Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi Isten véleménye erről?

Mi Isten véleménye erről?

Figyelt kérdés

Mi Isten véleménye az egészséges életmódról, az arra való törekvésről vajon (a mai világban)?

Tudom, erre senki se tud pontos választ adni... azonban olyanok válaszára vagyok kíváncsi, akik már gondolkoztak ezen.

2011. dec. 19. 19:50
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:

"Istennek gondja van ránk, és nem kell óriási pénzeket, energiákat ölni a testi egészségünkbe.."

Igen kedves kérdező, amint az utolsó válaszodban írtad, sok egyéb tényező is komolyan befolyásolja az emberiség általános állapotát. A modern élelmiszeripar pedig mindennek az alapját jelenti - és az rendkívül káros hatással van az egészségünkre!

Ámde ha a régiekkel példálózol, ott bukik az elmélet, hogy az őseink élelmiszerében (zöldségek, gyümölcsök és minden egyéb) a többszöröse volt a hasznos tápanyag, a méreganyag pedig semmi. Bizonyított dolog, hogy a vitamin és ásványi-anyag tartalom a legtöbb növényben rendkívüli módon lecsökkent az elmúlt 50-100 évben. Mellesleg, a régieknek is volt éppen elég bajuk a helyenként helytelen vagy hiányos táplálkozásból, csak akkor még másra fogták a problémát - elég ha csak az egyik legismertebbről, a C-Vitamin hiányról, a skorbutról beszélünk.

"Istennek gondja van ránk"? Egészen biztosan, csak az a kérdés, hogy mit értesz ezalatt - tán szó szerint megóvja a fizikai egészségedet, bármilyen egészségtelenül élsz?!

Ne felejtsd el az ok-okozat törvényét: "Amit vet az ember, azt fogja learatni is"

Vajon miért haltak meg sok ezren ilyen jellegű, ELKERÜLHETŐ betegségekben, melyet a legtöbb esetben a hiányállapotok idéznek elő?! Miért haltak meg pl. skorbutban? Talán nem nekünk kell megtenni a szükséges lépéseket a szabad akaratunk által, nem pedig várni azt, hogy a sült galamb a szánba repüljön?

Amit a kedves L idézett, megint csak nem válasz arra, hogy az egyén dönti el, akar-e egészségesen élni - legalábbis a lehetőségeihez képest.

"Azért azt mondom néktek: Ne aggodalmaskodjatok a ti éltetek felől, mit egyetek és mit igyatok; sem a ti testetek felől, mibe öltözködjetek. Avagy nem több-é az élet hogynem az eledel, és a test hogynem az öltözet?"

Ugye ezt nem alkalmazhatjuk szó szerint az általunk megválasztott étkezési szokásainkra? Mert ugyanis a saját felelősségünk, hogy mit eszünk, és mikor mennyit?

Az is bizonyított, hogy a válogatás nélküli evés, betegségekhez vezet. Tehát akkor szükség van arra, hogy körültekintően megválaszd az egészséges fizikai táplálékodat? Természetesen!

Ez éppoly felelősség, mint a szellemi táplálék megválasztása! Mert bizony ma sok ilyen népszerű táplálék, szó szerint mérgező az ún. "kereszténységben" is. Sőt, sokan válogatás nélkül fogyasztanak ezekből.

Jézus pedig főleg erre hívta fel a figyelmet és nem arról okított (ami evidens), hogy miként tudod bölcsen megválasztani a fizikai táplálékodat. Mind a kettő egyaránt fontos és nem elhanyagolható terület, bár kétségtelen, hogy mindegyiket a maga kiegyensúlyozott helyén kell tartani.

"Méregdrága vitaminok"?

Ma Magyarországon több mint egymillió szed 10-nél több gyógyszert - ez tán nem drága? És az ezekből származó mellékhatások kezelése nem drága? A negyedik leggyakoribb halálok a gyógyszer-túladagolás, ez vajon kinek drága?

2011. dec. 26. 04:42
 32/36 A kérdező kommentje:

Légy szíves, és a kereszténység szó elé ne rakd oda, hogy ún, és ne rakd a szót idézőjelek közé! Azért ha nem is nagyon, de kicsit sértő szerintem...

A szélsőséges egészségi irányzatok követése azért nem olyan jó dolog. S van olyan is, amit még a Biblia alapján is meg lehetne cáfolni, pl. a paleolit táplálkozást.

