Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mik lehetnek azok az okok,...

Mik lehetnek azok az okok, amelyek miatt egy ateistából istenhívő lesz, illetve istenhívőből ateista?

Figyelt kérdés
Ismereteim szerint leginkább azokból az ateistákból lesznek istenhívők, akik vizsgálataik során szembetalálják magukat egy elképesztően nagyfokú intelligenciával (pl. tudósok, ill. azok a személyek, akik előítéleteik hiányában megismerik a Biblia tanításainak összefüggéseit, és ez döntésre sarkallja őket. Ateisták pedig azokból az istenhívőkből lesznek, akik csupán érzelmi alapon voltak istenhívők, és az érzelmi csalódásaik oda juttatták őket, hogy ateistává váljanak. De ezek talán soha nem is ismerték a Bibliát a teljes összefüggéseiben. De ugyanez áll azokra is, akik zsigerből ateisták. Ők soha nem is hittek Istenben, még érzelmi alapon sem, és ugyanezen az alapon el is utasítják Őt. Mivel direkt Isten (törvényei) nélkül akarnak élni, mégpedig úgy, ahogy nekik tetszik. Az ő döntésükben a Biblia semmilyen szerepet nem játszik, hanem talán csak annyiban, hogy megértés híján ott kötnek bele, ahol csak tudnak.
2011. aug. 1. 17:44
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Az a véleményem, hogy a rendíthetetlen vallásos hitre születni kell. Ez nem valami plusz, hanem egy egyszerű veleszületett hajlam, ami azt eredményezheti, hogy az egyén kérdés nélkül hisz abban a vallásban, amiben felnő, míg a rendíthetetlen ateista ennek a hajlamnak a teljes hiányában születik, és vannak köztes állapotok, amik miatt valaki megtér, vagy kitér, esetleg agnosztikus lesz. Na most nyilván a két véglet soha sem fog megtérni a másik álláspontjára és ez független attól, hogy létezik-e isten vagy sem.
2011. aug. 2. 10:48
 12/19 anonim ***** válasza:
77%

A válasz írója 68%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 09:30

Tényleg nem érted? Az emberiség nagy része nem keresztény! Velük mi lesz, a jóistenke a pokolra küldi olyan bűnért, amit el sem követtek? Ők csak beleszülettek abba a vallásba! Az amazonasi indiánokkal mi van? Hozzájuk, akik elszigetelve élnek, el sem juthat isten ájtatos igéje velük mi van? Olyan jó istenke, hogy a pokolra kerül?

"A tanítványok valóban meglátták Jézust Isten országában, ez Urunk színeváltozásakor történt, hiszen akkor a megdicsőült Jézust látták Mózessel és Illéssel. De a feltámadás után is sokszor látták a már megdicsőült Jézust."

Ezt bírom mindent meg tudtok magyarázni!

"A tanítványok valóban meglátták Jézust Isten országában, ez Urunk színeváltozásakor történt, hiszen akkor a megdicsőült Jézust látták Mózessel és Illéssel. De a feltámadás után is sokszor látták a már megdicsőült Jézust."

Én nem kereszténységre áttértekről beszélek! Olyanokról, akik hinduk, taoisták, buddhisták. Miért nem látnak sosem szellemeket?

"Jövendölések a messiás eljöveteléről."

És eljött? Még nem! Úgyhogy ez nem bizonyíték!

"A Jeruzsálemi templom pusztulása, Jeruzsálem pusztulása.

Találtam egy érdekes cikket is: [link]

Ez eléggé borítékolható volt! A rómaiak elnyomása alatt éltek. Ilyet bárki tud!

"...csak egy olyanban, aki megvédi a Bibliát és a keresztény egyházat 2000 éven keresztül, így lehetőséget ad az embereknek megismerni Őt."

Bibliát? Na ne röhögtess! A mesekönyvet? Egy tanult ember különbet ír, ellentmondásmenteset!

Az egyháza meg a legmoslékabb intézmény volt ezen a Föld nevű bolygón!

"A sok egyház létrehozása nem Isten műve, hanem a patásé. A megosztás, a viszály, ezek nem Isten eszközei."

Te szerencsétlen! Akkor azt mivel magyarázod, hogy a keresszténység a zsidó hitből, a zsidó hit pedig a kánaánita vallásokból alakult ki, ahol eredetileg több istent imádtak?! Ezek közül emelkedett ki Jahwe. Ezeket mind vissza lehet vezetni!

2011. aug. 2. 11:21
 13/19 anonim ***** válasza:
35%

„Az amazonasi indiánokkal mi van? Hozzájuk, akik elszigetelve élnek, el sem juthat isten ájtatos igéje velük mi van? Olyan jó istenke, hogy a pokolra kerül?„

Szerintem a mennyben nagyon sok amazonasi indián lesz, akik sose hallottak a kereszténységről. Ők a lelkiismeretük alapján lesznek megítélve. A lelkiismeret mindenkinek elég ahhoz hogy üdvözüljön, minden más (Biblia, szentségek, imák) Isten extra ajándéka ami segíthet ebben.

„Én nem kereszténységre áttértekről beszélek! Olyanokról, akik hinduk, taoisták, buddhisták. Miért nem látnak sosem szellemeket?”

A buddhisták és a hinduk is látnak szellemi lényeket néha, azért is küldtem a linkeket ahol vannak ilyen tanúságtételek.

„"Jövendölések a messiás eljöveteléről."

És eljött? Még nem! Úgyhogy ez nem bizonyíték!”

Te Jézus személyét tagadod mint történelmi személyét vagy azt hogy Ő a messiás?

„Bibliát? Na ne röhögtess! A mesekönyvet? Egy tanult ember különbet ír, ellentmondásmenteset!

