A katolikusok miért pont Szűz Máriát tisztelik, magasztalják? Ez a Mária kultusz honnan ered?
Mégegyszer:
az "Egész világ Istent dicsérje!" , ezt mondhatja egy ember is, nem?
@ "tegnap 11:50"
Ezt írod: >...ha már annyira "hajszálpontosan" akarjuk venni a Bibliát<
Akkor még egyszer: A 2.Tim 3/16 egyértelműen a SzentÍrás felsőbbrendű, Isteni valóságát emeli ki.
A János 1/1-3 a Biblia Isten és az Ige sajátos kapcsolatát hangsúlyozza, valamint a 2.Péter 1/21 kimondja, hogy a SzentÍrásban lévő kijelentések minden esetben a Szent Lélek által íródtak (vagyis Isten által).
Innentől kezdve KELL, sőt MUSZÁJ a Bibliát Isten szavainak vennünk, ami tehát az EGY IGAZ ÍRÁS.
Azonkívül a Róma 3/11 azt mondja, hogy csakis egy fundamentum (más néven: alap) létezik, a Krisztus, amire (vagy akire) építkezhetünk. Ehhez kapcsolódik a János 1/1-3, mely azt mondja, hogy az Ige a Krisztus, és Krisztus az Ige.
Mi, akik keresztények vagyunk, az Igét, vagyis Krisztust kell követnünk, mint igaz fundamentumot.
Jézus maga mondja, mennyire fontos, hogy a hitünket a SzentÍrásra vonatkoztassuk, és aként cselekedjünk: Máté 7/24-27. Isten Szent Lelkének munkája, megnyilvánulása csakis erre jön rá.
Természetesen nagyon fontos a Szenthagyományok megcselekvése, de ezeknek is a SzentÍrásra kell támaszkodnia - az, ami ettől (vagyis a SzentÍrástól) ellentétes, az csupán emberi gondolkodás, amit Jézus nem fogad el (lásd: Márk 7/7-8).
A kereszténység az évszázadok során sajátos arculatot öltött, ami a SzentÍrás sajátos magyarázatából fejlődött ki. Egyre-másra újabb és újabb irányzatok alakultak ki tehát, amikben egy a közös (azontúl, hogy mindegyiknek van valami fogalma Krisztusról): az hogy mindegyik a saját tanítását vallja igaznak.
Azonban mint ahogy már szó volt róla, csakis a Krisztus lehet az alap, csakis erre lehet építkezni. Amelyik felekezet (vagy egyház) nem ezt teszi (vagy éppenséggel tudatosan elferdíti az igazságot), arra az a szörnyűség vár, ami a Máté 7/21-23-ban le van írva.
Érdemes megvizsgálni ezt az Igét (Máté 7/21-23):
nem ateistáknak szól, hanem olynoknak, akik az Ő (mármint Jézus) nevében vezették félre az embereket. Jézus nem ismeri el őket, sőt gonosztevőknek nevezve elküldi őket (innentől kezdve gondolom, nem nehéz kitalálni, hova kerülnek ezek az emberek, hiszen mint tudjuk, senki sem mehet az Atyához, csakis Krisztus által).
Amiket te állítasz bizonyos felekezetek, egyházak gyakorlataiból: a válás teljes megengedése, egyneműek házassága, stb. - nos, ez tévelygés, mely a SzentÍrás nem-elfogadásából áll. Isten sohasem közösködik a bűnnel, arra áldást nem ad. Hiába a gyönyörű beszéd, a szép ceremónia: Isten gyűlöli a bűnt, és a homoszexualitás - ha már szóba hoztad - Isten szemében bűn (még akkor is, ha a mi társadalmunk csupán másságnak nevezi). Ezen Isten sohasem változtat, hiszen megvan írva: a világ elmúlik,de az Ő beszéde (ami a SzentÍrás) megmarad örökké.
Azt kérded, milyen módon hirdetnek és vallanak bizonyos egyházak olyat, ami összeegyeztethetetlen a SzentÍrással.
Őszintén szólva nem tudom.
Csak reménykedni tudok abban, hogy ezek az emberek megítélik magukban a cselekedeteiket, és megtérnek belőle: megtérnek Istenhez. És akkor elkerülhetik Jézus haragját, ami a Máté 7/22-23-ban van megírva.
kzs írása szerint;Innentől kezdve KELL, sőt MUSZÁJ a Bibliát Isten szavainak vennünk, ami tehát az EGY IGAZ ÍRÁS.
A biblia nem Istennek szavai, csak emberi transzcendens gondolatok, amit különleges képességgel rendelkező emberek elmeséltek mit, miképp éltek át, amelyeket a papok írásban lefektettek, és a kor szájíze szerint fogalmaztak.
