Érheti hátrány azért a gyereket az iskolában, mert nem vagyunk vallásosak?
Most olvastam, hogy az új közoktatási törvénnyel kötelezővé tették a hittant. Nem értek vele egyet, mert így is elég leterheltek a gyerekek, minek még ez is.
Emlékszem a húgom járt hittan különórára, de folyamatosan megszégyenítette a tanára, mert nem járt vasárnap templomba, ezért inkább abbahagyta.
Mi viszont nem vagyunk vallásosak, most azon gondolkodom, hogy a kötelező hittanórán is ez lesz? Vagy egyáltalán mit lép rá a tanár, hogy nincs is a gyerek megkeresztelve? Most már ez is kötelező lesz?
:) Nem tudom, hogy találkoztam-e már radikális nézeteddel, de nem zárható ki:) Viszont, mivel én nem ástam magam bele a vallás témakörébe, és szerencsére ingerem sincs, hogy olyanokhoz kommentelgessek, vagy olyanról nyilvánítsak véleményt, amihez nem értek, így vitába még biztosan nem keveredtünk:D Olvasgatni viszont szeretem ezt a rovatot is, mert néha nagyon okos és jó dolgokra lelek egy-egy kérdésben, vagy válaszban. Csak sajnos sok a "szemét" is az értékesek körül:/
Innen csókoltatja a 72%-ost egy nem hívő,(bár ateistának nem mondanám magam), aki tiszteli a vallást (mindet!), és érdekli, annak ellenére, hogy nem gyakorolja, és biztosan nem tette volna ezt, ha anno kapott volna a napi 7-8 órája és rengeteg házija mellé egy 8.-9. hittant is, természetesen osztályzással, mivel értékelés nélkül sem általános, sem középiskolai oktatás nincs (avagy hogyan utáltassunk meg a gyerekkel valamit, amit megtanulni nem lehet, csak hozni otthonról az értékeit, úgy, hogy kötelezővé tesszük, pedig ennek szívből kell jönnie, ellentétben a 4*2-vel).
Ha heti 1, kéthetente 1 órát az erkölcsre szánnak, az szerintem csak hasznos lehet. A mi középsulinkban is volt viselkedéskultúra. Potya ötös, + sok mindent megtanultunk arról pl. mikor nem illik vkit telefonon keresni (este, hétvége), hogy illik valakit megszólítani, mikor kell kinek előre köszönni stb.
Hasznos dolgok voltak.
De a hittanra nem lehet senkit kötelezni, mert már nem abban a világban élünk, hogy a földesúr dönti el a jobbágyainak a vallását is. + ha kötelezővé tennék, akkor úgy lenne helyes, hogy akkor már vallástannal foglalkoznának, vagyis megismertetni a gyerekeket minden létező vallással részletesen.
Méghogy troublemaker...
Biztos vagy benne, hogy jól választottál nicket???
Köszönöm a linkeket, mind a kettőt, mindkettőtöknek. :)
Még nem olvastam bele egyikbe sem, mert idő közben egy roppant sürgős privátot kellett megírnom, de ami késik, nem múlik.
Ja, és képzeld, TM, messziről felismerek egy LINKET. :)
Hálám jeléül tényleg írhatok vicceket, vagy zenékről is lehet szó. Egyetlen javaslat: Ne offoljuk már teljesen szét ezt a kérdést, inkább írjon ki valaki gyorsan egy újat. Mondjuk lehetne: "Ismertek normális keresztény vicceket?" vagy ilyesmi. Már ha még ti is fenn fogtok kakukkolni egy ideig.
Addig - vagy közben - meg tessék szépen ezt meghallgatni:
Carol of The Bells -Northland Church
http://www.youtube.com/watch?v=30gLS2R_2rg&feature=player_em..
Üdv. :)
BW, én már megyek aludni, de holnap visszatérhetünk a viccelődésre egy "kérdés" formájában :)
Amúgy a Carol of the Bells az egyik kedvencem, ez a verzió pedig egyszerűen fantasztikus, köszi :)
Egyre több iskolában érheti. Ennek oka hasonlít a középkori jezsuita tevékenység mentalitásához.
A szabad és tiszteletteljes gondolkodás akkor megengedett, ha az megegyezik a magukat keresztényinek tartott diktátorokéihoz - mert mi másnak tekinthető az, ha valaki a keresztényi toleranciát hirdeti, de maga képtelen gyűlölet nélkül még gondolni is arra, akinek nézetei nem azonosak az övével.
A törvény lehet megengedő, de a törvényt alkotók nem azok, és a törvénytelenséget saját privilégiumként kezelik. Erre egyre több konkrét példát lehet találni.
A probléma nem a vallás, mint gondolkodásmód megismerésének szükségességével, vagy szükségtelenségével van, hanem egyes képviselőik hatalmi gőgjében keresendő.
@TM:
Oks, akkor írd ki holnap. :)
Meg írj ki egy zenéset is nyugodtan, mert van ám még egy pár(száz)... Bár akiket ismerek, unni fogják, mert nekik már tegnap elküldtem 17 vagy hány karácsonyit...
Jó éjt. :)
----------
@85-ös:
Ha találkoztál volna, arra biztosan emlékeznél. Szerintem 8 napon túl gyógyuló sérülést okoznak. :)
Az álláspontod pedig nagyon tiszteletre méltó; pont az olyan ateistáktól áll égnek a hajam, akik mindig belenyávognak mindenbe, amihez nem értenek... Kevés köztük az, aki tényleg csak akkor szólal meg, ha mond is valamit. Legalábbis itt.
Sokuk csak azt a szöveget hajtogatja, hogy "nincs is Isten", meg "a hívők ostobák", blablabla... Bezzeg amikor lehetőséget ajánlottam kétszer is a nagy okosságuk bizonyítására, akkor olyan csend volt, mint egy elhagyott szibériai temetőben éjszaka.
Na, jó, harmadik alkalommal már volt két bátor ember, s bár egyiküket amúgy is tisztelem, de azért minden tiszteletem az övék.
Jó éjt neked is. :)
"Nem trollkodtam, de elhiszem, hogy fáj az igazság :)"
Ó hidd el nekem semmi se fáj:) Te írtál rám, mert fájt:D Beléd sem kötöttem, de te igen. Ez azt jelenti fájt neked:) Bizony így van. Én csak a véleményemet tartottam ami neked nem tetszett. Ó hát az igazság tényleg fáj;) kösz, hogy említetted ezt a szót. Trollkodtál, mert vallás kategóriában vagyunk és te nem hiszel benne. Szóval hivatalosan is trollkodtál. Ennyire egyszerű:)
28-as válaszoló!
Tudom, én írtam az első választ, csak itt volt olyan, aki szerint jó lenne, ha a hittan kötelező lenne és arra írtam, hogy vajon mi van akkor, ha valaki nem katolikus, vagy nem református, vagy nem evangélikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!