Einstein vallásos volt, vagy ateista? Esetleg szabadgondolkodó?
"Nem hiszek a személyes Istenben, s ezt a felfogásomat sohasem titkoltam el, hanem mindig világosan kifejezésre juttattam. Ha van valami bennem, ami vallásosnak nevezhető, az az a határtalan csodálat, amelyet világunk szerkezete ébreszt bennem, világunké, amennyire azt tudományunk feltárni képes."
Albert Einstein
Szia!
"Én egy mélységesen vallásos hitetlen vagyok; ez egy új vallásféle." (Einstein)
Üdv. Péter
Einsteinnek ezen a téren furcsa elképzelései voltak. Egyrészt tény és való, hogy nem hitt semmiféle teremtő intelligenciában, viszont nem szerette, ha ateistának nevezik. A legtöbb elméleti fizikushoz hasonlóan ő is már-már istenítette a természetet, de mindig szkeptikus maradt. Ezt a vallásos tisztelet szoktál összekeverni a teizmus.
A vallások mindig megpróbálják a saját ügyük mellé állítani a nagy koponyákat, és sok tudós ütőfelületet ad nekik azzal, hogy az univerzum törvényeit puszta romantikából Istennek nevezi. 10-15 éve például Hawkingról próbálták elhitetni, hogy vallásos. Ezt arra alapozták hogy Az idő rövid történetében számtalanszor megemlíti Istent, persze csak mint metaforát. Aztán nagyot koppantak, amikor Hawking végül ellentmondás nélkül kijelentette, hogy nem hívő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!