Miért, mikor böjtölnek húsvétkor a vallásosak (katolikusok)? Milyen Igére hivatkozva?
Jézus 40 napig böjtölt a pusztában, közben kísértette meg a sátán. A bibliai helyét ennek nem tudom, de valamelyik evangéliumban benne van.
A nagyböjt középpontjában Jézus szenvedése áll. Mivel az evés a legfőbb testi szükségletünk, ami jóformán állandóan jelen van az ember életében, ezért ennek a szükségletnek a megvonása által a böjtölő ember végiggondolja, hogy az evilági dolgoktól vannak fontosabb dolgok is. Az, ha valaki egy nap nem eszik csak 3-szor, és abból 1-szer lakik jól attól még senkinek semmi baja nem lesz, sőt még az egészségének is jót tesz.
Emellett a Jézus iránti szeretet is megmutatkozik ezáltal, mert az ő példáját követve mi is valamilyen módon részesülni akarunk a szenvedésből az ő tiszteletére. Ezt nem olya módon tesszük, hogy korbácsoljuk magunkat meg stb, hanem az evés kismértékű megvonásával.
Egyébként csak hamvazószerdán és nagypénteken van a 2 szigorú böjti nap, ezenkívül nagyböjt péntekjein nem szabad húst enni, az egyház ennyit parancsol, de emellett érdemes önként is vállalni dolgokat. Én pl. nagyböjt folyamán lemondtam a csokievésről. Előtte minden nap ettem csokit, ami elvette az étvágyam, fölösleges pénzkidobás stb.
Helló, én ugyan baptista vagyok, nálunk egyáltalán nem is szokás ez, de én pl tartottam a böjtöt, mert jót tett az Istennel való kapcsolatomnak. A lemondás segít rájönni, hogy mennyivel értékesebbek a mennyei értékek a földieknél. Ézsaiás 58 6-14.-et ajánlom, arról szól, hogy Isten szemében kedves a böjt.
Az hogy ennek a katolikus egyház szabott egy bizonyos intervallumot ennek, az szerintem nem baj, hiszen nem kötelező a böjt, és amúgy is akkor böjtölsz amikor akarsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!