Mit jelent a tanúbizonyságtétel és a nyelveken szólás?
Csak a 2. és 4. hozzaszolas az, ami a kerdeseimre igyekszik valaszolni, de azokat sem értem...:)
" Bizonyságtétel azt jelenti, hogy személyes élményedből , hitedből- ami Istennel való hiteles kapcsolatodból ered, -ezt elmondod valakinek. Bizonyságot teszel ezzel arról, hogy Jézus Krisztus ma is él,bűnöket bocsát meg, gyógyít, szabadít."
De miféle élmény az, ami hiteles bizonyiteka lehet annak, hogyma is él, gyógyít, stb.?....
"Nyelveken szólás kezdete a felház Jeruzsálemben, olvasd el az apostolok cselekedeteinek könyvét, mikor először eljött Szentlélek és betöltekeztek a tanítványok...."
A nyelveken szólás kezdetéről irsz, de nem definialod, mit jelent anyelveken szólás? Hirtelen minden létező nyelven beszélni, érteni kezd az ember?
Csak a 2. és 4. hozzaszolas az, ami a kerdeseimre igyekszik valaszolni, de azokat sem értem...:)
"Bizonyságtétel azt jelenti, hogy személyes élményedből , hitedből- ami Istennel való hiteles kapcsolatodból ered, -ezt elmondod valakinek. Bizonyságot teszel ezzel arról, hogy Jézus Krisztus ma is él,bűnöket bocsát meg, gyógyít, szabadít."
De miféle élmény az, ami hiteles bizonyiteka lehet annak, hogyma is él, gyógyít, stb.?....
"Nyelveken szólás kezdete a felház Jeruzsálemben, olvasd el az apostolok cselekedeteinek könyvét, mikor először eljött Szentlélek és betöltekeztek a tanítványok...."
A nyelveken szólás kezdetéről irsz, de nem definialod, mit jelent a nyelveken szólás. Hirtelen minden létező nyelven beszélni, érteni kezd az ember? Hirtelen tudok majd mondjuk spanyolul, manysiul, finnül, stb?
"A nyelveken szólás az az állapot, amikor az ember már nem tudja hogyan kifejezni az imádatát és szeretetét és Isten Lelke száll nyelvére, hogy kifejezze a szíve legmélyén lévő dolgokat.
Kívülről gyermekgügyögésnek tűnik.
A nyelvének is hasonlít ehhez, csak akkor a beszéd hangsorral társul.
Amikor én megkaptam a nyelvének ajándékát (mert ez ajándék), hallottam egy dallamot. Úgy éreztem erre a dallamra dobban a szívem, lélegzem, ez éltet. Majd ezt kezdtem énekelni. "
Akkor úgy tudod, ez egy lelkiallapot inkabb, mint nyelvtudás?
@ A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
Kedves Laci!
Más témákban már olvastam írásaidat, és nagyon tetszettek.
A nyelveken szólás témakörében sok félreértés van még a valóban őszinte keresztények között is. Hosszú lenne leírni mindent, de megpróbálom vázlatszerűen összefoglalni:
1. A nyelveken szólás a Szent Szellem kitöltetésének jele, ill. egyik ajándéka. Ezt első alkalommal Pészach (-> Pünkösd)ünnepnapján, Jeruzsálem egyik házának emeleti szobájában tapasztaltak meg az ott jelenlevők (Az apostolok, akik ott szálltak meg + más tanítványok, összesen 120 ember; ld. ApCsel 1:12-től). A Jeruzsálemben akkor lakozó sok nép nyelvén érthetően beszéltek, a zúgásra összegyűlők mind a saját nyelvükön hallották szólni őket.
2. Több igevers is azt mutatja, hogy a Szent Szellem kitöltése együtt járt a nyelveken szólással; viszont vannak esetek, amikor a nyelveken szólást nem említi az Ige. Ezt egyesek úgy értelmezik, hogy a nyelveken szólás a Szent Szellem-keresztség bizonyítéka, mert feltételezhető, hogy akkor is megtörtént ez, amikor nem írta le az író konkrétan; mások szerint pedig nem "kötelező tartozék", tehát megkaphatja valaki a Szent Szellem - keresztséget, de nem biztos, hogy szól nyelveken.
3. Az 1. Korintus 12:4 - 11 szól a kegyelmi ajándékokról, hogy ne legyünk tudatlanok. Ugyanott a 28 - 31 versekből (is)kiderül, hogy NEM mindenki szól nyelveken; továbbá Pál arra buzdít, hogy igyekezzünk a hasznosabb ajándékokra.
4. Célja szerint kétféle nyelveken szólás van:
a., A közösséget építő: Erre vonatkozik az, hogy ezt csak akkor gyakorolják a gyülekezetben, ha van magyarázó is. Mert annak semmi haszna, ha valaki csak mondja, mondja, de senki nem érti; plusz az idegenek azt hiszik, hogy a hívők őrjöngenek.
b., Az egyént építő: Ezzel nincs semmi gond; az ezt a fajtát gyakorló hívők túlnyomó többsége nem érti maga sem, hogy mit mond, így az értelme gyümölcstelen marad (mint Pál írja).
5. A kegyelmi ajándékok pedig nem szűntek meg; voltak időszakok, amikor kevésbé vagy alig-alig működtek; de kb. a 18. századtól kezdve egyre több gyülekezetben tapasztalják meg ezeket a hívők. Természetesen óvatosnak kell lenni, hiszen valóban léteznek negatív utánzatok (miről nem?); de ha vannak is hamisítványok, az nem jelenti azt, hogy nincs igazi, sőt, pont azt mutatja, hogy van.
Elnézést, hogy nem írtam mindenhol konkrét verset, az ApCsel-ből és a Korintusi levélből kellene kibogarásznom az összes esetet; de sajnos erre most nincs időm. De utánanézhetsz, hogy vajon így vannak-é ezek. :)
Ha meg tudod szerezni valahonnan, ajánlom szíves figyelmedbe Derek Prince: A kereszténység alaptanításai c. könyvét, ill. ennek hanganyagát.
Üdv. :)
Még valami. Egy barátom olaszul beszél ilyenkor, én halandzsáúl. Egyébként otthon szoktam csinálni, pl. hajnal 2 kor, vagy rendes ima elött, ha nem tudom mit mondjak. Ilyenkor csak elkezdi az ember, aztán felhozza a lélek mi az amit érdemes megimádkozni, megharcolni.Valaki azt mondta, hogy a nyeleveken szólás olyan, mint ha ledobnál egy atombombát a szellemvilágba. Hamarabb ér célba az imád. De a nyelveken szólás nem sok nyelvet jelent , hanem csak egyet(egy embernek).
Szerintem fontos, de nem üdvösségkérdés.Ha van benned szentlélek , akkor ő úgyis akar szólni rajtad keresztűl.
Ha meg nincs, akkor kérni kell Istent, hogy adjon, mert ő válogatás nélkűl adja annak aki kéri.De, ha sikeres akarsz lenni, jobb, ha van benned is. Ha meg van valakiben Szentlélek , de nem hagyja, hogy szóhoz jusson, az hasonlít egy olyan emberre, akinek van egy nagyon okos segítője, és mondjuk a legyen ön is milliomosban játszik, de nem hagyja hogy megmondja a választ.Node azért itt többről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!