Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha Isten csak a 4. napon...

Ha Isten csak a 4. napon teremtette az égitesteket (tehát a Napot is), akkor hogy telt el 4 nap?

Figyelt kérdés
2011. okt. 30. 23:33
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/72 anonim ***** válasza:

Szia. Első sorban a napok nem 24 órás napok voltak, hanem korszakok. Másodsorban a leírás megtévesztő, mert a föld szemszögéből ír le mindent. Tehát amikor ezt írja: Kezdetben teremtette Isten az egeket és a földet (az eredetiben az ég többes szám, ugyanis nem az égboltról van szó, hanem naprendszerekről, világokról) akkor az égitestek már megvoltak. A föld viszont még nem mai alakjában volt meg, ahogyan a héber szöveg írja: tohu és bohu azaz alaktalan formátlan massza volt. Megtévesztő tehát a magyar fordítás (kietlen és puszta) mert az a föld mai alakjára éppúgy ráillő helyzet, azonban a föld még akkor nem volt mai értelemben kész. Aztán a negyedik időszakban, amikor a légkör kezdett lehűlni, láthatóvá vált az égbolt és az égitestek. A mi szemszögünkből akkor "jelentek meg" valójában ott voltak az első "nap" óta amikor Isten az egeket és a földet megteremtette (azaz a semmiből előhívta) az alakformálás később következett be.

Freya

2011. okt. 31. 21:02
 22/72 anonim ***** válasza:
71%

Még mielőtt érdemben válaszolnék a kérdésre, írnék pár sort!

Mindenekelőtt az a gond, hogy a Bibliához úgy próbálunk közeledni, mint egy átlagos ismeretterjesztő könyv 2011-es kiadványhoz. Így eleve veszett ügyünk van, már most megosztom veletek. Tudnunk kell, hogy a Biblia azért van még mindig köztünk, hogy elsősorban bemutassa az ember lelki bukását és megoldást nyújtson azok számára, akik szeretnének visszafordulni az Úrhoz. A Biblia olyan dolgokról beszél, amely az ember üdvösségre jutását segíti, minden benne van és minden "eszközt" megad, ami az üdvösségünkhöz szükséges. Se több, se kevesebb!

Ha teljesen száraz és rideg módon közelítünk a lapjaihoz, akkor bizony elégedetlenek leszünk, mert nem azt kapjuk, amit vártunk. Mert nem quantumfizikát és különböző emberalkotta tudományos elméleteket közöl az olvasóval és főleg nem a saját innen-onnan összeszedett és logikusnak vélt magyarázatok lexikonját tartalmazza, amit annyira-de annyira szeretnénk a lapjaira erőltetni és igazolni saját magunkat, hanem egy ezzel teljesen ellentétes szemléletmódot találunk benne. Nem robotoknak íródott, vagy számítógépeknek, hanem érző lényeknek. Ahogyan materiális dolgokkal nem tudjuk felfogni, hogy mi a szerelem érzése, mi a mélyről fakadó együttérzés, a könnyhullatás, a szívfacsaró fájdalom, a lüktető harag, vagy a szelíd megbékélés érzése, ami mosolyra késztet, úgy a Biblia fő mondanivalóját, sőt, Isten létezését sem vagyunk képesek felfogni, és amit az ember nem képes felfogni, azt elkezdi megmagyarázni olyan dolgokkal, amit már képes megemészteni és mindent egy tudományosan "megmagyarázható" skatulyába zár, vagy ha ez sem megy, akkor teljes odaadással vakon tagad. Az ember mindent meg akar magyarázni, mert amit nem tud, azt nem is tudja irányítani és értelmezni. Ez az önző természetünkhöz köthető, amitől pont a Biblia óv bennünket. Tehát teljesen paradoxon így "megerőszakolni" a Szentírást.

Itt jön képbe a hit és a bizalom.

