Hogyan tudnám leküzdeni a gyűlöletet?
Nagyon kevés dologgal lehet kiakasztani, de azzal két pillanat alatt. Nagyon kevés dolgot gyűlölök a világon, és mindössze egy embert, akit próbáltam megérteni, és megtettem mindent, ami csak tőlem telt, de úgy érzem, lassan nem tudok küzdeni ez ellen az újra és újra feltörő érzés ellen. Csak addig viselem el, amíg nem kell a közelében lennem.
Húsz évig hallgattam, és csak szabadulni akartam, fel sem merült bennem a bosszú, de a közelmúltban ennek a gondolatáig is eljutottam, és akartam - annyira akartam, hogy egy nap mindent visszafizessek, és érezze a saját bőrén, amit velem tett... De nem akarom ugyanazt tenni vele, amit ő tett a szüleivel. A legrosszabb, hogy ezt a saját apám iránt érzem.
Félek ettől az érzéstől - attól, amivé tesz -, mert én nem ilyen vagyok! Általánosságban szeretem az embereket, mindenki kedves, türelmes lánynak ismer.
Mit tudnék tenni?
Elsősorban hívő emberek válaszát várom, azért is írtam ebbe a kategóriába.
Szia, egyet értek Bertával. A távolság jó dolog.
Ami a megbocsátást illeti, talán kicsit segít az, ha belegondolsz, hogy ő sem véletlenül lett ilyen. Ki tudja, vele hogy bántak a szülei, ő mit hozott magával.
Tudod, mindenki úgy viselkedik az életben, ahogy a számára megadatott világosság szerint képes. Ha az illető durva, önző, nem tudja, mi is a szeretet, akkor elsősorban sajnálni kell.
Másod sorban segíteni neki. Te maximum csak imádkozhatsz érte. Tedd azt. Kérd Istent, hogy áldja meg őt szeretettel, békességgel, belátással. Nem vicc, Jézus is azt mondta hogy imádkozz az ellenségeidért és áldd azokat, akik téged átkoznak.
Azt is megteheted hogy visszaveszed a hatalmadat. Azért gyűlölünk valakit, mert hatalma van arra hogy tönkretegyen minket, az életünket. Ha apukádról van szó, akkor nyilván, mint szülőnek, erre hatalma van. Joga viszont nincs!
Évekig harcoltam a nevelőapámmal aki durva viselkedésével megkeserítette az életemet. Én sem voltam könnyű eset, de soha semmilyen körülmények között nem személyeskedtem vele. Aztán egyszer csak szembe fordultam vele, de nem veszekedve,mint máskor, hanem halál nyugodtan. Azt mondtam: nem beszélhetsz így velem, mert én nem sértettelek meg téged. Felnőtt nő vagyok, bánj velem tisztelettel.
Erre kiborult és közölte velem, hogy minden percemet meg fogja keseríteni. Azt mondtam neki: tőled ennél többet nem is vártam. Másnap reggel nem mentem be az egyetemre, összecsomagoltam, és egy barátnőmnél húztam meg magam, közben albérletet kerestem. De Isten megsegített, végül még jól is alakult a dolog, mert a nagymamám már amúgy is egyre betegebb volt, és így legalább nem kellett ápolót fogadni mellé, hanem én laktam vele. Nehéz idők voltak, egyetemre járni és egy haldoklóról gondoskodni, de rengeteget tanultam meg Istenről is és önmagamról is az élet iskolájában.
Elsősorban az önbecsülésem megnőtt hogy kiálltam az igazamért mégpedig békességgel. Azóta egyébként jóban vagyunk az öreggel, bármilyen lehetetlen a természete, mivel nem kerülhettem el a találkozásokat, és mindig nyugodt és békés voltam, "elfelejtődött" az incidens. De soha többé nem hagytam hogy tiszteletlenül beszéljen velem és tönkretegye a napomat. A furcsa az hogy mára tisztel a temperamentumomért és az önállóságomért. És valahogy azt érzem hogy ezt neki "köszönhetem".
Ne haragudj a hosszadalmas személyes példáért, általában nem szoktam, de úgy éreztem,most talán erőt meríthetsz belőle.
(könyvajánló: Evangéliumok, Müller Péter: Boldogság, Gandhi: Önéletrajz és Anthony de Mello összes művei.)
Kívánom hogy Isten legyen a szívedben, és ne csak megoldódjon a problémád, te okulj is belőle.
Szeretettel,
Freya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!