Ha Isten szavai lennének, akkor bizony eléggé labilis gondolkodású lenne ez az Úristen, mert minden e világi vallás ugyan ezt vallja. Akkor most melyik az igaz tehetnénk fel a kérdést, kinek mondott igazat?
A Mária kultusz a mai gondolkodással inkább az anyaság, életet hozni a világra szentségének kell venni, mert a szűziesség a múltban porosodik jelen korban töröltetett
Kedves "mami"!
Meg kell, hogy kzs-t védjem: a Biblia Isten szava!
A próféták Isten által lettek "inspirálva", Isten az ö szájukat "kölcsönözte" ki, de ez semmiképpen sem veszélyezteti a Biblia igazát.
A Biblia egy nagyon különös és valóban egyedülálló könyv, pont az isteni inspiráció által.
Aki rendszeresen forgatja, olvassa, az egy nagyon érdekes dolgot fog -egy idö után- tapasztalni: a Biblia "él"!
A rendszeres bibliaolvasó számára a Biblia megelevenedik és "szól" hozzá! Néha csak szavak, de néha egész mondatok, passzusok fognak hirtelen értelmet kapni a mi jelenlegi életünkhöz szólóan, tanácsot adóan!!!
Vagy: a Bibliát konkrétan meg is "kérdezhetjük" és válaszolni fog, méghozzá döbbenetes pontossággal és aktualitással.
Gondolok itt arra, amikor -pld. ima után- felteszünk magunkban egy (lehetöleg csak fontos!) kérdést és utána kinyitjuk valahol találomra a Bibliát és szintén találomra rábökünk valahol a sorokra...
Ezt meg kell élnünk ahhoz, hogy el tudjuk hinni, elismerem....
Bár a magyarázat rá nagyon egyszerü:
Jézus, amikor visszament a mennybe, azt ígérte, hogy leküldi (Maga helyett) nekünk a Szentlelket, Aki mindíg mellettünk marad (tehát láthahtatlanúl jelen van körülöttünk) és irányít, vezet, "inspirál" minket.
Aki vallásos és aszerint is él (ez nagyon fontos!), amellett ott van a Szentlélek (ellentétben azzal, aki ateista, tehát nem fogadja Öt be, bünben él stb., attól "menekül", ahogy a Biblia írja).
Tehát a Bibliát forgató, tegyük fel: vallását tényleg komolyan vevö ember számára a Szentlélek irányítása alatt a Biblia egy "élö segítség" lesz, mellyel Isten akaratát a jelenlegi élethelyzetében mindíg meg fogja tudni.
Ezáltal kizárt dolog, hogy a "kor szájíze szerint lenne bármi is megfogalmazva" stb., hiszen mindenki magának jelenleg is leellenörizheti az igazát annak, amit most leírtam. A Biblia ma is mindenkihez (aki ezt akarja) teljesen aktuálisan és individuálisan fog szólni.
Tessék csak nyugodtan kipróbálni!
Hogy "minden evilági vallás ugyanazt vallja"?
Hát ez egyszerüen nem stimmel....
Ez egy nagyon felszínes és általánosító kijelentés...
Még a keresztény felekezetek között sem vallják a hívök teljesen ugyanazt (pont ez a probléma...)
Ami a "Mária-kultuszt" illeti:
A "Mária kultusz" azért lett egy "kultusz", mert Mária egy létezö személy volt és nem is akármilyen...
Azonkívül nem kell Öt múltidöben emlegetnünk, Ö ma is él és nagyon is aktív!
Gondolok itt a sok Mária-jelenésre (jelenleg is), tessék odautazni egy-egy híres zarándokhelyre, ahol természetfölötti gyógyulásoktól kezdve teljes élet- "pálfordulások" történnek...
Ez ugyanaz most, mint elöbb a Bibliával: meg kell tapasztalni!
Ami a "szüzességet" illeti: ma is minden nö szüz -egy darabig... Tehát semmi sem "töröltetett".
A kérdés csak az, meddig örizzük meg magunkat ebben az érintetlen (szó szerint!) állapotban?
Jobb nekünk (és hová vezet?!), ha füvel-fával...(elnézést).
Mert MINDEN tönkrement kapcsolat csak egy további lelki sérüléssel több... Ès tudjuk, hogy a sebek begyógyulnak, de a hegek ottmaradnak....
Megéri ez?
Hová vezet ez?