Paleolitról: Egyrészt Isten sokmindent enged, de azért azt mégse biztos, hogy engedné, hogy 10 000 (vagy többezer, de nem tíz, ez mellékes most) éven keresztül termesszünk és együnk gabonát, ha az annyira árt. Miután kiűzettettünk a paradicsomból, megmondta, hogy magunknak kell verejtékkel megtermelnünk eleségünket. Szerintem már ebben is bennefoglaltatott a gabona - mondjuk ez egyéni elméletem -, és innentől egyértelművé vált, hogy hamar kilyukadunk a gabonatermesztésre.

Ráadásul a kenyér nem egy helyen szerepel a Bibliában is.

Tudom, nem túl szépen fogalmaztam meg, de azért remélem, érthető.

Az, hogy a vitaminkészítmények túlzott fogyasztásáról mi lehet Isten véleménye, hogy áll ehhez, meg hogy egyáltalán segít-e ez nekünk... hááát... nem hinném.

Itt kapcsolódnék ahhoz az Igéhez, amit többen idéztek már. Ez a túlzott vitaminfogyasztás is egyfajta aggódás, hogy mit együnk. Vagy ha még nem, azzá válik, ha nem lesz pénzünk, de mégis ilyesmire (is) költünk majd. Isten pedig keményen tanít, hogyan kell bánnunk a pénzzel.

Ami nem Istennel kapcsolatos már, de "biológiailag" szerintem egy nagy tévedés, és őszintén szólva zavar.

Azt írtad a legelső ide írt válaszodban, hogy mindent megteszel az immunrendszeredért (s kb. ezekkel a szavakkal).

A szervezetedben semmit se kell külön kitüntetned. Én még a szívemért (most a szervre gondolok, nem a lélekre :D ) se teszek KÜLÖN semmit. Mellesleg egy egészséges immunrendszerrel nem is kell semmit se csinálni.

Amúgy, ha annyi minden erősítené az immunrendszert, mint az mondják - kb mindenre rámondják -, akkor több allergiás és autoimmun beteg lenne, és ezek nagy bajban lennének, ha egyáltalán életben maradnának. :-(

Most ezekkel a sorokkal nem akartalak leszólni - csak a véleményedet helyenként, nem Téged. Nem akartam bunkó lenni, sajnos kissé mégis sikerült, ezért elnézést kérek. :-(

2011. dec. 26. 14:13
 33/36 anonim ***** válasza:
0%

Ne haragudj, de a kereszténység szóra sajnos igen gyakran kellene rakni idézőjelet, mivelhogy a nagy része annyira messze került attól, amit "krisztusinak" lehetne nevezni. Nincs ebben semmi különös (széles út és keskeny ösvény) és gondolom, nem vagy egyenlő a kereszténységgel - tehát ugye nem sértelek vele személyedben?

"A szélsőséges egészségi irányzatok követése azért nem olyan jó dolog."

Sajnos sokkal inkább beszélhetünk "szélsőségesen" egészségtelen nemzedékről, mint "szélsőséges egészségi irányzatokról". Az egy alapvető félreértés (téves tájékoztatás miatt?) a részedről, hogy a "túlzott egészség mánia" érdekében "sokan" túlzott vagy egyenesen "káros" mennyiségben szednek étrend-kiegészítőket, vitaminokat.

Hallottál már olyanról, aki C-Vitaminnal lett öngyilkos?!

Olyan valóban lehet, hogy egyes vitaminokat aránytalan mennyiségben fogyasztanak néhányan a többivel szemben, de a legtöbb vitamin esetében még ez sem okoz egészségügyi kockázatot (lásd az uniós ajánlást, mely igen kiterjedt kutatómunka eredménye!), de azért fontos, hogy lehetőleg a teljes vitaminsort szedjük arányos mennyiségben.

A paleolit egyes elemei lehet, hogy túlzóak, de az irány nagyon is jó. Én természetesen nem vagyok Szendi Gábor "híve" ebben az értelemben, már csak azért sem, mert ő az evolúcióban hisz, amire az egész paleolitot is építi. Erről ennyit írnék.

