Miért gondolják sokan, hogy a bibliát nem szó szerint kell értelmezni?
Szerintem valaki vagy teljességében, összességében elfogadja a bibliát, vagy nem. Elég érdekes hozzáállás, hogy ami tetszik azt elfogadom és cselekszem, ami meg nem tetszik azt nem fogadom el, és érthetetlennek, értelmetlennek gondolják.
Pl: ha valaki nem fogadja el a teremtést, hanem mondjuk úgy gondolja, hogy Isten indította el a nagy bummal az életet, de azért hisz Krisztus feltámadásában. Ezt, hogyan lehet összeeggyeztetni?
16,27 Magadat 19/L-nak írod, akkor bizonyára láttál már koptatott farmert. Aki nem látott még olyat, annak megmutatják az új, szétkoptatott nadrágot, azt fogja hinni róla, hogy az legalább húsz éves, úgy el van nyűve. Honnan gondolod azt, hogy Isten kb 6000 évvel ezelőtt nem tudta úgy megteremteni a földet, hogy az több millió, vagy több milliárd évesnek hasson, az egész világegyetemmel egyetemben? Ott van a csepegő csap esete: Adott egy csap, amelyből egy óra alatt X liter víz csepeg az Y literes hordóba. Ebből kell kiszámolni, hogy mikorra telik meg a hordó, és mióta csepeg a csap? Meddig volt a hordó vízzel, mikor kezdett csepegni a csap, azonos intenzitással csepegett-e mindig - az nem ismert.
Csak azért kérdezem, mert 19 évesen még nyitottak az emberek a problémára. Tehát, ha adott Isten, aki a mi eszünkkel érthetetlen módon (nem lehetetlenül) képes volt megteremteni az anyagi világot - miből gondolod, hogy nem képes úgy teremteni, ahogyan mi azt nem tudjuk befogadni? Istennek nagy a humorérzéke, és ő maga jelenti ki, hogy a biblia alkalmas annak is, aki hisz, és annak is, aki ebből levezetve nem akar hinni. A hitet Isten adja, nem az ember veszi el. Nem úgy van, hogy holnaptól hiszem az evolúviót, vagy a kreacionizmust. Vagy engedi Isten, hogy hidd, vagy nem engedi. Ha nem engedi, bármit tehetsz, akkor sem tudsz hinni.
Kedves 16:54-es: nem állok le veled vitatkozni, mert csak az lenne a vége, hogy teleoffoljuk a témát. A válaszodból az derül ki, hogy te és én két nagyon különböző nézetet vallunk:)Amiről te beszélsz ("onnan gondolod azt, hogy Isten kb 6000 évvel ezelőtt nem tudta úgy megteremteni a földet, hogy az több millió, vagy több milliárd évesnek hasson, az egész világegyetemmel egyetemben? "), azt én belemagyarázásnak tartom. Ez nem érv. Erre nincs semmi bizonyítékod. Ilyen alapon mindent meg lehet magyarázni. És semmit sem.
" 19 évesen még nyitottak az emberek a problémára."
Ez nem azt jelenti, hogy minden fantazmagóriát szó nélkül le kell nyelnem. Sajnos ez a világ azért tart ott ahol, mert az emberek mindent elhisznek, amit mondanak nekik.
" A hitet Isten adja, nem az ember veszi el. Nem úgy van, hogy holnaptól hiszem az evolúviót, vagy a kreacionizmust. Vagy engedi Isten, hogy hidd, vagy nem engedi. Ha nem engedi, bármit tehetsz, akkor sem tudsz hinni."
Akkor hol van itt a szabad akarat, amit a keresztények magukénak vallanak? Ez paradoxon.
Egyébként hallottál már Russel teáskannájáról? Ha nem, nézz utána, érdekes kis sztori:)
16:27 voltam.
tegnap 15:30 73%-os,és Kérdező,
Pl.Ezért nem tanácsos szó szerint venni,és mindent elfogadni,amit írnak benne:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..
ez az én válaszom:
"értelmetlen a kérdésed,mert Jézus Krisztus nem várja el senkitől,hogy tökéletes legyen.mivel tisztában van vele,hogy milyenek az emberek.pont ezért tudott megbocsájtó lenni velük szemben,amikor itt élt közöttünk.ő maga mondta a Bibliában:"megváltoztathatja-e a tigris az ő csíkosságát,vagy a párduc az ő foltosságát?"
Ezek pedig az én kérdéseim:
11:48
73%
Jaj, ha tudnád hányszor hallottam már ezeket a bugyuta kifogásokat.
"Darwin tudott volna a DNS-ről csendben maradt volna."
Ha kicsit mélyebben ismernéd amit kritizálsz, csendben maradtál volna.