Én azt mondom, hogy mind a kettőhöz (Isten vagy a tudomány elfogadásához is) hit kell. Minden ember hívő. Valaki Istenben hisz, valaki a tudományban, önmagában. Elmondhatom magamról, hogy mindkettőt ismerem, de csak egyet vallok és egy mellett tartok ki, amíg élek. Keményfejű, Istentagadó ateista voltam. Ilyen családban nőttem fel. Istenről csak különböző emberektől hallottam, nem elsődleges forrásból, a médiából vagy a szüleim véleményén keresztül. Tulajdonképpen ebbe nőttem bele és az ember azt tartja természetesnek, amit csecsemőként az anyatejjel szív magába. Én tudom, hogy mit érez egy ateista és hogyan vélekedik és Istené a dicsőség, amiért tudtam fogadni az Ő keresését. Tele voltam előítélettel, de végül meg tudtam magam üresíteni ezektől és ma már látom az akkori énem hibáit. Meg tudtam változni, mert onnantól kezdve más világ tárult elém és vágytam közel kerülni az igaz Istenhez. Rájöttem arra, hogy addig semmit sem tudtam igazán a Bibliáról. Ma már túl tudok látni ezen az értelmetlen életnek nevezett illúzión, amiben jelenleg élünk és az ezt szolgáló emberi tudományon is, ami ezt az illúziót hivatott egyre kényelmesebbé tenni. Tudom, hogy sokan csordultig vannak előítéletekkel és Istent a hatalomra éhező Vatikánnal és a perverz, pedofil papokkal azonosítják és azokkal, akik háborút generálnak az Ő nevére hivatkozva, de sajnos akik így gondolják, azok nem ismerik a kereszténység gyökerét és nem értik annak mondanivalóját. Mert azok az emberek, akik ezeket a torz embertelenségeket művelik, csak a papíron keresztények, de a szívükben más él, nem Isten. A gyarló ember még a Teremtő szent nevére is szégyent hoz.

Visszatérve:

Az embernek el kell szakadnia ettől a beszűkült látásmódtól: "Hiszem, ha látom!" És nyitnia az érzelmei felé: "Látom, mert hittem." Erre van egy rész a Bibliában, Jézus feltámadása után:

"Tamás pedig, egy a tizenkettő közül, a kit Kettősnek hívtak, nem vala ő velök, a mikor eljött vala Jézus. Mondának azért néki a többi tanítványok: Láttuk az Urat. Ő pedig monda nékik: Ha nem látom az ő kezein a szegek helyeit, és be nem bocsátom ujjaimat a szegek helyébe, és az én kezemet be nem bocsátom az ő oldalába, semmiképen el nem hiszem. És nyolcz nap múlva ismét benn valának az ő tanítványai, Tamás is ő velök. Noha az ajtó zárva vala, beméne Jézus, és megálla a középen és monda: Békesség néktek! Azután monda Tamásnak: Hozd ide a te ujjadat és nézd meg az én kezeimet; és hozd ide a te kezedet, és bocsássad az én oldalamba: és ne légy hitetlen, hanem hívő. És felele Tamás és monda néki: Én Uram és én Istenem! Monda néki Jézus: Mivelhogy láttál engem, Tamás, hittél: boldogok, a kik nem látnak és hisznek. Sok más jelt is mívelt ugyan Jézus az ő tanítványai előtt, a melyek nincsenek megírva ebben a könyvben; Ezek pedig azért irattak meg, hogy higyjétek, hogy Jézus a Krisztus, az Istennek Fia, és hogy ezt hívén, életetek legyen az ő nevében." [János 20:24-31]

Tamás nem hitte el a társainak, hogy Jézus feltámadt. Kettős nézetet vallott, hiányzott belőle a feltétlen bizalom, a hit. Az érzékszerveire támaszkodott és látni, tapintani szerette volna Jézust, hogy ő is hinni tudjon. Ez volt az ő előfeltétele. De a hitnek mi a lényege?

