Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Válni, vagy nem válni?

Válni, vagy nem válni?

Figyelt kérdés

Mindketten hívők vagyunk, és úgy gondoljuk, hogy a házasság örökre szól, de egy tönkrement házasságot meddig érdemes erőltetni ezzel az indokkal?

Főleg biblián alapuló érvek érdekelnének, de saját tapasztalatokat is szívesen olvasnék.

2012. jan. 31. 09:31
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:

Rendben, akkor alkalmazom a saját családi életemre:

Világéletemben határozott nő voltam, a férjem így ismert meg, így fogadott el. Elvárta (!), hogy legyen önálló keresetem.

Mindamellett a házasságban azt várta el, hogy legyek önfeladó, mindenben őt helyezzem előtérbe. Én pedig megtettem, a házasságunkért, mert szerettem, és azt hittem, hogy ezzel jót teszek vele.

A házasságunk szépen, lassan rommá vált, én pedig elveszítettem önmagam, a határozottságom, a kirobbanó életkedvem. Mert elhittem, hogy a nőnek gyengének kell lenni...

2012. jan. 31. 12:10
 22/40 lsandor ***** válasza:
Tényleg nagyon sajnálom és hidd el, ha azt mondom, hogy megértem és tudom, hogy min mehetsz keresztül, akkor igazat mondok. Az, hogy te mint feleség mindent megteszel annak érdekében, hogy a családod jól működjön ez nagyon nagyon dicséretre méltó. De épp ez a lényeg, hogy a férjnek is meg kell tennie a maga részét. Mert a főséget nem hatalmaskodva kell gyakorolni, hanem szeretettel. Gyöngéden bánva a feleségével és értékelni, mivel a Biblia is azt mondja, hogy a nő a férfi kiegészítője, tehát egy tiszteletet érdemlő szerepe van a feleségnek. Megértem érzéseidet
2012. jan. 31. 12:18
 23/40 anonim ***** válasza:

Szia!

Iszonyúan nehéz a kérdésed. Hogy mit tanít az ige te is tudod, mások is írták, had ne ismételjem.

Én nem hittem Isten létezésében mikor feleségül vettem a szintén nem hívő első feleségem. 3 évvel később együtt merítkeztünk be, 6 évvel később elváltunk. Bűn volt, de ma sem bánom. Sőt a 3 közös gyermekünket, akiből kettő megtért és bemerítkezett ha megkérded, hogy jobb lett volna-e ha együtt maradunk az édesanyjukkal, azt felelnék, nem, bár fájt és megviselte őket a válás, utólag szerintük is jobb lett így. De ez egy nagyon egyedi és elszigetelt eset, ez semmilyen garanciát nem jelent neked, hogy ha el válsz, te is jobban fogsz járni. 10 éve kötöttünk házasságot a második feleségemmel, két közös gyermekünk van. Bírjuk Isten áldását, természetesen kegyelemből. A volt feleségemnek, bár a válást ő erőltette, szerintem jött be annyira, mint remélte. De azt ő se bánta meg szerintem, hogy elváltunk, csak neki a többi párkapcsolata se működött.

Azt írod, a házasságunk tönkre ment. Ez jelenthet bármit. Ha itt megírod mit takar, elmondom a véleményem. Ha a részleteket nem szívesen osztod meg a net teljes nyilvánosságával, de a véleményemre kíváncsi vagy, küld el privátban. Különben csak általánosságokat tudok mondani, az meg nem sokat segít rajtatok.

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2012. jan. 31. 12:29
 24/40 anonim ***** válasza:

Ha a bibilián alapuló érveket keresel, nagy bajban leszel. Nem tudod végigvenni, annyiféle ezzel kapcsolatos tanács akad. Bizonyos, hogy lesznek ellentmondók, akkor hogyan döntesz? Továbbá a konkrétan használható érvek több ezer évesek, gondolod, hogy ma is használhatók? Most nem a "ne paráználkodj" típusúakra gondolok.

Sokkal jobban jársz, ha feltérképezed, mitől ment tönkre. Ez nem könnyű, mert a magad hibáit hajlamos leszel kisebbíteni. Ha sorra vetted az okokat, megvizsgálhatod, hogy vannak-e, amelyek igen eltérő belső tulajdonságaitokon, eltérő életcélotokon múlnak. Ha több is van ilyen, valakinek ezeket fel kell adni, kérdés, hogy mártíromságban élni, boldog házasság-e. Akármelyikteknek. Ha apró problémák sokasága, akkor elhatározás és erős akarat kérdése, hogy sorra fel tudjátok-e számolni őket. De csak megbeszéléssel, megegyezéssel és kölcsönös engedményekkel fog menni. Különben az előbbi eset jön létre.