Az eredményt láthatjuk:
tönkrement házasságok (ha egyáltalán megkötödnek), gyorsan váltakozó kapcsolatok, (melyek idövel egyre nehezebbek lesznek a már megélt sok lelki sérülés miatt)
széthullott házasságok,
"árvánmaradt", kallódó gyerekek...
Isten nem EZT akarja!
Ö mindenki számára a maximális boldogságot akarja!
De ehhez nekünk is kell tennünk valamit: hallgatni Rá!
Remélem a tönkrement házasságokat nem a szűziesség hiányának számlájára írod? ?ert akkor nevetnem kell, mert én pont azért váltam el mert vakon, süketen, aféle szüz ártatlansággal mentem férjhez annak idején magához a sátánfajzathoz!
Azt írtam, hogy a világon számtalan hit elmélet, dogma van és mindegyik másképp meséli a szellemi világot, másban hisz, de mind azt állítja hogy az Ő hite az igaz az Istentől eredő-- ezért írtam, hogy akkor most melyiknek van igaza? Mert ha mindent Isten sugallta akkor bizony ez az isten bizony gyakran váltogatta a nézeteit.
A múltban bár nagyon ritkán éltek különböző képességgel született emberek ki-ki a magga képességével megtapasztalt valami amit elmesélt a korabeli embereknek vagy épp már meglévő papoknak akik leírták, színezték a korszájíze szerint izésítettek. De még ezzel se elégedtek meg praktikákhoz folyamodtak csodálat, vagy épp a félelem keltés miatt.
Így születtek a szobraik a templomokba némelyiket szerkentyűkkel kiegészítve, hogy pl. Zeusznak a görögöknél dörgő hangja is legyen vagy később a szüz-mária szobrok szemeiből vér csordogált stb.
Még egyszer írom egyik vallási könyv a biblia se Isten által lediktált művek.
A papok írták különleges képességű emberek elmesélése alapján, vagy transzcendens, beleérző emberek elmesélése nyomán.
Először is Isten, mint létező, nem közelit, és nem hoz létre kapcsolatot testi emberrel.
Isten csak olyan emberrel teremt kapcsolatot, aki egy kiprovokálja 2. akinek lelke fellazult, és nem árthat az életének.
Pl Jézus a pusztában azzal hogy éhezett, azzal, hogy Istenhez fordult, sőt felelősségre vonta mert a zsidó népen nem segít.--- Így az isteni jelenés megjelent előtte és kirántotta az ő lelkét. Majd figyelmeztette, hogy az értelmetlen böjt, éhezés, ártalmas az életnek ártalmas a szellemnek, ne tegye!
De Jézus épp a több napos böjt miatt, nem értette meg mert miután visszatért a lelke a testbe, azt se fogta fel, hogy nem ördög jelent meg előtte angyalképében, hanem bizony magának az isteni erőnek kicsinyített kb.3 embernyi magas, isteni jelenése volt.
Azt se vette észre hogy a lelkét kirántották raportra.
De azt se értette meg, hogy az éhezés életellenes. Miért, mert a szellemét eltorzította, téveszméssé tette a szidóknál is divatba jött hindu-böjt.
Téveszméi miatt kellett meghalnia, értelmetlenül, pedig okos és transzcendens gondolkodású ember volt a maga idejében nagyon is intelligens--kár volt a csodában, reménykednie, és feladnia magát--- mert a csoda elmaradt.
Először is ha Isten bármi utasítást adott volna az embernek vagy diktált volna vallási dogmát, akkor az illető embernek emlékeznie kellett volna arra, hogy milyen is az-az istenség... akkor Isten azt is megmutatta volna számára, hogy "milyen is Ő" valójában, vagy is nem csupán kicsinyített jelenésével szembesült volna!De még a jelenést se tudta elmesélni senki, mert nem értették pl. Jézus korában, angyalnak képzelte--de leírni nem tudta a korának még kevés tudása miatt.Ha teszem azt Jézus nem koplal ott a pusztába, akkor az isteni jelenés biztosan elvitte volna megmutatni a valódi létezését a Földünk szívébe. De legyengülten talált rá testileg és lelkileg, amely állapot, annak az útnak a megtétele, bizony egyelő lett volna a megsemmisüléssel.
Az ember, eleve lelke által, bár különböző mértékben, de transzcendens, beleérző a természetbe, az élet keletkezésének fantasztikus voltában-- ebből kiindulva képes megalkotni egy csodálatos természetfeletti világot is--lásd mennyek országa, angyalok, alvilág pokol, purgatórium, alvilági lények, ördög, sátán...holt lelkek itt cirkálnak körülöttünk és hasonló butaságokat.
