Hany eves a fold a Biblia szerint?
Oké- azt hittem megúszom igék beollózása nélkül, de be kell látnom ebből ért a keresztény, ha ért egyáltalán.
Napot és holdat nem törölte el, azok nem voltak és igen, feltehetőleg volt egy másfajta élővilág.Az is elpusztult. Ebben a korszakba bőven belefér néhány dínó, nem mond ellent a bibliának.
Isten amit teremtett az valóban mindig jó, de van az egyéneknek felelőssége és nem gondolnám Isten először az emberben csalódott volna. Előtte már volt jó néhány csalódása, kiket megbánta hogy teremtette.
Provokálhatsz, mégis úgy tűnik, többet értek belőle nálad. :)
Az hogy világ közepe vagy arra értettem, hogy úgy állítod, mintha az emberiség az lenne- veled együtt-holott nem az. Azért mert a biblia velünk foglalkozik, nem kell azt gondolnod, nincs is más, vagy nem volt más élőlény előttünk. Ez valjuk be úgy hangzott?!
Még mindig ezen lovagolsz és kizárod igaz?
Amit idéztél meghatározott időre vonatkozik, benne van, hogy ennek a teremtésnek a kezdetén teremtette Isten férfiúvá és nővé, szó szerint pedig ez a kezdet a 6. nap volt igaz? :)
Ez egy másnak a kezdete, az ember teremtéséé, amiről eddig beszéltük az pedig a föld teremtésének kezdete.
Más időpont igaz?
"Te Uram kezdetben alapítottad a földet "Ezzel mire mondtál ellent? Itt arról a kezdetről beszél- ez bőven az első nap előtt volt, még az örökkévalóságban.
Nem szeretek millió évekről beszélni, - ez csak tipp, hisz meg sem tudom becsülni- lehet idő sem volt- nem tudom. lehet egész más mérték szerint mérték, de hogy valami hatalmas korszak volt, az biztos.
Most én kérdezek,mert te sem válaszoltál, tehát ismétlem: ha Isten mindent jónak teremtett, akkor mit keres a kietlen és puszta föld ott? Ebből számodra nem valami kataztrófa jön le, merthogy Isten nem teremt eleve kietlent és pusztát?! :D
Ha erre megfelelsz, nem lesz min vitáznod!
Most Péternek kedvezek, mert majd ő is átolvassa és nagy teológus őkelme- lássuk- menjünk át brutálba, csak legyen aki elolvassa. :D
Kietlen és puszta:héberben ez úgy van: "tohú vávohú"
Ezen kívül sötét volt. Hadd álljak meg mindjárt a sötétségnél! Istenről az van megírva a János első levele 1.5. versében: „…Isten világosság és nincsen ő benne semmi sötétség.” Amikor Isten ezen a kaotikus földön elkezdett munkálkodni, az első, amit tett: „…Legyen világosság…” (1Móz 1,3).
Mi történt a földdel az 1. és a 2. vers között? Erről a Szentírás megint csak nagyon keveset beszél. Néhány Ige utal arra, hogy történt valami, ami miatt ilyenné lett. Ez a valami egy sátáni lázadás volt, amikor a bűn betört a mindenségbe.
Az egész Szentírásban - amint már említettem - mindössze három helyen említi az Ige a „tohú vávohú” kifejezést és mindhárom esetben az ítélettel kapcsolatosan.Három Ige:, először a Mózes első könyve 1.2.versében: „A föld pedig kietlen és puszta vala…”
A másik igehely az Ézsaiás próféta könyve 34.11. verse. Ez a prófécia Edomról szól. „És örökségűl bírándja azt ökörbika, sündisznó: és gém és holló lakja azt, és fölvonják rá a pusztaság mérőkötelét és a semmiségnek köveit.” pusztaság”-nak és „semmiség”-nek fordítja itt az Ige. A héberben az szerepel, hogy „tohú vávohú”. Ez lett Edom földjéből, mert haragszik rá az Úr, olvassuk az Ézsaiás könyve 34.2. versében: „Mert haragszik az Úr minden népekre, és megbúsult minden ő seregökre; megátkozá, halálra adta őket." Emiatt „tohú vávohú”-vá lesz.