Tamás felkiált, miután Jézus testét tapintja: "Én Uram és én Istenem!" A felismerés lendületével rögtön megvallja, hogy az Úr valóban Jézus és él. Jézus pedig így szólt: "Mivelhogy láttál engem, Tamás, hittél: boldogok, a kik nem látnak és hisznek." Elmondja, hogy Tamás azért hitt, mert látta, de aztán jön a tanulság a kettőspont után, hogy azok boldogok, akik úgy hisznek, hogy nem látnak. Mennyivel inkább fontos az, hogy Isten létezéséről, szeretetéről érzéseink által és lelki megtapasztalás által bizonyosodjunk meg, minthogy kézzel fogható, materiális megtapasztalás által, amit ugye még a "vak is lát". Az előbbi az érzéseinkre hat és mélyen megérint, emlékezetes marad, míg az utóbbi csak a tudatunkig jut el, de nem hagy bennünk maradandó nyomot. Fontos tehát, hogy amikor megnyitjuk a Bibliát, imádkozunk, akkor Istent ne úgy próbáljuk befogadni, hogy elvárásaink lennének és ha azokat kézzel foghatóan megtapasztaljuk, akkor hiszünk. Furcsa lenne, ha ez így működne a mindennapjainkban. Ha azt mondanánk a buszsofőrnek, hogy ha elvisz bennünket a 14. megállóhoz, akkor elhisszük, hogy ő a buszsofőr és tényleg el tud vinni a 14. megállóig. Hanem teljesen természetes módon felszállunk a buszra és először is elhisszük, hogy ezt a buszt, amire felszálltam, a sofőr elvezeti a 14. megállóhoz és odaérek az uticélomhoz. Ahhoz, hogy megbizonyosodjak róla, hogy eljutok odáig, ahhoz előbb feltétlen hitet kellett éreznem a buszsofőr iránt, hogy nem kap útközben szívrohamot, nem alszik-e el a kormány felett stb.stb., fordítva nem ment volna a dolog. A feltétlen bizalom és hit nélkül ki sem tudnánk lépni az utcára.

De vajon Istennel miért nem tudják ezt sokan megtenni a tudománnyal pedig gondolkozás nélkül? Én a Teremtőhöz mindig természetes hittel fordulok, alapból nem kételkedem már benne. Sok bizonyságot szereztem benne, de ezt a hit előzte meg. Ez nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag lelki tapasztalatokat szereztem. Sok esetben kaphatunk kézzel fogható bizonyságot is, hiszen előbb-utóbb így csapódik le az a sok áldás.

Az emberi tudomány lassan már nyomorba taszít, ahogy azt érzékeljük is, de az Isteni tudomány és bölcsesség felemel és megtart örökre. Szomorú látni, hogy az egyetlen ránk maradt kincsünket, a Bibliát sokan ócsárolják és provokatívan nyilatkoznak róla. Az emberek Jézus korában sem ismerték fel a reményt, de ez ma sem változott... sőt.

Úgy éreztem, ezt le kell írnom, mielőtt ténylegesen a kérdésre válaszolok. Szóval:

Fogósnak látszik a kérdés, de próbáljunk meg ne a mai tudományos álláspontok szerint vizsgálódni, azok úgy is mindig megcáfolják egymást és jön egy újabb szemlélet stb. Tudnunk kell, hogy a teremtés "hogyan"-ját nem lehet emberi ésszel felfogni. Istent nem lehet keretek közé szorítani, mint ahogyan a végtelent sem tudja az emberi elme felfogni. Nem véletlen nem megy bele a Biblia ilyen átadhatatlan dolgokba. Itt megint hittel kell fordulnunk Isten kinyilatkoztatásához és ismernünk kell a héber gondolkodást, mivel Isten ihletett embere "konvertálta" az utókor számára a teremtést, hogy tudomást szerezhessünk ezekről. "Ha Isten csak a 4. napon teremtette az égitesteket (tehát a Napot is), akkor hogy telt el 4 nap?" A magyar ember valamiért a naptári napot és az égitest Napot egy és uyganazon értelemben kezeli. De nézzük meg pl az angolban:

naptári nap: day

égitest Nap: Sun

A mi agyunk összeolvasztotta ezt a két teljesen eltérő szót, mivel ugyan úgy írjuk. Ez bekavar. A Bibliában így olvashatjuk:

"És monda Isten: Legyenek világító testek az ég mennyezetén, hogy elválaszszák a nappalt az éjszakától, és legyenek jelek, és meghatározói ünnepeknek, napoknak és esztendőknek. És legyenek világítókul az ég mennyezetén hogy világítsanak a földre. És úgy lőn. Teremté tehát Isten a két nagy világító testet: a nagyobbik világító testet, hogy uralkodjék nappal és a kisebbik világító testet, hogy uralkodjék éjjel; és a csillagokat. És helyezteté Isten azokat az ég mennyezetére, hogy világítsanak a földre; És hogy uralkodjanak a nappalon és az éjszakán, és elválaszszák a világosságot a setétségtől. És látá Isten, hogy jó. És lőn este és lőn reggel, negyedik nap." [1. Mózes 1:14-19]

Minden a Teremtő Isten szavára lett. A világ valóban "Isten beszéde által teremtetett" [Zsidó 11:3] A teremtő szó nem függött már meglévő anyagtól (Kivéve pl. Ádámot, mert őt a Föld alkotóelemeiből -mint ahogy ez ismeretes is- alkotta meg az Úr.) A semmiből való teremtésre a héberek a "bárá" szót használták egyébként. "Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy ami látható, a láthatatlanból állott elő" [Zsidó 11:3]

A Biblia teremtéstörténetének napjai valóságos 24 órás napokat jelölnek. Jellemző a következő kifejezés arra, hogy Isten ószövetségi népe hogyan mérte az időt: "este és reggel", ami egy-egy napot jelölt (estével, vagy naplementével kezdődően -> 3. Mózes 23:32 és 5. Mózes 16:6). Semmi sem igazolná, ha azt mondanánk, hogy ez a kifejezés valóságos napot jelölt Mózes 3. könyvében, Mózes 1. könyvében pedig több ezer vagy több millió évet. 1. Mózes 1-ben a napnak fordított héber szó a "jóm". Amikor a "jóm"-mal határozott szám jár együtt, mindig valóságos 24 órás napot jelent pl. 1. Mózes 7:11 és 2. Mózes 16:1. Ez újabb utalás arra, hogy a teremtésről szóló beszámoló szó szerinti 24 órás napokat említ. A Tízparancsolat is ezt bizonyítja. A negyedik parancsolatban ezt mondja Isten:

"Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt." [2. Mózes 20:8-11]

Isten ismét elmondja röviden a teremtés történetét. Minden nap (jóm) teremtő munkával telt és a teremtés hetének a szombat volt a csúcspontja. A 24 órás szombatnap tehát a teremtés valóságos hetének állít emléket. Ha korzsakokra nyúlnának ezek a napok, akkor értelmetlen volna az egész. Innen eredeztethető vissza egyébként a hét valóságos hét napja is. Isten példát mutatott az embernek. Akik 2. Péter 2:8-at idézve "Egy nap az Úrnál olyan, mint ezer esztendő" próbálják bizonyítani, hogy a teremtés napjai nem valóságos 24-órás napok voltak, de megfeledkeznek arról a tényről, hogy ugyanez a vers így fejeződik be: "és ezer esztendő, mint egy nap", Isten teremtő szavának hitelességét kérdőjelezik meg. Ez annyit jelent, hogy Istennél nincs időkorlát, az idő is teremtett, mint maga a tér. Istennek nem számít, hogy 1 nap, vagy 1000 év, az embernek viszont igen.