Jézus rávilágított, nem akkor leszünk elégedettek az életben, ha azért küzdünk, hogy minden anyagi igényünknek eleget tegyünk, hanem akkor, ha meggyőződünk a fontosabb dolgokról az életben. "Ne aggodalmaskodjatok a ti éltetek felől, mit egyetek és mit igyatok; sem a ti testetek felől, mibe öltözködjetek."

Ámde ezek a versek nyilvánvalóan nem arra biztatnak, hogy ne foglalkozz az egészségeddel ésszerű mértékben. A baj az a hivatalos ellenpropaganda, a világméretű demagóg szellemet mutató gyógyszerbiznisz, mely azt akarja láttatni, hogy az a valóságos veszély, ha valaki pl. 60 mg-nál több C-Vitamint eszik. Még ehhez a tényleg nélkülözhetetlenen és ártatlan vitaminhoz is hazugságok kötődnek, mint pl. hogy "vesekövet okoz" - na ez a hazudozás tényleg veszélyes!

Ahogy az előző válaszomban már írtam, a szellemi táplálékot is nagyon fontos, hogy megválogassuk, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy miben hiszel - de éppúgy a fizikai táplálék helyes megválasztása is nagyon fontos, mert bizonyított tény, hogy a legtöbb ember helytelen étrendi, életviteli szokásai nagyban hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához és akkor a korai halálról nem is beszéltünk. Tehát valójában az életeddel szemben mutatnál nagyfokú tiszteletlenséget, ha nem foglalkoznál kellő hangsúllyal ezzel. Ha pedig az életeddel tiszteletlen vagy, akkor azzal is, aki adta azt, hogy vigyázz rá!

"Én még a szívemért (most a szervre gondolok, nem a lélekre :D ) se teszek KÜLÖN semmit."

Akkor kérdezz meg egy kardiológust erről. Van olyan is, aki tudatosan nem a gyógyszerbizniszt élteti, mégis világosan rámutat neked minden kardiológus, hogy mennyire tudatosan oda kellene figyelni a fentebb említett dolgokra.

"Mellesleg egy egészséges immunrendszerrel nem is kell semmit se csinálni."

És vajon kinek "egészséges" az immunrendszere?! Szerinted akkor miért van annyi olyan betegség, mely a gyenge ellenálló képességgel függ össze? És ez nem csak az influenza!

Vagy azt képzeled, hogy így természetes? Hogy ez a sok nyavalya mind elkerülhetetlen és hogy nem lehet javítania ésszerű áron az egészségünkön? Nem, nem természetes!

A baj az, hogy a legtöbb embernek (legalábbis a nyugati világ "áldásos jóléti" társadalmában) az immunrendszere a béka feneke alatt van.

"Amúgy, ha annyi minden erősítené az immunrendszert, mint az mondják - kb mindenre rámondják -, akkor több allergiás és autoimmun beteg lenne, és ezek nagy bajban lennének, ha egyáltalán életben maradnának."

Sok minden javíthatja a legyengült imm. rendszert, ami azt jelenti, hogy aki alkalmazza, az erősebb ellenálló képességgel rendelkezik és közelebb lesz a fizikai egészséghez, hogyan erősítené azon betegségeket, melyek gyakran pont azért alakulnak ki bennünk, mert gyenge az imm. rendszerünk?

Bocsika, de az allergia is gyakran a hiányállapotokra vezethető vissza és kiválóan kezelhető, vagy gyógyítható a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékkal.

Régóta ismert, hogy infekciók (fertőző betegségek) arra hajlamos emberekben autoimmun betegségeket képesek okozni.

Tehát a legyengült immunrendszernek igen nagy szerepe lehet sok autoimmun rendellenességben.

A "gyógyítása" (vagyis a tüneti kezelése) pedig éppoly katasztrofális, mint amilyen tragikus maga az "egészségügy" hozzáállása a betegségekhez.

Valójában teljesen logikus, hogy az a szervezet tud egészségesen működni, amelyik megkapja a számára fontos tápanyagokat, és az nem, amelyik hiányt szenved. Ma minden körülmény azt erősíti, hogy súlyos hiányok alakuljanak ki. Ha ezeket tudatosan pótoljuk, akkor a szervezet tényleg képes önmagát egészségben megőrizni.

2011. dec. 26. 20:08
 34/36 A kérdező kommentje:

Mostmár értem, miért raktad a kereszténység szót idézőjelek közé.