A harmadik Ige a Jeremiás próféta könyve 4. részének 23. verse: „Nézek a földre, de ímé kietlen és puszta; és az égre, de nincsen világossága!” Nézek a földre: „tohú vávohú”. Mi miatt? „Bizony bolond az én népem: engem nem ismernek, balgatag fiak ők, és nem értelmesek! Bölcsek ők a gonoszra, jót cselekedni pedig tudatlanok!” er 4,22). Ennek a következménye, hogy Isten az ő földjüket is kietlenné és pusztává tette. Ilyenné lett tehát ez a föld!
További három Ige még közelebbről elmondja, hogyan ítélt Isten akkor, amikor ez az első föld, amit Kezdetben teremtett, a Sátán idehelyezése folytán megromlott. Az első igehely, Péter második levele 2. részének 4. verse: „Mert ha nem kedvezett az Isten a bűnbe esett angyaloknak, hanem mélységbe taszítván, a sötétség lánczaira adta oda őket, hogy fenntartassanak az ítéltre…” Ez arról beszél, hogy vannak bűnbe esett angyalok, akiknek Isten nem kedvezett, hanem a mélységbe taszította, és a sötétség láncaira adta őket, hogy az ítéletre fenntartassanak: „setétség vala a mélység színén…” (1Móz 1,2). Sötétség láncaira adta őket, a mélységbe taszította. A másik Ige hasonló ehhez, a Júdás levelének 6. verse: „És az angyalokat is, a kik nem tartották meg fejedelemségöket, hanem elhagyták az ő lakóhelyöket, a nagy nap ítéletére örök bilincseken, sötétségben tartotta”. A harmadik Ige pedig Péter második levele 3.5. és 6. verse: „Mert kész-akarva nem tudják azt, hogy egek régtől fogva voltak, és föld, mely vízből és víz által állott elő az Isten szavára; A melyek által az akkori világ vízzel elboríttatván, elveszett”. Itt van szó a vízről, hogy ez az első föld - amelyet Isten teremtett - vízzel lett elborítva, és úgy veszett el. Olvastunk Júdás levelében és Péter második levelében a sötétségről és a mélységről. Ezékiel - és Jeremiás próféta könyveiben pedig a „kietlen és puszta”-ságról. Így lett ez a föld az ítélet és a sátáni lázadás következtében mély, sötét, vízzel elborított, kietlen és puszta.
A Mózes első könyve 1.2. versében pedig a Szent Szellemről van szó. „Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.” Amikor az az első világ, amelyet teremtett Isten, ami jó volt, szép volt, nem „tohú vávohú”, a Sátán lázadása folytán lett olyanná, de Isten ezt nem hagyta annyiban.Istennek a Szelleme ott lebegett e fölött a sötét föld fölött, és elkezdett egy munkát.
A következő versekben le van írva az, amit úgy ismernek, hogy a „hatnapos teremtés”. Az tulajdonképpen nem teremtés már, hanem ennek a kaotikus földnek az újra emberi lakhellyé tétele, rendbehozatala, helyreállítása. A 104. zsoltár 30. versében a következő Igét olvassuk: „Kibocsátod a te lelkedet, megújulnak, és újjá teszed a földnek színét.” Ha Isten Szelleme ott van az ítélettel sújtott föld fölött, akkor azért bocsátotta ki az Ő Szellemét, mert újjá akarja azt tenni.
Add össze és vond ki László és állj elő valami frappánssal, lássuk a bölcsességed
De jöhettek ketten is Péterrel. :D
Szerintem vitatkozz, akinek ilyen ruhája van.
Látom "szereted" az igéket. Én, ha megbocsájtasz ezzel válaszolok, de még előtte a kietlen és puszta dologra válaszoljak valamit. Egy kérdéssel. Szerinted a kietlen és puszta az valami rossz? Lehet, hogy szerinted az, de Isten szerint nem biztos, hogy az, márpedig nem az. Ez olyan, mikor valami rossznak véljük mondjuk a nemi szervünket, vagy a székletünket, de az a valami rossz az?
Csak egy 'hüle' példa volt.
Ime Isten igéje felénk:
"A balgatag vitatkozásokat azonban és a nemzetségekről való tudakozásokat, és a civakodást és a törvény felől való harcsokat kerüld; mert haszontalanok és hiábavalók.