"ha Darwin tudott volna a DNS-ről csendben maradt volna"
a DNS felfedezője tudott a DNS-ről, még is evolucionista. Nem tudom, ez most hogy jön ide. Különben vicc, hogy a keresztények nagy része szidja Darwint, de a Fajok eredetét a 95%-uk nem olvasta. Olvasd el, és akkor végre megtudod, mit állított Darwin az élet létrejöttéről.
A másik az ősrobbanás kontra teremtéselmélet.
1. a világegyetem tágulását bár nem én mértem, de tanultam róla, és le tudnám neked vezetni. De ezt így nehéz lenne, úgyhogy inkább belinkelem neked ezt:
[link] bár nem tudom, mennyire vagy otthon fizikában.
Persze az ősrobbanás elmélet sem 100%-os, hiszen a robbanás pillanatában még nem a ma fellelhető fizikai törvények uralkodtak, és ennek levezetése egyelőre még problémákat okoz. Viszont: a tágulásból következtetve ez a valószínűbb. Legalábbis annál, hogy "Isten mondta, legyen világosság, és világosság lett", mindenképp valószínűbb. Persze ez nagyon prózai, és filozófiailag, átvitt értelemben megállja a helyét, amennyiben hihetünk annak, hogy ISten teremtette a világot. Csakhogy Isten teremthette épp ősrobbanással is, és ez valószínűbb.
"Te kutattad az elemeket, te kutattad az anyag felépítését, te állítottad fel az evolúcióelméletet, az ősrobbanást, a világegyetem tágulását te mérted? Hisz mindezeket csak tanultad, úgymond "beadták" neked"
Ez nem így működik, hogy beadták nekem. Pontosabban levezették az elméletet lépésről lépésre, és én eldönthettem, hogy mennyire tartom valószínűnek. Amúgy a kérdésedre válaszolva igen, majdnem az össze felsorolt témában jártas vagyok némiképp, a DNS szerkezetében és az evolúció-elméletben főleg. Bármi kérdésed van...
"Még azt sem tudod, hogy kik a szüleid, hiába voltál ott a születésedkor"
Most erre mit mondjak?xD Amúgy ezt épp tudom, mivel az apámtól egy elég ritka genetikai betegséget örököltem. Az anya meg azt mondják, biztos. Bár ki tudja, lehet belecsöppentem egy brazil szappanoperába, és elcseréltek a kórházban, az igazi apám pedig Jose Armando Mercouri de Villanueva. Hmmm....
"Kell az oxigén az élethez? Te kipróbáltad? "
Na ez az, amire nem mondok semmit, és akkor talán bölcsebb maradok.
" Neked az nem érv, amit mondok, csak feltételezés, belemagyarázás: miért, amit te mondtál, az mi?"
Miért, szerinted az érv, hogy azzal magyarázod, hogy a Föld 6000 éves, hogy a isten "elvarázsolta", hogy inkább olyan 4-5 milliárd évesnek tűnjön? És ezt te érvnek tartod? És azt elmondanád, hogy Isten miért tett volna ilyet? Mi értelme lett volna?
"Van lelked?" Nem hinném. Az ember azért találta ki a lélek fogalmát, mert akkor még nem volt genetika.
"Van gondolatod? Azt is láttad? " A gondolat elektromos impulzusoksból áll és műszerekkel mérhető. Sőt, elvileg már feltalálták azt a technikát, amellyel az agyadban lévő gondolatokat ki lehet vetíteni képernyőre. Hát, ennek mondjuk nem örülök. De kétségtelenül azt bizonyítja, hogy a gondolat nem valami csoda.
"Látod az égboltot?" Igen. Felnézek, és látom. Ez egy fogalom tudniillik. Miért, te még nem láttad? Akkor menj ki, és nézd meg. Ja, és ne egy boltot keress, ahol eget árulnak, mert olyan tényleg nincs:)
szia:) jöhet a 0% erre a válaszomra is:)
Az L19-nek vagy az utolsó válaszadónak írok most.
Előre leszögezem nem kötekedek nem sértegetek és vitatkozni sem akarok csupán egy videót szeretnék belinkelni és csak arra kérlek hogy nézz bele minimum fél órát de ne úgy állj hozzá hogy ez egy nagy baromság én ezt nem hallgatom.
Azt irtad hogy felvezettek neked egyszer valamikor egy elméletet és te eldöntötted hogy számodra az logikus/elfogadható vagy nem. És ennél a videónál is valami hasonló hozzáállás kéne. Én hiszem hogy aki értelmes ember (a válaszaidból itélve te az vagy) akkor akik eddig szilárdan hittek az evolucióban, ha nem is változik meg teljesen a gondolkodásuk de biztos hogy egy jó ideig töprengeni fognak a videó megnézése után.
Én építő jellegűnek szánom a kommentáromat. Ha valaki megnézte a videót szivesen meghallgatok véleményeket álláspontokat.
Aki nem szereti a Bibliát az tekerjen bele egy 20 percet utána már mindenki számára izgalmas lesz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!