A kolostorokban vagy egyéb más vallásos közösségekben fogadnak-e vendégeket több napra, esetleg egy hétre?
Direkt választ nem tudok, de:
Elmennék egy református templomba, megkeresném a papot (ott is úgy hívják (lelkész?), én katolikus vagyok) és megkérdezném, amit itt leírtál..
Ha valaki, ő tud tippet adni..
Igen, fogadnak több helyen is. Erről a kettőről egészen biztosan tudom, hogy reformátusként is, és nagyjából északkeleten vannak: a klarissza nővérek Szécsényben, és a pálos nővérek Erdőkürtön.
Vendégházban fogadnak, és leginkább remeteséget biztosítanak, mivel klauzúrás (zárt) a monostoruk. Lehet kérni (legalábbis a pálos nővéreknél, de szerintem a klarisszáknál is), hogy beszélgethess egy nővérrel, pl. egy-egy igerészről. Különben pedig bemehetsz a közösség bizonyos imaóráira (zsolozsma, ha érdekel és nem tudod, milyen, gugliban érdemes rákeresned), szentmiséire - ha református létedre nem feszélyez.
Azt tudom, hogy a klarissza nővéreknél nincs fix ára az ottlétnek, de ők adományokból élnek, úgyhogy pénzt is elfogadnak, és élelmiszert is.
Elérhetőségük:
Klarissza Monostor - Szécsény Ágacskája
Nárai Éva Sr. Ferenc Mária elöljáró
Szécsény 3170
Haynald Lajos u. 15.
Üz.rögz. / Fax: (32) 370-081 - ha hagysz üzenetet, felveszik Veled a kapcsolatot.
A pálos nővéreknél a lelki elcsendesedésnek van valami költsége, kérdezz rá, ők megmondják, mennyi pontosan. Ha kávézol, vigyél magaddal instant kávét (elég meleg hozzá a víz a vendégházban), mert azt ott nem fogsz kapni. :)
Elérhetőség:
Anyaház - Magyarok Nagyasszonya Monostor
Dr. Gádoros Atala M. Benedikta elöljáró
Cím: 2176 Erdőkürt Kossuth u. 2
Tel.: (32) 479-139
Ha de. kb. 9-11:30 között, vagy du. 4-5 között hívod, valószínűleg élőben veszik föl, különben nem biztos. Ne add fel, ha nem rohan valaki azonnal a telefonhoz, óriási a házuk...
Egyébként én őket javaslom szívem szerint, annyi, hogy pici az udvaruk, de ha sétálási igényed van, beszéld meg majd a helyszínen velük, hogy engedjenek ki meg be, hogy a faluban járhass. Talán még biciklit is adnak, ha kérsz. :)(A napirendjük elég szigorú, úgyhogy ha nem akarsz velük kiszúrni, amikorra mondják, érj vissza.)
Autóval könnyen megközelíthető, különben pedig van busz egész odáig. Ha nem tudod a csatlakozást megoldani, kérdezd meg, vonattal milyen lehetőségek vannak (akkor ki kell menniük eléd autóval, elmondják, mikor tudnak).
Mondd el a telefonban, hogy ugyan református vagy, de szeretnél lelki elcsendesedésre menni pár napra.
Különben Bp-n a legtöbb szerzetesközösség fogad vendégeket, itt: [link] érdemes körbenézni.
Nagy vendégfogadók még a kármelita nővérek, de ők Pécshez közel vannak...
Szeretettel valaki, aki reformátusként több ilyesmi helyen is megfordult. :)
Ha van kérdésed kifejezetten hozzám, nyugodtan írj privátot, de péntekig nem leszek gépnél - az említett pálos nővéreknél leledzem a héten. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!