Az eretnek embert egy vagy két intés után kerüld;
Tudván, hogy az ilyen romlott, és vétkezik, önmaga is kárhoztatván magát. "
Kapsz Tőlem búcsúzóul az egyik legkedvesebb fejezetemet a Bibliából, szerintem naponta többször is el kellene mormolni magunkban, hátha mindenkiben megmaradna:
"Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő ércz vagy pengő czimbalom.
És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.
És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból.
A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irígykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.
Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rójja fel a gonoszt,
Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal;
Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr.
A szeretet soha el nem fogy: de legyenek bár jövendőmondások, eltöröltetnek; vagy akár nyelvek, megszünnek; vagy akár ismeret, eltöröltetik.
Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás:
De mikor eljő a teljesség, a rész szerint való eltöröltetik.
Mikor gyermek valék, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat.
Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem.
Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. "
Szia
Igen Laci. A kietlen és puszta az rossz.
3 igehelyen szerepel mindössze a bibliában és akár el is olvashattad volna amit írtam -tudnád ez nem olyan, hogy ki minek gondolja.
Miattatok tart ott a kerszténység ahol tart, mert keresztények is azon vitakoznak vajon ez rossz vagy sem? Talán nézőpont kérdése ez vagy az?
Nem!
A kietlen és puszta a biblia előfordulásában kizárólag rossz.
Nem ez a te problémád igazából, hanem nem tudod belátni tévedtél, mert visszatart a büszkeség és a vallásos képzésed.
Honnan kezdhette mérni Isten az időt?
Szerintem onnan hogy azt mondta hogy: "Legyen világosság."
A zsidók a nap első óráját napfelkeltétől számítják :-)
Ezért valószínű hogy innen számoljuk a hatnapos teremtés első napját, előtte nem volt idő hanem örökkévalóság volt.
És valóban, biztos észrevettétek hogy Isten nem teremtette a sötétséget és a vizet. :-) Tehát a hatnapos teremtés elött születtek az örökkévalóságban. A sötétség a bűn jelképe a Bibliában, és nem teremtett dolog, hanem született. Az atyja a sátán. A víznek több szimbóluma is van. Itt egyértelmű hogy Isten beszédét jelképezi, az Igét, ami szintén nem teremtett hanem született.
Én nem tudom hány éves a föld, de nem ugyanannyi idős mint az emberiség történelme. Mérhetetlen az életkora, mivel az időn kívül alkotta Isten.
"A sötétség a bűn jelképe a Bibliában, és nem teremtett dolog, hanem született. Az atyja a sátán"
És nem tudom, hogy észrevettétek-e már, hogy nem teremtette sem a smaragdot a hatnapos teremtésnél, sem a követ, sem a kobaldot, sem a félelmet, sem a szeretetet, sem az érzéseket, sem a betegségeket, sem a levegőt???. Akkor ezeket gondolom mind a sátán szülte az örökkévalóságba?
Akkor ez hazugság?
Neh 9,6 "Te vagy egyedül az Úr! Te teremtetted az eget, az egeknek egeit és minden seregöket, a földet és mindent, a mi rajta van, a tengereket minden bennök valókkal együtt; és te adsz életet mindnyájoknak, és az égnek serege előtted borul le. "
A víz csak jelkép lenne, ezt nem is teremtette Isten, hanem szülte? Mint az egyszülött fiút?
Jel 4,11 "Méltó vagy Uram, hogy végy dicsőséget és tisztességet és erőt; mert te teremtettél mindent, és a te akaratodért vannak és teremttettek. "
Akkor ez is hazugság? Ja, tudom, csak szimbólum.
Akkor nem mindent Isten teremtett? Valamit szült, valamit a sátán szült? Miről beszélsz Viktor?
Üdv: én lászló
Kedves László!