Most hogy ezeket tisztáztuk, láthatjuk, hogy Isten gondosan megtervezte a teremtést. Előre tudta, mi hogy lesz, milyen időciklus szerint rendeli az emberhez az égitestek mozgását. Már az égitestek teremtése előtt megvolt ez a 7-es beosztás. Ahogy olvashatjuk is "legyenek jelek". A nappalt a Nap szimbolizálja, az estét a Hold. Csupán ennyi, semmi több. Ezek váltakozása hozza hétről-hétre el a szombatnapot is. Szóval az égitestek alkalmazkodnak a teremtett ciklushoz, nem pedig fordítva. A hét hetedik napja tehát a szombat és a hét a vasárnappal kezdődik. Nem sokan tudják, de az ember szervezete valóban egy hetes ciklusra van ráállva, 6 napot bír a szervezetünk munkával, aztán a 7. napon pihennünk kell, ha ezt meghaladjuk, akkor előbb-utóbb az egészségünk rovására megy. Ez a biológiai óránk.

2011. nov. 1. 11:56
 23/72 anonim ***** válasza:

Az is megmosolyogtat, mikor az első lap alapján ezer oldalas könyv fölött ítélkezik egyik okos, többi okos meg nem látja a lólábat, ha a szájába lóg. Szerintem ha érdekel a "mi az ember és miért van?" örök kérdés lehetséges feloldása, akkor ne hagyd abba a Biblia elolvasását se! Lesz sok-sok nálam okosabb, aki szóban és a jelenlétével többet segít, mint itt bárki, aki eléd vág egy szónoklatnyi dolgozatot, hátha azonnal érdekelni fog. Kezdheted akárhol. Én Jézussal kezdeném...

Kérjetek és adatik nektek. Keressetek és találtok. Zörgessetek és megnyittatik előttetek. :)

2011. nov. 1. 12:32
 24/72 anonim ***** válasza:

tegnap 12:32

Ez a célozgatás és más emberek kutatását, válaszát "okoskodásnak" minősíteni egy legyintéssel, lekezelő módon igazán bölcs jellemre vall, kedves válaszoló. Azzal, hogy "olvasd a Bibliát" aztán most igazán kisegítetted a kérdezőt és biztosan okosabbnak hiszed magad itt bármelyikünknél is. Látszik, hogy végig sem olvastad értelmesen, amiről pl. én írtam, pedig a fele arról a tanácsról szól, hogy a kérdező milyen módon forduljon a Biblia lapjaihoz, ha válaszokat akar.

Furcsa lett volna, ha Jézus annyival elintézte volna a tanítványokat, embereket, amikor kérdésük volt, mint amennyivel te most elintézted.

Ha ezzel a lendülettel próbálsz segíteni az embereknek és magukra hagyod őket utána, megnézheted hány ember fogja érteni, amit olvas. Előbb az előítéleteket kell leküzdeni, e nélkül hiába tanácsolod, hogy olvasson a Bibliában Jézusról...

2011. nov. 2. 02:11
 25/72 anonim ***** válasza:

Isten

Élőhelyet teremt a teremtményének - 70% sós víz.

2011. nov. 2. 18:18
 26/72 anonim ***** válasza:
És ezzel mi a baj? Így legalább a történelem kezdetén csak a föld 30%át cseszhettük el. Kár,hogy a technika fejlődésével már a tenger sincs biztonságban. Amúgy az óceán minden bizonnyal épp olyan fontos a föld számára, mint az őserdő....
2011. nov. 2. 19:27
 27/72 anonim ***** válasza:

Stellar, hogy te miket nem látsz, ott ahol híre sincs...

"Ez a célozgatás és más emberek kutatását, válaszát "okoskodásnak" minősíteni egy legyintéssel, lekezelő módon igazán bölcs jellemre vall, kedves válaszoló."

