Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Asszonyok fejfedése - gyakorol...

Munyamunya kérdése:

Asszonyok fejfedése - gyakorolja valaki?

Figyelt kérdés

Az apostol tanítása szerint ez szükséges az istentiszteleten:

""Minden férfiú, a ki befedett fővel imádkozik avagy prófétál, megcsúfolja az ő fejét. Minden asszony pedig, a ki befedetlen fővel imádkozik avagy prófétál, megcsúfolja az ő fejét, mert egy és ugyanaz, mintha megnyiretett volna. Mert ha az asszony nem fedi be fejét, nyiretkezzék is meg, hogy ha pedig éktelen dolog asszonynak megnyiretkezni, vagy megberetváltatni, fedezze be az ő fejét. Mert a férfiúnak nem kell befednie az ő fejét, mivel ő az Istennek képe és dicsősége; de az asszony a férfiú dicsősége. Mert nem a férfiú van az asszonyból, hanem az asszony a férfiúból. Mert nem is a férfiú teremtetett az asszonyért, hanem az asszony a férfiúért. Ezért kell az asszonynak hatalmi jelt viselni a fején az angyalok miatt. Mindazáltal sem férfiú nincs asszony nélkül, sem asszony férfiú nélkül az Úrban. Mert a miképen az asszony a férfiúból van, azonképen a férfiú is az asszony által, az egész pedig az Istentől. Magatokban ítéljétek meg: illendő dolog-é asszonynak fedetlen fővel imádni az Istent?""

2011. nov. 9. 11:58
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
70%

14:24-es vagyok.

Most tréfán kívül:

Ti is tudjátok, hozzászóló-társak, hogy a közel-keleti nők gyönyörű, fürtös, dús hajzuhataggal bírtak. A női haj máig is szexuális jelkép; nemcsak, hogy jelkép, hanem olyan elem, amelynek puszta látása is alkalmas nemi stimulációra. Már az ábrahámi idők előtt általánossá vált, hogy a vándorló pásztornépek gyönyörű lányai fátyollal fedték el a hajukat és arcukat. Megvolt rá minden okuk, szegényeknek. A kor félállatias férfijának ugyanis elég volt, hogy megpillantson egy mély tüzű szempárt, egy szép hajtömeget, és azon módon, durván nekirontson a "tulajdonosának". Ősnővéreink ezért, elővigyázattal, okosan, fátyolba burkolóztak. Ahogy aztán az erkölcsök/szokások egy kissé nemesedtek, a fátyol olyanná lett, mint egy "védsánc": a nekigerjedt pásztor már nem tehette meg (nehezményezés nélkül), hogy a mögé rejtőzött hölgynek uk-muk-fuk nekimenjen. Önvédelem volt. Puszta praktikum. És bizony furcsa fejlődésen ment keresztül. Az rendben van, hogy a zsidó-keresztény gyülekezetekben előírás volt a viselete: nehogy az imára gyűlt férfiak a karzaton helyet foglaló szépségeket bámulhassák..Istenhez fordulás helyett. Az iszlámban azonban már korlátozó és alárendelő a szerepe, főként ma már. Ellenállásra hívó és visszatetsző a mai Irán esete, ahol a nő azért köteles közterületen tetőtől-talpig rejtő csádort és fejkendőt viselni, amiért Ábrahám előtt: hogy nehogy már a nyaka vagy a haja "botrányos" látványa felizgassa a hímneműt, mert azon nem is kell és lehet csodálkozni, hogy nem tud parancsolni az ösztöneinek - és leteperi a "botránykövet". Még ott, az utcán..aztán még magyarázkodnia kell szegénynek, és hallgatni, hogy "eejnye-beejnye". Vagyis: ilyen törvénykezés a férfiben továbbra is vadállatias ösztönlényt lát, akit a nő a természetes fizikai adottságaival képes az észvesztésig provokálni. És hogy ezek után a nőben mit lát? Jobb nem is mondani.

Aztán, hogy mennyire önmagát túlélt szex-szimbólum a női haj, azt a saját nyelvünkben a "bekötik a fejét"-szólás is bizonyítja. A friss fiatalasszony haját bekötötték: ne lássa többé más, mert őt már "birtokolják". Nem "szabad". Mindenesetre: aki szívesen hordaná a kendőt, ha jól áll az arcához ám tegye. Vannak is nagyon szépek..De azért..már bocsánat..senki se írja elő senkinek, hogy mit tegyen a feje tetejére..nem?!

2011. nov. 9. 18:14
 12/39 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok véleményt!

Az biztos, h a mai kor viselete, divatja igencsak elrugaszkodott a szemérmes és tisztességes megjelenéstől, ez azonban nem jelenti azt, h mindenkinek kötelezően követni kell az aktuális trendet, még kevésbé, ha valaki hívő(nek mondja magát). Isten népe semmiképpen sem a világhoz szabja magát, hanem mindenben igyekszik az Atya akaratát cselekedni. Erre nézve pedig elég jó forrás lehet egy Krisztus által elhívott apostol szava.