Nem vitaindításként írtam, hanem elgondolkodtatónak :-)
A víz a teremtésnél nem szimbólum, hanem egy folyékony elem. De ha megnézed már a KEZDETBEN ott volt, és olyan mennyiségben, hogy a mai univerzum tere, a vizek szétválasztásával keletkezett. A föld ebből az elemből, ez az elem által állott elő. És ezen az elemen nyugodott Isten Szelleme. Ez az elem segítette az ember teremtését, a tisztátalan szellemek is a víz nélküli helyeket szeretik, aki Krisztusban hisz, soha nem szomjazik meg, stb. :-) Nem gondolod hogy van szimbólikus jelentése is?
A sátánról pedig ezt mondja János apostol:
"... mert az ördög KEZDETTŐL fogva bűnben leledzik(hibázott, vétkezett, bűnt követett el)."
I.János 3,38
Amit felhoztál Igét nem cáfol vagy bizonyít semmit sem... Itt most időrendi dolgokat teszünk helyére :-)
Akkor szerinted Krisztus teremtve lett vagy született?
A sátánról tudjuk hogy teremtett lény, de a bűn tette sátánná, előtte Lucifer volt. A bűn személy szerinted, vagy egy objektív szellemi valóság? Csak a további félreértések miatt kérdem. :-)
Viktor, Viktor!
Bizony, bizony, az igened igen, a nemed nem kell, hogy legyen, mert beszéded a sátántól van.
Mert meg van írva:
2Móz 20,11 "Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt."
2Móz 31,17 "Legyen közöttem és az Izráel fiai között örök jel ez; mert hat napon teremtette az Úr a mennyet és a földet, hetednapon pedig megszünt és megnyugodott."
Üdv: én lászló
Kedves Laci!
Döntse el magának a tisztelt kérdező, hogy melyik válasz tetszik neki. :-)
Megértem a határozottságodat, hiszen nincs a hatnapos teremtés előtti világkorszakról sok kijelentés, csak utalás szintjén.
Tehát azt olvassuk hogy kezdetben:
"A föld pedig kietlen és puszta (tohuvávohu) volt/lett."
Egy kis sötétséggel megspékelve. Ézsaiás pedig ezt írja:
"Mert így szól az Úr, a ki az egeket teremté; Ő az Isten, a ki alkotá a földet és teremté azt és megerősíté; nem hiába (tohu=puszta) teremté azt, hanem lakásul alkotá: Én vagyok az Úr és több nincsen!"
Ézsaiás 45,18
Érdekes ellentmondás nem? :-)
Csak elgondolkodni kellene rajta. A hatnapos teremtést senki nem tagadta eddig kedves Laci. Csupán arról van szó, hogy az ítélet következtében pusztává vált földet, Isten újrateremtette az emberi fajnak lakásul. Nem lehet mégiscsak, hogy az ember és a föld korát nem kéne egybemosni? :-)
Viktor, szerinted a Mars bolygó milyen? Lakott, vagy kietlen puszta? Ha most kietlen puszta, az azért van, mert ítélet hajtódott rajta végbe, vagy mert Isten ilyennek teremtette? A Földet pusztává teremtette? Szerinted most (pedig ez már közel sem az éden állapota) puszta a Föld, vagy lakható? Na akkor most minek is teremtette? Lakásul vagy pusztává? Mitől nem puszta? Az élhető levegőtől, víztől, növényektől, állatoktól, emberektől, melyeket a másik öt napon teremtett. Szerinted, mit mondanál Ézsaiás helyett, te hogyan írtad volna? Egykoron, mikor még puszta volt a Föld, majd lakást teremtett rajta? Szerintem az Úr lakhelyül teremtette a Földet, és nem pusztává. A Mars, a Hold, a többi viszont puszta egytől, egyik.
"Mikor látom egeidet, a te újjaidnak munkáját; a holdat és a csillagokat, a melyeket teremtettél:
Micsoda az ember - mondom - hogy megemlékezel róla? és az embernek fia, hogy gondod van reá?
Hiszen kevéssel tetted őt kisebbé az Istennél, és dicsőséggel és tisztességgel megkoronáztad őt!
Úrrá tetted őt kezeid munkáin, mindent lábai alá vetettél;
Juhokat és mindenféle barmot, és még a mezőnek vadait is;
Az ég madarait és a tenger halait, mindent, a mi a tenger ösvényein jár.
Mi Urunk Istenünk, mily felséges a te neved az egész földön!"
ÁMEN, Úgy van, úgy legyen!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!