Mi Isten véleménye erről?
Mi Isten véleménye az egészséges életmódról, az arra való törekvésről vajon (a mai világban)?
Tudom, erre senki se tud pontos választ adni... azonban olyanok válaszára vagyok kíváncsi, akik már gondolkoztak ezen.
1Kor 3,16 "Nem tudjátok-é, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke lakozik bennetek?"
1Kor 3,17 "Ha valaki az Isten templomát megrontja, megrontja azt az Isten. Mert az Istennek temploma szent, ezek vagytok ti."
1Kor 6,19 "Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?"
Nagy tág fogalom amit kérdezel, konkrétabban mire gondolsz?
Isten ad az élet minden területére bölcsességet, Pál szavai ezek:
"Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam. Végezetre eltétetett nékem az igazság koronája, amelyet megad nekem az Úr, az igaz Bíró ama napon. Nemcsak nekem pedig, hanem mindazoknak is, akik vágyva várják az ő megjelenését" (II. Timótheus 4:7-8).
A "nemes harcot" azért kell vívnia a kereszténynek, hogy élete minden területén és cselekedetében a szeretettörvény érvényesüljön.
A "futás" feladatok elvégzése a másokért való szolgálatban.
A "hit megtartása" pedig több annál, mint hinni néhány alapvető keresztény hittételben. Az alázatos, hálás, hívő szív megőrzéséről van szó, amely egy pillanatig sem tulajdonít önmagának érdemet a "nemes harc" megharcolásáért és a "futás" elvégzéséért, mert jól tudja, hogy egyedül csak Isten kegyelme által valósíthatta meg ezeket. Úgy gondolkodik tehát, hogy egyedül Istené a dicsőség mindezekért.
Ezen célok azt kívánják, hogy az ember őrizze meg az egészségét a lehető legjobb teljesítőképesség állapotában, amennyire csak rajta áll. Nyugodt, erős idegekre, fizikai és lelki erőre van szüksége mind a "nemes harc" megharcolásához, mind pedig a másokért való szolgálathoz. Pál apostol az ókori versenyfutók példájára hivatkozva tanította a keresztény gyülekezeteket arra, hogy önuralommal törekedjenek a helyes életmódra. Hiszen a sportjátékok résztvevői is mind tudják, hogy életmódjuk és teljesítményük között egyértelmű az öszszefüggés! És a cél érdekében készek dolgokról lemondani, készek kívánságaik megtagadására. Mennyivel inkább legyen kész egy keresztény az önuralomra egy sokkal, de sokkal magasabbrendű cél érdekében.
Sok igét találsz az étkezéstől kezdve az egészséges életmódig, a családi kapcsolat megéléséig. Néhány ebből:
"A vidám szív jó orvosságul szolgál..." (Példabeszédek 17:22)
"Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből... és távozzál el a gonosztól. Egészség lesz ez a te testednek" (Példabeszédek 5:7-8).
"Ne nézd a bort, mily veres színt játszik, mint mutatja a pohárban az ő csillogását! Könnyen alácsuszamlik, de végül, mint a kígyó, megmar, mint a mérges kígyó, megcsíp... és a te elméd gondol gonoszságot" (Példabeszédek 23:31-33).
Legyen gondja az embernek nemcsak arra, hogy mit eszik, hogy amit beépít a szervezetébe, az valóban megfe1elő táplálék legyen (erre nézve az alapvető bibliai tanács: I. Mózes 1:29), hanem még arra is, hogy mikor eszik. Mindenben értelmes fegyelmet gyakoroljon. Étkezési szokásait is hozza összhangba a természetbe beépített isteni törvényekkel. Rendeltetésszerűen bánjék a testével. "A nemes ember idejében eszik, a testnek erejéért" (Prédikátor 10:14). (A modern tudomány is tanúsítja az étkezési idők közötti rendszertelen evés káros voltát.)
Arra gondoltam, hogy ha valaki törekszik arra, hogy egészséges életmódot folytasson, több pénzt csoportosít át erre, és több időt szakít ennek, arról mi Isten véleménye. Egyáltalán, szükség van-e ilyen dolgokra.
Vagy ezzel most nem sikerült pontosítanom?
Választ akarsz?
Mt 6,25 "Azért azt mondom néktek: Ne aggodalmaskodjatok a ti éltetek felől, mit egyetek és mit igyatok; sem a ti testetek felől, mibe öltözködjetek. Avagy nem több-é az élet hogynem az eledel, és a test hogynem az öltözet?"