Attól, h a hosszú haj fátyla a nőnek, még nem kell vele dicsekedni és fűnek-fának kibontva mutogatni (lsd. a különféle filmekben ha egy nő szexis akar lenni, akkor leereszti a haját, megrázza, így ingerli a férfit, vagyis a kibontott haj egyezményes és mindenki által jól felismerhető útjelző táblája az ágyba vezető útnak). Ez nem kizárólag az emlegetett közel-keleti nők sajátja, nem szükséges tökéletes frizurával rendelkezni ehhez. És a férfiak sem exkluzive csak keleten „félállatok”, a könnyen-kaphatóság minden korban minden férfiemberre igaz. Ezért valóban, az akár a magyar népszokásokban is fellelhető „fejbekötés” azzal jár, h onnantól más férfi nem láthatja a kiengedett, teljes szépségében pompázó hajat, csak a férj. Ez az asszony „dicsősége”, fénye, amihez kizárólag a férjnek van joga. Ez azonban csak egy, úgymond, járulékos haszna a fejfedésnek.

Senki nem beszélt kiközösítésről illetve kötelező előírásról, nyilván ez is egy olyan rendelése Istennek, amit csak az tesz magáévá, csak az ért vele egyet szívéből, akinek ezt Szelleme által az Atya megadja. Isten minden tanítása a javunkra van megadva, a parancsolatok által élünk, aki megcselekszi a Mindenható akaratát az boldog lesz abban. Ami Krisztus szavait illeti, ő pl. arról sem beszélt soha, h kereszt alakú tárgyakat kellene különféle méretekben és anyagban magunk köré gyűjteni, mégis a legtöbb modern kereszténynek ez természetes. A fejfedés gyakorlata mind a héber, mind a görög iratokban fellelhető, és mivel Isten minden kijelentését a Felkentjén keresztül adja meg nekünk (lsd. pl. Jel.1:1), így bárhol bárki beszélt is erről, csakis Jézus Krisztus akaratával egyezően tehette ezt.

18:06-os válaszolóval egyetértek. Mivel minden asszonynak a feje a férje, és minden férfinek feje a Krisztus, és a Krisztus feje az Isten, így a fejfedés cselekedetével a nő elismeri, és a szellemi hatalmasságok felé is nyilvánvalóvá teszi (akik nem tudnak a bensőnkben olvasni, hiszen a szíveket egyedül Isten vizsgálja, hanem külső dolgokból tájékozódnak), h betagozódott az erre a korszakra érvényes alá-fölérendeltségi sorba, és aláveti magát végsősoron Isten hatalmának.

2011. nov. 9. 20:06
 13/39 anonim ***** válasza:
28%

Tegnap 18:14-es vagyok.

Kedves Kérdező, olvastlak. A véleményed tiszteletben tartom, azonban:

nekem, ember lévén, nem lehet "főhatóságom" egy másik ember. Egy férfi semmiképp. Nem akarom most bővebben leírni, hogy, mikor került bele ez az elv a Szentírásba. Te is tudod, - csak másként értelmezed és nézed. Egy dolog biztos: a férfi lehet társam, apám, testvérem, szövetségesem - de egy fél mitnyivel sem áll fölöttem. Én sem kívánok fölé kerekedni. Egyetlen "főséget" ismerek el magam fölött: az Istenét. Békével, szeretettel...üdv.

2011. nov. 10. 15:18
 14/39 A kérdező kommentje:

Kedves válaszoló!

Értem, amit mondasz, és nekem is van véleményem arról, h miért ilyen a mai nők - még hívők is - hozzáállása ehhez a kérdéshez.

Számomra nyilvánvaló, h ahogyan az egyház Krisztus menyasszonya/felesége, és ahogy ő az elöljárója, vezetője, tanítója annak; ugyanúgy a férj is hasonló feladatot tölt be az asszony felett, nem uralkodásból, elnyomásból, erőből, hanem szeretetből és gondoskodásból. Ez a bibliai gondolkodásmód, erről tanúskodnak az apostolok is és Jézus is.

Nekem ez az életemben is így "működik" és nagyon hálás vagyok azért, h a saját nagyhangú, irányítani vágyó ótermészetemet alárendelhetem a férjemnek, aki nem erővel hanem megértéssel és kedvességgel tanácsol engem.

