Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért van egyenlőtlenség?

Miért van egyenlőtlenség?

Figyelt kérdés

Miért jut valakinek több szenvedés, valakinek több öröm, függetlenül attól, hogy jó ember vagy gazember, hogy hívő vagy nem hívő.

Nem látok magyarázatot, nincs semmi összefüggés, hogy ki miért érdemel több szenvedést,

és ki miért több örömöt, minden elméletre van ellenpélda.

Még ha halál után egyenlőség lesz is, az életben miért "kap" valaki "rosszabbat"?

Kérdezegettem már neten papokat, teológusokat, volt aki nem válaszolt, volt aki mellébeszélt.

Kérem, hogy csak az válaszoljon aki ért a dologhoz, művelt, tájékozott, tud logikusan gondolkodni,

nem beszél mellé, nem hoz be nem ide illő dolgokat, nem tereli a szót máshová!

2011. okt. 17. 00:27
1 2
 1/20 Az érettségiző válasza:

A családom katolikus, én pedig konfirmáltam, úgyhogy képben vagyok, logikus érvet is fel tudok hozni:

-Tekintsd úgy, hogy a "gazemberek" nem feltétlenül maguknak ártanak, hanem a környezetüknek, amibe ők is beletartozhatnak. Például egy ámokfutó maga körül mindenkit darabokra lő, sokan ártatlanul meghalnak. Utána öngyilkos lesz. Így ő és a környezete is érintett. Egy maffiózó nem biztos, hogy lebukik, de a környezetében sokan a maffia áldozatává válik, ártatlanok is lehetnek. Így ő csak a környezetére gyakorol hatást. Ezer példát még fel lehetne hozni (szándékosan választottam szélsőséges példákat) Ezért is az ember egy társaslény, a közösség feladata kilökni az ilyen embert a társadalomból, vagy éppen visszasegíteni a "jó" útra. Egy egészséges társadalomban nem szabadna előfordulnia ilyeneknek. Úgyhogy a logikám szerint a társadalom hibája, hogy más szenved valaki bűnéért.

2011. okt. 17. 00:39
 2/20 A kérdező kommentje:
szenvedés nem csak más emberek miatt van (katasztrófák, betegségek, stb.)
2011. okt. 17. 00:43
 3/20 anonim ***** válasza:
73%

"Miért jut valakinek több szenvedés, valakinek több öröm, függetlenül attól, hogy jó ember vagy gazember, hogy hívő vagy nem hívő."

Mert a világ nem tökéletesen szimmetrikus, vonalzóval és körzővel kimért hely, ahol a tökegyforma, egyenlő sugarú gömb alakú emberek azonos képességekkel és tulajdonságokkal azonos környezetben azonos életet élnek. Ezért különbségek vannak. Nem biztos, hogy szívesen élnél az "egyenlőség" világában.

"Nem látok magyarázatot, nincs semmi összefüggés, hogy ki miért érdemel több szenvedést"

A válasz pofonegyszerű: a szenvedést senki sem "érdemli", hanem egyszerűen megtörténik. Pl. ha belelépsz egy gereblyébe és az homlokon vág, azt nem "érdemled", hanem ott volt egy gereblye.

"Kérdezegettem már neten papokat, teológusokat, volt aki nem válaszolt, volt aki mellébeszélt."

Igen rosszul tették. Közölniük kellett volna azt a roppant egyszerű információt, hogy a világ nem igazságos hely. Az igazságosság egy kedves gondolat, csak éppen semmi köze ahhoz, ahogy a világ működik. Ez egyébként nem ateista tétel, a kereszténységnek is ez az elgondolása (bizonyos protestáns elképzelések kivételével).

Egyébként ha a világ igazságos hely lenne, az megszüntetné a jó és rossz fogalmát, és a keresztény erkölcs egy az egyben menne a levesbe.

2011. okt. 17. 01:07
 4/20 anonim ***** válasza:
57%

ma 00:43

Katasztrófák: pl. egy tornádónak meteorológiai okai vannak. Betegségek: ennek meg biológiai okai vannak.

A világ véges és feltételes, így tökéletlen hely, ezért előfordulnak benne ilyen gubancok. Ezzel kapcsolatban semmiféle erkölcsi kérdés nem merül fel.

2011. okt. 17. 01:09
 5/20 anonim ***** válasza:

Rossz a kérdés. A világban tökéletes egynelőség uralkodik, mindíg az egyenértékűség elve érvényesül ez a világ alaptörvénye, az azt jelenti hogy nem nyerhetsz semmit a nélkül hogy valami egyenértékűt el ne veszítenél. Engedd meg hogy elmagyarázzam:

A minap egy barátom aki szintén hobbyfilmes elémállt és azt mondta: "el kell dönteni, hogy filmeztek, vagy családot alapítotok, vagy hagyományos munkakarriert folytattok."

