Milyen az emberek hozzáállása a halál témához manapság a saját kultúránkban?
A mai emberek hozzáállása a régiekkel szemben iszonyat "életidegen". A régi korokban a halál, mivel többnyire szem előtt történt, teljesen természetes volt, annak ellenére, hogy nekik is ugyanannyira fájt a szerettük elvesztése. De a magas gyermekhalandóság miatt sem állt le az élet. Míg ma, ha valakinek meghal a gyermeke, gyakran évekig nem tudja feldolgozni, van, aki gyermeket sem vállal többet, míg akár csak száz évvel ezelőtt is csúnyán szólva "belekalkulálták", hogy a 8 gyerekből csak 3 fogja megérni a felnőtt kort.
Ma az emberek menekülnek az öregedés, így a halál elől mindenféle műanyag kencékkel, műtétekkel, "bogyókkal", régen tisztességes dolog volt megöregedni.
Ennek ellenére én is félek a haláltól, én is évekig gyászolnám a gyermekem, nem tudnám úgy kezelni a dolgot, hogy "benne van a pakliban, hogy valamelyikük nem nő fel mellettem". Ezt a kollektív társadalmi tudat határozza szerintem meg, tehát a nem csak a szűk, de a tág környezetünk is, amiben felnevelkedünk.
A magyaroké? olyan furcsa. Sajnos a halál természetes dolog, persze nehéz elveszíteni egy szerettünket, de nem a temetésén, vagy rosszabb esetben halottak napján kell kimutatnunk mennyire is szerettük, mert akkor már késő, tehát hiába a mauzóleum, meg a világ legnagyobb mécsese ha nem szerettük életében, akkor ez már csak képmutatás.
A halálról még most is suttognak, és nem szabad viccelődni vele, pedig azzal egy kicsit enyhíthetnénk a félelmünkön. Ebben az évben voltam életemben először temetésen (27 vagyok), a nagypapámat temettük, és hát megható volt, de voltak vicces részek is amikor kuncogtunk tesómmal, pedig az embernek ott sírnia kellene, de szerintem ez hülyeség. Sokkal jobban tetszenek azok a temetések, amikor a hozzátartozók mesélnek az elhunytról, leginkább vicces sztorikat, hiszen mindenki a jóra akar emlékezni. Hazánkban minden csak a szomorúság körül folyik pedig nem így kellene lennie, jó lennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!