2011. nov. 10. 15:33
 15/39 anonim ***** válasza:
27%
Kedves testvérem..értelek én! - és egy szavam sincs, ha te ezt így érzed, - csak azt nem tudom igazán "átélni", mi ebben Neked az öröm? Nem volna jobb - ha már "nagyhangú" vezető-tipus vagy - egy kicsit visszafogni magadat, és alárendelődés nélkül, férjeddel nyiltan, mosolygósan SZEMBEnézve - megbeszélni, amiről éppen akkor dönteni volna aktuális? Egyenrangúan, okosan és jó szavakkal? Már bocsásd meg az értetlenségemet, kérlek: de én biz' ragaszkodom ahhoz, hogy minden embertárssal SZEMMAGASSÁGBAN értekezzem..aztán, ha többet tud mint én, vagy épp neki van igaza, meghajtom a fejem, - ha nő, ha férfi. "Felnézni" akkor nézek fel csak bárkire, ha azt önértékével megérdemli. Messzire vezetne a mi diskurzusunk, (biztos a vége felé sem értenénk egyet!) - de most beszéltünk valamiről, legalább. Nagyon sok jót kívánok!
2011. nov. 10. 16:25
 16/39 A kérdező kommentje:

Kedves válaszoló!

Előre is elnézést kérek azért amit most mondok, de te nekem nem vagy testvérem. Először is: nem ismerlek, sose láttalak, nem ismerem az életmódodat. Másodszor: abból, amiket eddig beszéltünk elég nyilvánvaló - te is észrevetted - h nem sok közös van bennünk, nem értünk egyet alapdolgokban. Hogyan lehetnénk egy Atyától, ha ilyen távol vagyunk egymástól? Tudod, a kedvesség, megértés, kompromisszumra törekvés nem egyenlő a Krisztus követésével.

Amit írsz az "egyenrangúság"ról, "szembenézés"ről, stb. az pont a világ szerinti gondolkodásmód, nem az Isten rendje. Igenis vannak fölénk rendelt hatalmak, akár szellemi, akár emberi, akiket a Mindenható helyezett oda, a mi javunkra. Ezek előtt meghajolni, leborulni, alárendelődni nem negatív dolog, hanem annak kimutatása, h ismerem és elismerem az Isten által rendelt helyemet.

Ahogyan a Krisztus fej marad az egyház számára mindig, úgy a férj is elöljárója a feleségnek. Sokszor használja az Írás példának ezt a relációt, és ez állandó. A Felkenttel sem "megbeszéljük" a dolgokat, sem nem "egyenrangúan értekezünk" vele, és HA "igaza van" AKKOR meghajtjuk a fejünket, hanem mindenben alávetjük magunkat a mi Urunknak, akit az ő Istene és Atyja rendelt fölénk. Ugyanez áll a férjre is.

Vagyis én nem a férjem _személye_ alá rendelem magam (lehetne a férjem akármilyen pocsék személyiség, vagy százszor butább nálam - bár akkor meg én volnék bolond ilyenhez hozzámenni), hanem az ő _pozícióját_ respektálom, amit Isten adott neki. Ugyanakkor ez nem ész nélküli alázatoskodás, nem meghunyászkodom, miközben magamban morgok a másikra, egyáltalán nem erről van szó. A kérdések, döntések megbeszélése természetes, a véleményemet - nagyon is - elmondom, de a végső szót a férjem mondja ki, én pedig a szerint csinálom a dolgom. Tudjuk, h a férfinak szeretettel és gyengédséggel kell segítenie a "gyöngébb edényt", vagyis ő sem erőszakkal uralkodik rajtam, hanem tanácsol és terelget. És elvisel :)

Neked is minden jót!

2011. nov. 10. 21:53
 17/39 anonim ***** válasza:
34%
Nos, megint egy csalódás. Többre értékeltelek..volt már ilyen. "Nem vagy a testvérem..". Ha nem, hát nem. Alapból érted félre a krisztusi tanítást..ezek után valóban nincs miről beszélnünk. Azért változatlanul jót kívánok.
2011. nov. 11. 08:52
 18/39 anonim ***** válasza:
45%

# 17/17 -re

Mondjuk Krisztus még a fizikai testvéreire (sőt anyja előtt) előtt is simán megmondta, hogy azok testvérei, akik CSELEKSZIK a mennyei Atyja akaratát.

Szerintem, aki megveti az Isten által adott rendet, az apostolok által adott parancsolatot, a természetes főséget, és bibliai érvek nélkül a feminista egyenlősdi korszellem mellett pattog, az inkább csak húzza meg magát!

2011. nov. 11. 10:27
 19/39 anonim ***** válasza:
42%

Szia!

Azért az érdekes lenne, ha Pál apostol korinthusbeliekhez írt tanácsait mindenkire kiterjesztenénk! Nem tudom, hogy esne neked, ha pl. a férjed úgy tekintene rád, mintha nem volnál a felesége (lásd. I.Kor. 7:9)...

Üdv. Péter

2011. nov. 11. 13:22
 20/39 anonim ***** válasza:
0%

10:27-esnek:

"pattog"..."csak húzza meg magát"...Nna. Itt a kendős mudzsahed-kommandó. Már csak az Inkvizíció hiányzik, hölgyeim. Szinten alul meg nem vitatkozom.

Péternek:

tökéletes találat. Kereszténynek (embernek, általában) lenni..iszonyú sok (és jó, mindennel együtt. Úgy látom, Te is így vagy az.)

2011. nov. 11. 13:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!