Manapság valószínűleg jobban mérgezzük magunkat, mint valaha. Fizikai aktivitásra lettünk teremtve, ehelyett álló nap ülünk. Szükségünk van pihenésre, erre Istenünk is példát mutatott, de mégse pihenünk - közben nem is dolgozunk annyit, mint kéne. Pl. a házimunka mint olyan, kezd megszűnni. Mindenféle félig mű, csak szénhidrátot, zsírokat és cukrot, semmi mást se tartalmazó félkész ételeket melegítünk meg és eszünk. Stresszelünk. Ugyan háború sokhelyen nincs, mi mégis megteremtjük: háborúzunk családunkban, háborúzunk feljebbvalóinkkal, felebarátainkkal -> emiatt stresszelünk, szorongunk. Mindent egyre gyorsabban akarunk megoldani, mégis egyre kevesebb az időnk. A tinik túl korán érnek, "koravének".

Mindezek nyilván rombolják testi egészségünket is, ezért ellensúlyozni kell, és ezt bizonyos fokig nyilván Isten is elvárja - hogy mennyire, nem tudom. Azért is kérdeztem.

Én pl. most tornáztam, holnap megyek úszni és szaunázni. ;)

De azért mindennek van határa. :)

Szerintem nem jó út 100%-ban elutasítani és hazugnak tartani az orvostudományt és a gyógyszeripart. És nem jó magunkat "túladagolni".

Amúgy nekem túl magas a kálciumszintem - igen, létezik ilyen, hogy valamelyik ásványi anyagból vagy vitaminból túl sok van. Szerinted nem károsítja a vesémet, mikor szerencsétlen próbál ettől (is) megszabadulni? Az egyéb káros hatásokat nem is említve.

Igazából valamennyire foglalkozom a szívemmel, azért nem elégszem meg csak a tornával, és úszok meg néha kocogok. De ezt is a tüdőmért is csinálom, tehát már mondhatom, hogy nem tüntetem ki a szívemet se!!

Autoimmun betegség oka lehet többek között, ha valaki nem esik át a "kötelező" óvodáskori fertőzéseken - ezt immunológustól olvastam. Aki nem, vagy nagyon enyhe tünetekkel esik át rajtuk, azoknak nyilván valamilyen szinten erős az immunrendszerük - vagy mivel lehetne még ezt magyarázni?

Azt is immunológusoktól olvastam, hogy az immunrendszer stimulálása is veszélyes lehet. És ez rohadt logikus is. Mellesleg, ha lebetegszünk, és akkor stimuláljuk, az is veszélyes lehet.

Akik allergiásak, azok sose képesek semmit elkapni. Akik majdnem mindent elkapnak, azok általában nem allergiásak - szerinted mi ez? Sok ilyen eset van a közelemben, sőt, ha nem is ezekkel a szavakkal, de még olvastam is erről.

Amúgy a HIV+ személyeknek, a huzamosabb ideje kortikoszteroidot szedőknek, a szervtranszplantáltaknak és az immunhiányosoknak van legyengülve az immunrendszerük. Amúgy ismerek HIV+ embert, meg egy olyat, aki több műtét után immungyenge lett. Mindketten havonta, kéthavonta antibiotikumra szorulnak. Utóbbinak pl. tüdőgyulladása és vesemedence-gyulladása volt egyszerre nemrég.

Nem 4 nátha egy évben. Az nem utal legyengült immunrendszerre. Arra mondjuk igen, hogy érzékenyebb a nyálkahártyája, vagy megijed, hogy meg fog fázni, ha hideg van.

Mondjuk azt én se tagadhatom, hogy stressz, menstruáció, totál rossz táplálkozás hatására ne gyengülhetne védekezőrendszerünk, és ne jöhetne ki emiatt ajakherpesz, emiatt megfázás, stb. Ezt nemegyszer tapasztaltam. Évekig figyeltem, hogy menstruációkor voltam náthás.

Jó, lehet, hogy itt ellentmondásba keveredtem, hiába próbáltam azt elkerülni.

Mindenestre nem olyan egyszerű dolgok ezek, hogy totál elutasítsuk a rajtunk segíteni akarókat, és azt higgyük, mi mindent értünk.