Azt írtam, hogy nem olvassa csak az elejét, elmondja, hogy miért rossz, más látja, nagyvonalúan eltekint attól, hogy két perc alatt ítél a srác, és megoldásként elé rak valamit, amit gondolom ekkora olvasási hajlandósággal csöppet kerek szemmel fogad. Talán persze átrágja magát rajta figyelmesen. És amikor azt írom, hogy "lesz sok-sok nálam okosabb, mint itt bárki[, aki Ctrl+V]", akkor ott egyértelműen nem az "okoskodó" jelentésben használom az "okos" jelzőt, remélem teljesen világos így el is olvasva.

"Azzal, hogy "olvasd a Bibliát" aztán most igazán kisegítetted a kérdezőt és biztosan okosabbnak hiszed magad itt bármelyikünknél is. Látszik, hogy végig sem olvastad értelmesen, amiről pl. én írtam, pedig a fele arról a tanácsról szól, hogy a kérdező milyen módon forduljon a Biblia lapjaihoz, ha válaszokat akar."

Nem olvastam, nem is fogom, mert szerintem is H-O-S-S-Z-Ú. Mögöttem van sok-sok könyv, néhány éve regényből csak a neheze, inkább ismeretterjesztő, meg rendszeresen találomra olyan, amit "magamtól nem vennék a kezembe", egyszóval nem vagyok lusta olvasni, csak ha sok a rizsa.

"Furcsa lett volna, ha Jézus annyival elintézte volna a tanítványokat, embereket, amikor kérdésük volt, mint amennyivel te most elintézted."

A te írásodba a hegyi show belefér negyvenszer. Mégis milliószor több benne az infó. Érted-e már, miről beszélek végig?

"Ha ezzel a lendülettel próbálsz segíteni az embereknek és magukra hagyod őket utána, megnézheted hány ember fogja érteni, amit olvas."

Emlékszel Tigrisre a Disney-féle Micimackóban? Képzelj Tigris helyébe egy elefántot. Lehetőleg rizsből. Én egy igen kicsi állat módjára elszösszentem a gyorsat, essünk túl rajta. Nem mentem sehova. Érteni meg az fog valamit, aki annyira akarja, amennyire ahhoz elég. A mennyiség is jelentős tényező érthetőségnél.

"Előbb az előítéleteket kell leküzdeni, e nélkül hiába tanácsolod, hogy olvasson a Bibliában Jézusról..."

Soha nem tanácsolod hiába, hogy olvasson a Bibliában Jézusról. Itt lenne ereje a mennyiségnek: ahány kerge erre jár, és jó szívvel ajánlaná, tegye meg. Csak feltűnik minden erre járó Biblia-kerülőnek, hogy azért olvassák, mert jó és szerethető...

Mellesleg érdemes másfelé is körülnézni. A bibliai világkép eléggé zavaros és suta. Mára már ismertek az összeválogatás körülményei is, és részlegesen megtalálták a kimaradt írásokat is. Plusz még legalább három nagy "iskola" került igencsak széles körben szétosztásra a földön, és valamivel nagyobb népeket választott ki vélhetően ugyanaz az Isten, hogy őrizzék a könyvet. Jó kutatni. Nem fogsz eltévelyedni, csak ha az a helyes. Kérd Istent, hogy tartson meg a helyes úton, rágja a szádba, ha kell... És egyetlen értelmes motivációd az legyen, hogy minél több embert tudj a keresés útjáig eljuttatni. Beláthatod, ha a szádba rágnám, amit találtam, el se olvasnád. Keress tovább, nincs vége! Aligha van ennél hasznosabb javaslat. Senki nem tud úgy segíteni, ahogy te magad végig tudod járni az utadat.

Ez jobb? :)

2011. nov. 2. 22:03
 28/72 anonim ***** válasza:
* "lesz sok-sok nálam okosabb, aki többet segít, mint itt bárki[, aki Ctrl+V]"
2011. nov. 2. 22:07
 29/72 anonim ***** válasza:

Isten

Unalomból teremt valamit - hopp, túl okos lett.

2011. nov. 3. 00:16
 30/72 anonim ***** válasza:
:D
2011. nov. 3. 00:16
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!