Ha nincs végigbeszélt kölcsönös megegyezés és annak szigorú de szeretetteljes betartása (mindig attól,aki jobb mentális helyzetben van, de összességében kiegyenlítetten), akkor megteheted, hogy nem váltok, de a probléma ismét elő fog jönni súlyosabb, még több konkrét okon alapuló formában. Akkor még nehezebb lesz a döntés.

De kizárólag a ti döntésetek lehet, ennyi felelősséggel tartoztok önmagatoknak.

2012. jan. 31. 13:55
 25/40 lsandor ***** válasza:
Nos nem igaz az, hogy a Biblia tanácsait nem lehet alkalmazni napjainkban. Például olvasd el a 2Timóteusz 3: 16, 17-et. Nincs oda írva az, hogy a Szentírás hasznos eddig vagy addig, hanem korlátlanul minden időben hasznos
2012. jan. 31. 14:07
 26/40 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Én is sokat olvasgatom ezt az igeszakaszt, örülök, hogy neked is betalált :)

Kedves 6-os, olvasd el az egész igerészt egyben, ne csak kivegyél egy-egy mondatokat, és belemagyarázod, amit ki akarsz olvasni belőle.

9. válaszoló

2012. jan. 31. 14:23
 27/40 lsandor ***** válasza:
Távolról sem azt csinálom
2012. jan. 31. 14:24
 28/40 anonim ***** válasza:

Ha fiatalabb lennék, akkor énis ízt mondanám, hogy mindenképp meg kell menteni, mert a család a társadalom alapsejtje stb stb.

Viszont mióta átmentem én is 1-2 tapasztalaton, volt pl. egy olyan kapcsolatom, amelyben pokol volt az életem az akkori párom miatt. Rendesen felüdülés, és lelki újjászületés volt számomra, mikor kiléphettem abból a kapcsolatból.

Ha belegondolok hogy egész életemben vele kellett volna maradnom, inkább meghaltam volna.

Nem tudom milyen vallású vagy, ha római katolikus, akkor ugye a papok azért mondják hogy mindenképp együtt kell maradni stb., mert ők nem tapasztalták ezt. Külső szemlélőként másabb tanácsot adni, és másabb bennelenni valamiben.

Az, hogy kinek hogy sikerül az élete, arról nem mindenki tehet. Ha tényleg olyan rossz már az a házasság, véleményem szerint érdemesebb elválni. Én hiszem azt, hogy Isten szemében ez nem számít bűnnek, szemben az egyház álláspontjával.

2012. jan. 31. 14:26
 29/40 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Ádám és Éva kapott egy kertet Istentől, amit gondozniuk kellett. Ilyen a házasság is. Ha rosszul gondoztátok, akkor tele van most mindenféle gazzal és tövisekkel. Szánjátok oda magatokat arra, hogy közösen rendbe teszitek a kerteteket! Ez nem lesz könnyű, munkával jár, de hidd el, megéri.

Felelős vagy a kapcsolatotokért. Persze a könnyebbik út, eldobni ezt a felelősséget, de ne ezt válaszd! Jézus arra hívott el minket, hogy Őt kövessük. Ő sem a könnyebbik utat választotta, hanem fölment a keresztre. Térj meg az Úrhoz és ismerd be, hogy TE vagy az oka a házasságotok megromlásának. Ne a másikra mutogass, hogy ő nem jó társ, hanem kérd az Urat, hogy először veled kezdje a munkáját!

Ő a házasság szerzője, és Ő a megromlott házasságok helyreállítója is. Ő a holtakat megeleveníti és azokat, amelyek nincsenek, előszólítja, mint meglevőket. Higgy ebben! Ő segíteni fog nektek, ha engeditek munkálkodni az életetekben.

"És vezérel téged az Úr szüntelen, megelégíti lelkedet nagy szárazságban is, és csontjaidat megerősíti, és olyan leszel, mint a megöntözött kert, és mint vízforrás, amelynek vize el nem fogy." Ésa 58:11

Kívánom, hogy ezeket elfogadd, és később te is áldás lehess mások házasságának helyreállításában!

Szeretettel,

Tamás

Ui.: Ha nem láttad még a Tűzállók (Fireproof) című filmet, mindenképpen nézd meg!

2012. jan. 31. 14:29
 30/40 anonim ***** válasza:

Bocsánat, "Tűzálló" a film címe, itt megnézheted:

[link]

ez pedig a szinkronizált változata:

[link]

2012. jan. 31. 14:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!