2011. dec. 26. 20:53
 35/36 anonim ***** válasza:

"Én pl. most tornáztam, holnap megyek úszni és szaunázni. ;)

De azért mindennek van határa. :)"

Nagyszerű! Látod, én meg ezt az aktivitást nem gyakorlom rendszeresen, főleg télen nem. Jobb időben sokat bicajozok, ami komoly segítség és nagyon jó kondit ad.

De miféle "határtalanságról" beszélsz?

Ha valami anyag felszaporodik a szervezetben, akkor először ki kell vizsgáltatni, hogy van-e valamely szervi betegség, ami okozhatja, de mindenképpen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás (ezalatt természetesen elsősorban a vitaminokat és megfelelő mennyiségű ásványi-anyagokat értem). És ha más baj nincs, akkor ez is remek eredményeket hoz.

"Szerintem nem jó út 100%-ban elutasítani és hazugnak tartani az orvostudományt és a gyógyszeripart."

Ezt nem tudom honnan vetted, de én ilyent megközelítőleg sem írtam!

"Azt is immunológusoktól olvastam, hogy az immunrendszer stimulálása is veszélyes lehet. És ez rohadt logikus is. Mellesleg, ha lebetegszünk, és akkor stimuláljuk, az is veszélyes lehet."

Na ne! Példa és bizonyított levezetés?

Ha az autoimmun betegségekre gondolsz még mindig, akkor a tüneti kezelésről, mint "gyógymódról" kéne beszélni. Amikor szándékosan gyengíteni kell az immunrendszert, kitéve a szervezetet a legkülönfélébb, egyébként ártalmatlan "kórokozóknak", akkor miről beszélünk?

"Akik allergiásak, azok sose képesek semmit elkapni."

A feleségem az élő ellenpélda, de tartok tőle, hogy nem ő az egyetlen ezen a földön.

"Amúgy a HIV+ személyeknek, a huzamosabb ideje kortikoszteroidot szedőknek, a szervtranszplantáltaknak és az immunhiányosoknak van legyengülve az immunrendszerük. Amúgy ismerek HIV+ embert, meg egy olyat, aki több műtét után immungyenge lett. Mindketten havonta, kéthavonta antibiotikumra szorulnak. Utóbbinak pl. tüdőgyulladása és vesemedence-gyulladása volt egyszerre nemrég."

Az a szép a + vitamin fontosságát hangsúlyozó gondolatokban, hogy nem maradnak meg gondolati, elméleti szinten. Bizonyítanak és bizonyítanak. Minden állítást komoly klinikai vizsgálatokkal bizonyítani kell és éppen ezért nem lehet ma már csak úgy lesöpörni az asztalról ezt a témát.

A gyakorlati tapasztalat pedig minden ellenvéleményt hazavág. Én az első 30 évemet olyan - állításod szerint "nem gyenge immunrendszerrel" éltem le, ami mellett igen gyakran voltam súlyos fertőzéssel beteg. Már-már természetesnek is vettem, amin nem is lehet változtatni, de akkor egy munkatársam ajánlotta az említett könyvet...

És az én tapasztalatom hogy-hogy nem, még számtalan más ember élő tapasztalatával egyezik meg - gondolod, hogy véletlen?

Óriási hazudozások mennek ez ügyben azon az oldalon, amelyik nagyon félti a mérhetetlen profitját. Ez az én véleményem tehát. Ezek viszont sok ember életébe kerülnek, tehát nem egy semleges világnézetről beszélünk.

Nem is beszélve a Bibliában megtalálható ok-okozat törvényéről, mely teljességgel vallana kudarcot, amennyiben ennek az (általad is) igen káros hatású világnak nem volna komoly negatív szerepe az emberi immunrendszerre és nem kellene azt plusz anyagokkal kiegészíteni.

De nem csak az a kérdés, hogy kell-e (bár elég szomorú, hogy ezt is kétségbe vonják), hanem hogy mennyit kell ezekből szedni. Ez inkább a kérdés, hiszen azt mindenki elismeri, hogy valamennyit kell mindenképpen, mert ezek életfontosságú anyagok.

Ez az egyik olyan terület, mely igen alapos kutatást kapott.

2011. dec. 26. 22:34
 36/36 A kérdező kommentje:

Mik azok a mindenféle betegségek, amiken átestél?

Amúgy vele se értek mindennel egyet, de mégis, sokkal jobban fogalmazza meg, mint nekem sikerül:

[link]

2011. dec. 26. 22:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!