tanúk közé tartozol, ugyanis a kérdésre nem válaszolva folyamatosan szóval tartasz, folyamatosan offolva. Tévednék? :)

2012. febr. 16. 19:05
 19/33 anonim ***** válasza:

"illetve a tízparancsolatnál a szombat nap megtartására vonatkozóan pont a teremtésre hivatkozik vissza, hogy pont az miatt tartsuk be. stb. "

Megint nem a Biblia alapján beszélsz. Azt írod: "tartsuk be". Ilyen szöveg nincs abban az isteni kinyilatkoztatásban, ami a keresztények számára íródott, vagyis az újszövetségben. A zsidók mondhatták Jézus idejében, hogy TARTSUK BE. Jézus halála után nincs olyan szöveg, hogy mi, keresztények, tartsuk be.

Aki először hozzászól, sorozatosan, azt is kioktattad, most pedig én is feltartalak. Közben meg nem bibliai dolgokat írkálsz össze-vissza. Miért nem mész ki inkább szánkózni? Most esik a hó, és talán nem kötsz bele senkibe sem - feleslegesen, aki neked bibliailag hű válaszokat ad.

2012. febr. 17. 10:31
 20/33 A kérdező kommentje:

"Felele nékik Jézus: Nincs-é megírva a ti törvényetekben: Én mondám: Istenek vagytok?

Ha azokat isteneknek mondá, a kikhez az Isten beszéde lőn (és az írás fel nem bontható)"

2012. febr. 17. 11:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!