Mt 6,27 "Kicsoda pedig az közületek, a ki aggodalmaskodásával megnövelheti termetét egy araszszal?"
----------!!!!!!!!!!!!!!--------
Mt 6,31 "Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy: Mit igyunk? vagy: Mivel ruházkodjunk?"
----------!!!!!!!!!!!!!!--------
Mt 15,11 "Nem az fertőzteti meg az embert, a mi a szájon bemegy, hanem a mi kijön a szájból, az fertőzteti meg az embert."
Elég volt, vagy kell még bizonyság? Ezek után elgondolkozhatsz, hogy mit is gondolhat a pénzátcsoportosításon és az állandó magamra odafigyelésről...
Üdv: L
Köszönöm a válaszokat!
Érdekes, hogy ketten bibliai idézetek segítségével gyökeresen másra jutottak. :)
Amúgy szerintem igenis foglalkozhatunk magunkkal, és az aggodalmaskodással se az a gond, ha magunkért aggódunk. Az egyértelmű, hogy nem jó önzőnek lenni. De nem hinném, legalábbis őszintén remélem (!!!), hogy Istenünk nem azt várja, hogy csak mással foglalkozzunk. Inkább egy egyensúly fenntartását várja el mások-magunk között.
Egyáltalán... miért tanulunk? Miért van hobbink, ha csak mással foglalkozhatunk, magunkkal nem? Vagy mindegyik munka, amelyikben nem direkte másokon segítünk, nem Istentől való?
Mellesleg Jézus is foglalkozott magával. Amikor elvonult imádkozni, az is az volt.
Amikor lélekben fejlődni akarunk, amikor a kapcsolatunkat (és igen, a magunkét) próbáljuk építeni Istennel, az is magunkkal foglalkozás.
Vagy ki hogyan hívja... Én így hívom.
A keresztyénség nem egy olyan vallás, amelyben ki lehet jelenteni, hogy nem a te vallásod.
Mi gyülekezetünk nagytermének szemközti falán hatalmas betűkkel ez áll: "Aki hozzám jött, semmiképpen ki nem vetem"
Ember!
"Érdekes, hogy ketten bibliai idézetek segítségével gyökeresen másra jutottak. :)"
Akkor bibliaóra következik!
1Kor 3,16 "Nem tudjátok-é, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke lakozik bennetek?"
1Kor 3,17 "Ha valaki az Isten templomát megrontja, megrontja azt az Isten. Mert az Istennek temploma szent, ezek vagytok ti."
1Kor 6,19 "Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?"
Ne szeplősítsd meg a tested. Például ne törj házasságot, tested a szentlélek lakhelye, melyet adj át a szentlélek akaratának, mert az nagyon jó.
Nézd meg mennyire odavolt Pál az ő csodálatos testéért, hogy óvta, vigyázott figyelt rá:
"A zsidóktól ötször kaptam negyvenet egy híján.
Háromszor megostoroztak, egyszer megköveztek, háromszor hajótörést szenvedtem, éjt-napot a mélységben töltöttem;
Gyakorta való utazásban, veszedelemben folyó vizeken, veszedelemben rablók közt, veszedelemben népem között, veszedelemben pogányok között, veszedelemben városban, veszedelemben pusztában, veszedelemben tengeren, veszedelemben hamis atyafiak közt;
Fáradságban és nyomorúságban, gyakorta való virrasztásban, éhségben és szomjúságban, gyakorta való bőjtölésben, hidegben és mezítelenségben.
Mindezeken kívül van az én naponkénti zaklattatásom, az összes gyülekezetek gondja." IIKor11,24-28
Te meg azon elmélkedsz, hogy vajon jót teszel ha pénzedet magad egészégére fordítod? Balga.
Mit tudsz, hogy rossz? A cigitől a tüdődet köpöd ki, szenvedélybeteg leszel, ki a pénzét ezáltal a szenvedélyének költi...ne cigizz.
Alkohol detto, kábszer detto. Ezt tudod. De azon töprengsz és aggódsz, hogy hány kalóriát ettél és futottál le? Akkor de jól van sorunk. Azon nem aggódsz, hogy 7 milliárd ember 99%-a hazugságba rohan a vesztébe?
Üdv: L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!