Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Valaki megválaszolna nekem...

Valaki megválaszolna nekem néhány vallással kapcsolatos kérdést? Lent kifejtve.

Figyelt kérdés
Reformátusnak vagyok megkeresztelve, de soha nem jártam hittanra és templomba, családom és ismerősi körömben soha nem volt téma a vallás, így szinte semmit nem tudok róla. Azonban egy kis ideje elkezdett foglalkoztatni ez a dolog, elkezdem érezni annak a hiányát, hogy ez eddig nem volt jelen az életemben. Néhány dolog, amit nem értek/tudok: van a katolikus vallás, és van a protestáns, amibe beletartozik a református és az evangélikus? Alapvetően miben különbözik a katolikus és a református vallás? A katolikusok a Káldi Bibliát, a reformátusok a Vizsolyi=Károlyi Bibliát használják? Ezek miben különböznek egymástól? Ha bárki megválaszolja a kérdéseimet, annak megköszönöm, remélem sikerül ezután helyretenni magamban a dolgokat. Ha kérhetem, a válaszok minél pontosabbak legyenek, mert jelen pillanatban e témában "tudatlan" vagyok, ezáltal félrevezethető is. És ha van bármi más egyéb olyan dolog, ami segíthet nekem, azt is szívesen veszem.
2011. nov. 22. 22:44
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

első vagyok.

Kérdező: Ha Budapesten keresel gyülekezetet, bár sok nagyon jó gyülekezet van, kettőt tudok különösen is ajánlani: a Pozsonyi úti gyülekezetet ( [link] és a fasori ( [link] gyülekezetet. Mindkét helyen nagyon jó a közösség és a lelkipásztorok is nyitott, élő hitű emberek.

Két másik válaszolónak is szeretnék válaszolni.

3/10: Nem szeretnék hitvitát nyitni, viszont szeretettel, de határozottan visszautasítom az állításod. A református lelkipásztorok fel vannak szentelve, egyházunkban a belső elhívást megerősíti ennek külső jele, a lelkésszentelés. Lehet, hogy ez katolikus gondolkodás szerint nem része a katolikus hét szentségnek, de az apostoli folytonosságot mi is hisszük - méghozzá nem a lelkészeink, hanem Isten Igéje miatt... :)

2. Péter: szerintem amit írsz, az általánosítás. Természetesen van a reformátusságnak olyan iránya, amit a bibliakritikai irány jellemez, de ez nem mondható el minden gyülekezetről és minden teológusról, ill. lelkipásztorról.

Szeretettel:

egy református lelkipásztor

2011. nov. 26. 12:09
 12/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a két linket. Meg fogom nézni őket, de igazából még az útkeresés szakaszában vagyok, ezért kérdeztem a főbb különbségeket.
2011. nov. 26. 21:50
 13/13 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Kedves református lelkipásztor testvérem, szívből örülök annak, hogy vannak olyan gyülekezetek, és lelkészek akik nem támogatják a Bibliakritikát. Jómagam 20 éve hagytam el az egyházat előtte teológiára készültem, és már akkor a teológiai tankönyvek a Bibliakritika szellemében tanítottak. Végül a teológát máshol végeztem el, ahol nem ez a szellemiség volt jelen.

Üdv. Péter

2011. nov. 27. 01:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!