és h szerintem mi lenne a jó választás

én erre azt felemtem hogy nincs jó választás

Dönthetsz úgy hogy hagyod a fenébe a filmezést dolgozgatsz, olvasgatod a fórumot meg családot alapítasz. Élhetsz egy fasza kis középszerű életet... Lesznek gyerekeid meg feleséged akik majd elkaparnak ha meghalsz meg végigcsinálják veled a középszerű élet minden ugyes bajos dolgát. Vagy megcélozhatod a holdat és ha összejön minden akkor azt csinálhatod amit a legjobban szeretsz szóval soha többé nem kell majd dolgoznod, a pénzre meg sorra jönnek majd a jobbnál jobb alkalmi nők csak csinálni kell... Végül egyedül öregszel meg az összes pénzed ráköltheted egy 20 éves csajra aki hozzádmegy -tisztán szerelemből persze- és akkor lesz aki kiviszi az ágytálad meg nem halsz meg egyedül, és lesz aki halálod után elkölti a pénzed...végül nem találod el csak a háztetőt... Nekiálhatsz úgy is hogy olyasvalakit keresel párnak aki szintén filmes és együtt filmeztek, ez ugye a legjobb alternatíva... kérdés h létezhet e ilyen? És ha létezik is nem e mentek előbb utóbb egymás agyéra a túl sok együttléttől... Aztán mondhatod azt is hogy te spíler vagy és neked kell minden. Kell a gyerek, a nő, a suska, meg a filmezés is. Megpróbálhatod elérni ezt mindd egyszerre... és garantálom neked lesznek pillanatok, amikor mindegyiket egyszerre a markodban tarthatod, és kúrvajó érzés lesz, de annál jobban fog fájni amikor majd mind kicsúszik onnan... végül mire stagnálna az állapot meghalsz és rájössz hogy nem maradt időd élvezni csak idegeskedni miatta...While everyone’s lost, the battle is won, with all these things that I’ve done. Melyik a legjobb alternatíva? Nincs legjobb alternatíva, így is úgy is ugyanaz... Megszültesz élsz meghalsz... A kezdet és a vég bizos, előre megadott és garantált, nem ez a lényeg hanem a megtett út...

Akármi van mindig szarnak fogod érezni... de ez nem a világ hibája hanem a tied...

2011. okt. 17. 02:57
 6/20 anonim ***** válasza:
Ha más vallások, filozófiák háza táján is szétnézel, talán okosabb leszel, és nem fognak lepattintani az "Isten útjai kifürkészhetetlenek szöveggel".
2011. okt. 17. 03:01
 7/20 anonim ***** válasza:

ez nagyon egyszerű. a világot kettősség uralja. a fekete azért fekete, mert a fehér fehér, és a fehér azért fehér mert a fekete fekete. egymás nélkül nem léteznének.

ezen filozofálgass el.

2011. okt. 17. 07:11
 8/20 anonim ***** válasza:

Már meginogtam magam is e téren. Korábban kielégítő volt az a válasz, amit a karma törvénye és a reinkarnáció adott erre.

Vagyis, hogy nemcsak jelenlegi, de előző életeink döntéseinek következményeit is viseljük jelenlegi és jövőben létezésünk során.

Ez mind szép és jó. De sajnos arra nem ad választ, hogy a jelenben bizonyítottan nagy gonoszságoknak miért nincs sokszor egy életen belül negatív következménye. Lehet persze azt mondani, hogy majd ha újjászületik akkor megkapja a büntetést, de miért majd...miért nem most?

Szóval a kérdés jó. Válasz, mármint koherens, nem támadható válasz nincs.

2011. okt. 17. 07:12
 9/20 A kérdező kommentje:

[53%-ban hasznos]

Nem azt kérdeztem ,hogy milyen a világ, hanem hogy miért.

[67%-ban hasznos]

Valami másról beszélsz...

[72%-ban hasznos]

Te sem érted miről van szó...

[69%-ban hasznos]

Végre valaki érti.

Én azért keresgélek a válasz után, hátha megtudok valamit.

A keresztény vallásban nincs előző élet.

Meg ha igaz ez az előtő életet miatti "büntetés",

akkor is felmerülnek kérdések...

2011. okt. 17. 22:36
 10/20 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Vallás témában tetted fel a kérdésed, hát válaszolok a Biblia alapján.

1János 5:19 Tudjuk, hogy az Istentől származunk, DE AZ EGÉSZ VILÁG A GONOSZ HATALMÁBAN VAN. 20 Ám tudjuk, hogy az Isten Fia eljött, és értelmi képességet adott nekünk, hogy megszerezzük az igaznak ismeretét.

Tehát az Isten Szava azt mondja, hogy az egész világ a gonosz (vagyis az Ördög) hatalmában van. Ebből adódik, hogy a mai világban a rossz embereknek gyakran jobban megy a soruk, mint azoknak akik megpróbálnak Isten útjai szerint élni. De ez csak látszólag van így. Mert nem minden a pénz, meg a jólét. A legfontosabb, hogy boldog családi élete legyen az embernek, és hogy Istennek tetszően éljen, mert ez nyújt megelégedést. Hiába van meg mindene az embernek, ha nem úgy él, mint ahogy Isten akarta a teremtésnél. Soha, de soha nem lesz elégedett.

Ez a világ igazságtalan, de a mintaimában Jézus azt mondta, hogy így kérjük Istent:

"Égi Atyánk, szenteltessék meg a neved. Jöjjön el a királyságod. Legyen meg az akaratod, mint az égben, úgy a földön is"

Ebből is kitűnik, hogy a földön jelenleg nem igazán van meg Isten akarata.

Ha szeretnél valamit még kérdezni, írj privátban.

2011. okt. 18. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!