Igaz ha nem járok hittanra akkor nem leszek bérmálkozó és nem lehet egyházi esküvőm?
nem kell szépíteni a katolikus egyházat, úgy pénzsóvár az ahogy van, mindig is az volt...
az ún. "más kereszténynek mondott gyülekezetek" meg, még az is lehet jobban bemutatják Istent mint a katolikus egyház a maga fényűző pompájával, külsőségeivel, hiearchiájával stbstb??
Édes Istenem! Nem!!! Nem kötelező fizetni! Már miért lenne az? Senki nem kerül az adósok börtönébe, mert nem fizette. Ellenben ha nem fizeted, akkor a gyermeke(i)dnek nem lehet egyházi esküvőjük, mindaddig míg a tartozásod nem egyenlítetted. Ééééés igen, a papbácsi nem temet el, ha nem perkáltál életedben, de attól még föld kerül rád, avagy meglesz a kis fiókod, kinek hogy tetszik, s a beszédet esetleg mondhatja egy olyan is aki ismer, nem pedig egy olyan aki eltolja azt a szöveget, ami kb. mindenkire ráillik. Amióta világ a világ, a hívő ember fizet az egyháznak, mostanában meg úgy ahogy mindent, ezt is megúsznák az emberek ingyen. Költségek is vannak, nem tisztán bevételi forrás az egyház!
Kedves kérdező, ha nem jársz templomba, nem lehetsz bérmálkozó, amit nem veszel komolyan, abból nem lesz semmi! Ha pl. a suliban sem tanulsz megbuksz, ez így működik! Persze puskázni lehet, s az egyháznál is lehet sok mindent kiváltani pénzzel, de véleményem szerint ez gusztustalan dolog. S hogy ezt az egyház megengedi magának az nem az ő bűne, ez azon emberek bűne, akik azt hiszik, h tisztán pénzzel elintézhető minden, s úgy is az ő lelkén szárad a dolog, az egyház helyében én is pontosan így gondolkodnék, hogy csak had fizessen, ha ilyen hülye, hogy nem bír ki pár hittan órát, meg pár misét, ahol esetleg kapna egy normát, hogy miként kell viselkedni, mert nagyrészt baromság a hit ha túl komolyan vesszük, de van egy egészséges adag, ami nemesít. Ha pénzzel kiváltható, akkor nem megy hittanra meg misére a hülyéje, aki csak azért van ott, hogy lehessen egyházi esküvője, de amúgy szarik az egyházra. Ahhoz, hogy bérmálhass, ahhoz sem kell minden héten ott lenned a templomban, addig míg el nem jő a bérmálás ideje, de érdemes azért valamilyen szinten rendszeresen látogatni a templomot, s hittan óráról a szükségesnél nem többször hiányozni. Ha abszolúte humbuknak tartod már magát a vallást, akkor gondolkodj inkább egy szép polgári esküvőn! Nem kell annak a boldogság házában, egy ocsmány szocreál épületben történnie, lehet az akár a szabadban, egy szép parkban, egy vár udvarában, akárhol, ehhez nem kell Amerika, itt is ott tartod, ahol jól esik. S hogy egy pap ad össze vagy (akár) egy nyugodt hangú hölgy szép ruhában az már tényleg csak annak nem mindegy, aki vallásos. A kérdés mindkét verziónál is ugyanaz, akarod-e...
Jó nektek, hogy tőletek nem követelik! Tőlünk sem követelték, csak úgy gyengéden "megzsaroltak", hogy addig nem temeti el a pap az apósomat, amíg nincs kiegyenlítve az egyházadó tartozás. És igen, én megelégedtem volna egy szimpla polgári temetéssel, de apósom temetése volt, aki több évet betegeskedett, (mint utóbb kiderült azóta nem lett fizetve az egyházadó, mióta nem tudott kimozdulni) 81 évesen halt meg, és egész életében mélyen vallásos volt. Lehet, hogy neki már mindegy volt, de én azt vallom, hogy egy ember megérdemli azt a temetést, amit ő magának kívánt. Ő katolikus temetést szeretett volna pappal, így hát meg kellett fizetnünk az árát! Nem sajnálom az összeget, nem azért mondom, csak azt akartam ezzel, hogy ezek szerint vannak olyan helyek, ahol igenis kell bizonyos dolgokhoz az egyházadó!
Írtad, hogy 40 000 fős városban laksz. Gondolom ebben a "kis" 2000 fős faluban, ahol mi lakunk könnyebb behajtani az ilyen fajta dolgokat, mint egy nagyvárosban. Ha nem is kötelező, hiszékenyebbek az emberek, mindenki ismer mindenkit, és igen lehet, hogy mi vagyunk a hülyék, hogy kifizettük.
Mindamellett érdekes dolog, hogy a kislányom 3. osztályos éppen most mondja, hogy kapott egy misenaplót, magával kell vinnie minden héten a misére, a pap lepecsételi vagy aláírja vagy mit tudom én, hogy ott volt, és ha nem jelenik meg, akkor nem lehet elsőáldozó. Ha beteg vagy stb. igazolást kell vinni. Jó nem? Aki nem hiszi, annak priviben megírom, hogy hol lakunk és utána lehet érdeklődni!
(Lehet, hogy nem lesz elsőáldozó?! :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!