Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Einstein vallásos volt, vagy...

Einstein vallásos volt, vagy ateista? Esetleg szabadgondolkodó?

Figyelt kérdés
2011. dec. 2. 15:22
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
81%
Ateista volt. Van kb. tízmillió oldal az interneten, amit csak annak bizonygatásának szenteltek, hogy vallásos vagy ateista volt, mintha számítana ez bármit. A tény pedig az, hogy ateista volt.
2011. dec. 2. 15:31
 2/13 anonim ***** válasza:
77%
Ateista.
2011. dec. 2. 15:34
 3/13 anonim ***** válasza:
25%
Egyértelműen vallásos. Zsidóként hitt Istenben. Ennek a hitének időnként hangot is adott.
2011. dec. 2. 15:35
 4/13 anonim ***** válasza:
81%

"Nem hiszek a személyes Istenben, s ezt a felfogásomat sohasem titkoltam el, hanem mindig világosan kifejezésre juttattam. Ha van valami bennem, ami vallásosnak nevezhető, az az a határtalan csodálat, amelyet világunk szerkezete ébreszt bennem, világunké, amennyire azt tudományunk feltárni képes."

Albert Einstein

2011. dec. 2. 15:36
 5/13 anonim ***** válasza:
80%

Szia!

"Én egy mélységesen vallásos hitetlen vagyok; ez egy új vallásféle." (Einstein)

Üdv. Péter

2011. dec. 2. 15:41
 6/13 anonim ***** válasza:
66%
Péternek igaza van. Einstein nem volt vallásos. Ha hozzáolvassuk a másik idézetet is, tisztán le van írva, hogy hagyományos értelemben nem vallásos, de vallásnak tekinti a tudományt. Erre utal az hogy ő maga hitetlen, de amiben hisz az egy új "vallás", a tudomány "vallása".
2011. dec. 2. 15:51
 7/13 anonim ***** válasza:
54%
Ateista.
2011. dec. 2. 15:52
 8/13 A kérdező kommentje:
Én azt hallottam ,hogy Einstein tényleg nem volt vallásos de volt egy saját Istenképe.
2011. dec. 2. 15:53
 9/13 anonim ***** válasza:
39%

Einsteinnek ezen a téren furcsa elképzelései voltak. Egyrészt tény és való, hogy nem hitt semmiféle teremtő intelligenciában, viszont nem szerette, ha ateistának nevezik. A legtöbb elméleti fizikushoz hasonlóan ő is már-már istenítette a természetet, de mindig szkeptikus maradt. Ezt a vallásos tisztelet szoktál összekeverni a teizmus.

A vallások mindig megpróbálják a saját ügyük mellé állítani a nagy koponyákat, és sok tudós ütőfelületet ad nekik azzal, hogy az univerzum törvényeit puszta romantikából Istennek nevezi. 10-15 éve például Hawkingról próbálták elhitetni, hogy vallásos. Ezt arra alapozták hogy Az idő rövid történetében számtalanszor megemlíti Istent, persze csak mint metaforát. Aztán nagyot koppantak, amikor Hawking végül ellentmondás nélkül kijelentette, hogy nem hívő.

2011. dec. 2. 15:55
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Deista. Amikor az univerzumot svájci órához hasonlította, William Paley-t idézte.
2011. dec. 2. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!