Ha valakik templomi házasok, és az egyik fél tényleges életfogytiglant kap, akkor a házasság automatikusan semmis, mint halál esetnél, vagy külön el kell válni?
Az első vagyok.
Azt feltételeztem, hogy a kérdező tudja, hogy a templomi házasság jogilag semmit nem jelent.
először is: egyházi házasságot NEM LEHET "felbontani", maximum az érvénytelenítését lehet kérelmezni - nyomós okkal persze, és ez, úgy vélem, az -, a Vatikánban, egyenesen a pápához folyamodva; és ez mindjárt mutatja is, hogy valójában mennyit is ér az egész... gyakorlatilag semmit, ugyanúgy csak egy formális aktus, mint a polgári házasságkötésnél a "papír"...
mert ha elfogadjuk, hogy lehet "érvényteleníteni", akkor mi is van a fogadalomnak azon mondatával, hogy "jóban-rosszban, egészségben-betegségben..."? mert ha csak a "jóban", csak az "egészségben", akkor ez a fogadalom nem csupán üres szavak halmaza?
és az, hogy "amit isten egybekötött, ember ne válassza szét"..? azzal mi a helyzet?
a másik dolog, hogy ha valakit tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek, azzal belekerült egy igen speciális élethelyzetbe - mondhatni a "jóban-rosszban" formulából most éppen a "rosszba" -, de attól még nem halt meg, csupán a körülmények váltak igen nehézzé a házaspár mindkét tagja számára, de attól az ember nem halt meg!!!
(na és persze óhatatlanul felmerül a másik fél személyes - ha nem is éppen büntetőjogi értelemben vett - felelőssége, ugyanis igen nehéz elképzelni, hogy együtt él két ember, miközben az egyik elkövet egy olyan súlyú cselekményt, amit életfogytiglannal büntetnek, és abból a másik fél a világon semmit nem érzékel... hihető? életszerű? szerintem nem, de minimum véleményes...)
Már bocsánat, de milyen hívő az, aki bűncselekményt követ el?
Templomi esküvő az kell, de a törvényeket betartani nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!