Isten angyala hazudhat?
Rafael angyal itt azt állítja hogy ő Azarja, Ananiás fia - vagyis hazudik. Hogyan lehetséges ez? Hiszen az Istenhez hű angyalok elvileg nem követhetnek el bűnt.
Tóbiás 5.12
"Szeretném tudni, kinek a fia vagy, és mi a neved?" "Azarja vagyok - felelte -, a nagy Ananiásnak a fia, a testvéreid közül."
Kedves utolsó,
nem kell ezt ennyire kitekerni. Jól ismerem Csia könyveit, magyarázatait, jó pár éve használom.
Az igazság minden esetben a valóságra épül. Az igazságosság is, de több attól. Vagy tudsz olyan esetet, amelyik igazságos, de nincs köze a valósághoz?
Tehát, aki valótlanságot állít, hazudik. Más kérdés, hogy bizonyos esetekben, kikerülve a felesleges vérontást és ellenállást, nem mondták el Isten emberei a (teljes) igazságot. Ettől még nem lett hazuggá, mert a szándéka és célja alapvetően jó volt. Tehát nem manipulálni akart ezzel, csak nem akart bajt okozni.
Pl. Sámuel, mikor királlyá kente Dávidot.
Zimányi Józsi bácsi, aki, mikor felhívták a főnökét, aki részeg volt, nem mondta, hogy most nincs ott, csak annyit "most nem tudom telefonálni".
"Más kérdés, hogy bizonyos esetekben, kikerülve a felesleges vérontást és ellenállást, nem mondták el Isten emberei a (teljes) igazságot. "
Ráháb esete nem ennek a példája. Ugyanis nem az történt, hogy nem mondta el a teljes igazságot a kémekről, hanem a kémeket keresőknek nem az igazat mondta, azt mondta elmentek, amikor ő elbújtatta őket a tetőn. Pontosan: hazudott.
Józs. 2:3. Akkor külde Jérikhó királya Ráhábhoz, mondván: Hozd ki a férfiakat, a kik bementek hozzád, a kik házadba mentek, mert azért jöttek, hogy kikémleljék az egész földet. 4. Az asszony pedig fogá a két férfiút, és elrejté vala őket, és monda: Úgy van! Bejöttek hozzám a férfiak, de azt sem tudom, honnan valók voltak. 5. És kimentek e férfiak kapuzáráskor a setétben; nem tudom, hová mentek a férfiak; siessetek gyorsan utánok, mert utólérhetitek őket. 6. Pedig ő felhágatta őket a házhéjára, és elbujtatta őket a száras len közé, a mely néki a házhéjára volt kirakva.
Ennek ellenére ez a tette (hogy elbújtatta a kémeket, és hogy ez által megmenekült) a hit cselekedetei között sorolja az Írás:
Zsid. 11.31. Hit által nem veszett el Ráháb, a parázna nő az engedetlenekkel együtt, befogadván a kémeket békességgel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!