Egyik részük álmodozni segít, és a félelmeket képes elűzni az emberi lelkekből, kapaszkodókat adnak a reménytelenségben élő embernek-- a másik negatív képzelet alkotta világot pedig, a félelem keltés miatt találták ki épp a vallások, részint a jóra nevelés, másrészt hogy ne bántsa a nyomorult szolgai nép a gazdagok vagyonát még ha az éhenhalás szélén is tengődik, mert akkor nem jut a mennyekbe ahol minden csodálatos, vagy épp nem fog gazdagnak reinkarnálódni, csak egy közönséges pocokként.
A Mária-kultuszra is reagálva;A legenda úgy szól--bocs a biblia- hogy az isteni szentlélek szállta meg a még akkor, szűz hajadon Máriát.
Ehhez persze hozzásegített a család által kreált mese is" hisz abban a korban a szidóknál nagy bűnnek számított hajadonként teherbe esni, főleg ha a "kapu előtt játszadoztak"
Egyébként azért se igaz a szentlélek-általi megtermékenyülés, mert Isteni energia hatalmas erő. A megtermékenyítéshez pedig kimondottan a másik energia szükséges, a hím-pozitivitás. Az isteni Létezés viszont, negatív energia.
Mint Mária-kultusz, nagyon szép hagyomány de inkább jelképezi az élet tisztaságát a szeretetet és az anyaságot.
Kedves "mami"!
Ezt írod:
"Az isteni Létezés viszont, negatív energia".
Meg szabad kérdeznem, honnan veszed ezt a nézetet, ill. milyen vallású vagy különben?
Talán valami keleti vallás követöje?
Ami a vallásomat illeti, római katolikusnak kereszteltek, tulajdonképpen Isten és az emberi lélek szempontját nézve, ma is katolikusnak vagy reformátusnak számítok elméletileg.
Honnan tudom, hogy a szellemi Isten, de még az emberi tudat-lélek is negatív töltésű energia?
Különös lesz amit írok jól tudom. Mindent megtapasztaltam.
Igaz egész életemben hallgattam róla,mivel régen politikai vörös-iszapos" állapotok miatt hallgatnom kellett. Semmi kedvem nem volt kikerülni kísérleti nyúlnak a ruszkikhoz.
Ahhoz hogy az ember tisztába legyen azzal mi a lélek, vagy mi is tulajdonképpen Isten, ahhoz az szükséges, hogy már gyermekként különleges képességgel rendelkezzen. Ami vagy genetikai örökség, valamelyik őstől vagy kicsi gyermekkorban,az élet körülmények okozzák, majd az is váltja ki először. Aztán gyermekként csak szép játéknak látszik, fiatalként megrémített, 20- on éves kórtól kíváncsivá tett, kerestem könyvekben utána tudományban és vallásosban, és egyre többet gyakoroltam, bejárva a világot. Amíg egyszer megpillantottam saját lélek karomnak vonalait amikor a lelkem gyermeket gyógyított a világ másik felében.... S újra keresgéltem a könyvekben...
Felálltam a könyvelői munkámból, elmentem klinikára dolgozni, ismét tanultam, intenzív és általános nővér lettem, és mozdult a béna visszahoztam kómából, időnként csoda történt egyetlen éjszaka a kezemtől --és tanultam ismét és újra. A halált nehezen tudtam elfogadni és azt kérdeztem magamtól mi által született az élet, mert ahány vallás annyi mese, s hiába jártam be a világot hiába fel egészen a felhőkig, Istent sehol nem érzékeltem, tapasztaltam, csak az élet energiáit ismertem meg.
Aztán több évi gyakorlás után, és egy különös ismételten megjelent Jelenés hatására, azt mondtam megnézem mi van a Földünk belsejébe... S ekkor botlottam az Isteni energiába, amely átöleli és védi az életet az istentelen kozmosz durva töltéseivel szemben!
De ha többet szeretnél tudni róla mi miképp történt, a levelező részbe beírom nektek a blogom címét amiben elmesélem. Amiben sok egészségre öngyógyító tanácsot is leírtam. Ide tilos.
"A katolikusok miért pont Szűz Máriát tisztelik, magasztalják? "
Kb. ugyanezt a kérdést a Kalkuttai Teréz Anya így válaszolta meg:
"Mert Mária nélkül nem létezne Jézus Krisztus!"
Azt hiszem, ez a mondat önmagáért beszél!
Ha el is múlt már Karácsony, engedjétek meg, hogy "megajándékozzalak" Titeket egy igazi élménnyel:
egy amerikai csodagyerek-énekes kislány elöadásában az Ave Mária, tényleg csodálatosan...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!