Mit kezdjek a szituációval? Erősen vallásos barátnő.
Nem vagyok ateista, de nem vagyok gyakorló hívő, sose jártam templomba. Sajnos régebbi rossz tapasztalatok után eléggé megutáltam az egyházat. Ez az érzés az utóbbi években csökkent, de továbbra se érzem szükségét közelebb kerülnöm az egyházhoz, van néhány szabályuk, formaságuk, amitől a hideg kiráz. Új szituáció viszont, hogy lett egy barátnőm, akit hihetetlenül szeretek és ő is engem. Ő mélyen katolikus kiskora óta. Ez egyáltalán nem zavar, bár kicsit fura érzés. Viszont van egy dolog amivel nem tudok mit kezdeni. Mégpedig, hogy minden együttlétünk után az egyháza kötelezi ennek a "bűnnek" a meggyónására. Ez a része valahogy nehezen megemészthető nekem és nem tudom, hogy kezeljem a gondot. Őt nem akarom bántani, ez neki is elég rossz szerintem (hiszen ő is szeretne velem lenni, annak ellenére, hogy az egyháza ezt elítéli). Az is rossz érzés, hogy valójában kicsit ki vagyok zárva az élete egy részéből így, ami neki fontos. Én reformátusként keresztelkedtem, gondoltam arra is, hogy talán beszélgetnem kéne egy lelkésszel erről, talán ő tudna nekem utat mutatni. Mi a véleményetek?
Az érzéseimben nincsenek kétségek és ha azt akarom, hogy ez komolyan, hosszan működjön, ezeket a kérdéseket valahogy fel kellene oldani.
Kedves Kérdező, kérdezeted-e már szerelmedtől, szeretnél-e a jegyesem lenni?
mert ez az ambivalens "gyónom-vétkezem" viselkedés azt sejteti, kedvesed szertne, de ő mégsem kérheti meg egy férfi kezét..20 évesen egy tisztaszívű lány bizony arról álmodik, lesz egy életen át párja, gyermekeinek apja. De ezt a kalandozni vágyó férfiaknak nem meri általában bevallani a lány. Nem vagytok már gyermekek.
Ideje van a Földön minden akaratnak.(Természetesen magamból indultam ki, tapasztalataimból, ne vedd sértésnek, tolakodásnak)
Picit hasonló cipőben járok.
Én 15 éve élek együtt a férjemmel, hűségben. Sajnos egyházi esküvőnk nem volt mert ő nincs megkeresztelve és nem is tartja fontosnak az ilyen "formaságokat" Két gyermekün született ebből a kapcsolatból.
A lelki problémám akkor kezdődött amikor 20 év kihagyás után újra gyakorolni kezdtem a vallásomat és elmentem gyónni. A pap figyelmeztetett, hogy ezt a helyzetet meg kellene oldani.Ideiglenesen úgy próbáltam megoldani a helyzetet, hogy nem mutatkoztam a férjem előtt ruhátlanul és persze a sex szóba sem jöhetett.
Gondoltam így abszolút nem követek el bűnt, ám amikor legközelebb mentem gyónni, a pap közölte velem, hogy kár a próbálkozásért, én még mindig egy megbotránkoztató kapcsolatban élek és így ő nem oldozhat fel, szóval nem gyónhatok, és nem áldozhatok.
Világi értelemben házasok vagyunk, de a katolikus egyház szerint egy bűnös nőszemély vagyok, annak ellenére, hogy 15 éve rá sem nézek más férfira és nem is szándékozom a jövőben sem.
Sajnos nincs bűntudatom emiatt, sőt úgy érzem, hogy Isten szemében mi házastársak vagyunk, annak ellenére, hogy pap nem adott össze minket.
Egyébként meg a férjem ellenállását nem segít megtörni az a tény, hogy nálunk egy egyszerű, minden faxnit nélkülöző esküvő egyházi díja 25.000 ft.
Mindezek ellenére kitartok az egyház mellett, talán csak megszokásból is, és vágyom még mindig rá, hogy rendeződjön ez a helyzet, de nem értek egyet mindenben a katolikus tanításokkal.
off,nem a kérdezőnek, csak előzőnek:
"Nem egyszerűbb csak simán élni a vágyaid szerint?"
Persze, hogy egyszerűbb.
Ezért csinálja az emberek 99,99%-a:
lohol a vágyai után, mint egy kergebirka.
Egyre mohóbban,kielégületlenül, mert a pillanatnyi vágy-beteljesedésből születik a következő - és hogy "győzni tudjon a lélek fölött, egyre erősebb szomjjal.
De a vallások pont azt tanítják: ez az ördög/gonosz / illuzórikus tudatállapot szemfényvesztése, hogy ez jó is (nemcsak egyszerű).
Bizony ez nem jó. Sőt, ez a mérhetetlen szenvedés forrása.
Erről minden tradícionális villágvallás tud.
Buddha alaptanítása - a négy nemes igazság- erről az örvényszerűen működő, lehúzó, szomjú vágy legyőzéséről szól. A szenvedéstől való megszabadulásról.
Pax.
"Nem egyszerűbb csak simán élni a vágyaid szerint?"
Ezt próbáltam én is, de valahogy amikor egy kitűzött célt elértem, mindig egyfajta néhány napos depresszió telepedett rám, ürességet éreztem (lelkiismeret?). Amióta felnőttként megtértem ez teljesen megszűnt.
23:38as vagyok
Nem azt mondom, hogy rohanjon a vágyai után, mert az eszét is használnia kell.
Kedves Kérdező!
Beszélj a barátnőddel, gondoljátok át a dolgot, érveljetek a két lehetőség mellett. Továbbra is vallásos marad vagy felhagy ezzel, mert lehet, hogy ő alapból nem lenne ilyen, csak így nevelték fel. Ezt nem írtad, tehát tippelek, hogy így nőtt fel, de lehet, hogy ő lépett a hit útjára. Mindenesetre beszéljétek meg, mennyire ragaszkodik a valláshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!