Az egyháza meg a legmoslékabb intézmény volt ezen a Föld nevű bolygón!„

Ha konkrétumot írsz akkor arról van értelme beszélni, de erre így nem tudok mit mondani.

„Te szerencsétlen!”

Én szerencsés vagyok, bár a szerencsében nem hiszek.

„Akkor azt mivel magyarázod, hogy a keresszténység a zsidó hitből, a zsidó hit pedig a kánaánita vallásokból alakult ki, ahol eredetileg több istent imádtak?! Ezek közül emelkedett ki Jahwe. Ezeket mind vissza lehet vezetni!”

Az hogy a többistenhitből eljutottak az egyistenhitre inkább azt bizonyítja hogy Isten vezette őket, egy hosszú folyamat során. Az ószövetség valóban tele van bálványimádással. A csoda inkább az hogy X ezer év alatt a sok bálvány között meg tudtak maradni az egyistenhitben.

2011. aug. 2. 12:49
 14/19 anonim válasza:
56%

A válasz írója 57%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 11:21

hagyd őket, nem fogtok megegyezésre jutni, ha 2000 évig nem sikerült :D

----------------------

még azért pár dolog amin fennakadtam:

"reiki mesterek, akik kapásból megmondják bárkinek a legintimebb magánéletük részleteit, amihez pedig szükséges a természetfeletti szellemvilággal való kapcsolat"

1.nem találkoztam még eggyel sem, és az ő vallásuknak egyébként sincs semmi köze a tiedhez

2.ha így is van (bár ezt kétlem), nem vonhatod le a következtetést, hogy "szükséges" a szellemvilággal(!mivan?)

való kapcsolat

--

"Szellem világ tehát létezik, az pedig csak akkor létezhet, ha létezik Isten, aki megteremtette a szellemeket."

3.nem tudom, hogy ez hogy következik a fentiekből, lásd 2-es

4.az embernek szabad akarata van, Krisztus megadta ugye a "jogot" (!szerinted!)

5.én még nem találkoztam egy szellemmel sem, aki pedig azt állítja, hogy igen, lehet hogy szabad akaratából hazudik, vagy csak nagyon szeretné látni őket (nem rágalmazok, hisz a szemének)

--

"Ez tehát tapasztalattal alátámasztott igazság, míg az istentagadás, vagy a szellemvilág tagadása érzelmi alapokon nyugszik."

6.ez pont fordítva van nálam jelenleg, a TAPASZTALATOM egyáltalán nem támasztja alá a fentieket, míg a tiédet nem ismerem(de tuti 100 hogy egy reiki mesterrel sem találkoztál)

--

"olyan életet élnek, amely ezekkel az igazságokkal szemben megkeményítik őket."

7.hát, a tapasztalat megkeményít, ja

--

"Szerintem a mennyben nagyon sok amazonasi indián lesz, akik sose hallottak a kereszténységről. Ők a lelkiismeretük alapján lesznek megítélve."

8.mintha egy 5 évest hallanék..

--

"(Biblia, szentségek, imák) Isten extra ajándéka ami segíthet ebben"

9.videojáték szaga van (advanced divine powerups? :D )

--

"megvédi a Bibliát és a keresztény egyházat 2000 éven keresztül, így lehetőséget ad az embereknek megismerni Őt."

10.ez az amit ki így, ki úgy lát: egyet tudunk, 2000 évig fennmaradt, nem kérheted hogy azt higgyem, valaki megvédte(a tagjain kívül)

11. nekem sok lehetőséget adott, de nem tudom igaz-e mert nem mutatkozott be nálam eddig

---

Nagyjából ennyi, erről mit gondol a kedves kolléga?

(nem ti, hanem akivel együtt fogok égni a pokolban, ahol mellesleg ha más nem, a társaság legalább jobb lesz ahogy nézem)

2011. aug. 2. 13:49
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

"Ők a lelkiismeretük alapján lesznek megítélve."

Ja, akkor mégsem számít a vallás?

"A buddhisták és a hinduk is látnak szellemi lényeket néha, azért is küldtem a linkeket ahol vannak ilyen tanúságtételek."

Olyan linket adtál, amin kereszténységre áttért ember nyilatkoznak. A buddhisták, sintoisták, hinduk miért nem látnak szellemeket? Miért csak a monoteista vallások követői vélik őket látni? Az ateisták miért nem? Kerülöd a választ!

"Te Jézus személyét tagadod mint történelmi személyét vagy azt hogy Ő a messiás?"

Mint történelmi (pozitív) személy, elismerem. De, mint megváltó? Ugyan már! A feltámadását látta nagyjából egy tucat ember. Az nem bizonyíték, ráadásul a közel-keleten egymás után jöttek a feltámadottnak vélt próféták! Miért lenne megváltó Jézus? Eljött már azóta? Nem! Akkor meg?

"Ha konkrétumot írsz akkor arról van értelme beszélni, de erre így nem tudok mit mondani."

Keresztes hadjáratok, spanyol inkvizíció, pedofíl papok, homokos papok(ez inkább magukra nézve szégyen), óvszer használatának tiltása és ezzel az afrikai emberek AIDS-el megfertőzése, stb...

"Én szerencsés vagyok, bár a szerencsében nem hiszek."

Örülj neki!

"Az hogy a többistenhitből eljutottak az egyistenhitre inkább azt bizonyítja hogy Isten vezette őket, egy hosszú folyamat során."

Nem! Ez azt bizonyítja, hogy a vallások fejlődtek és mindig alakultak. A te kedvenc istened kezdetben egy õsi vihar- és termékenységisten volt, akit Jahweként emlegettek:

"A Kanaán termékeny földjére áhítozó törzsek körében egy õsi vihar- és termékenységisten, Jahwe alakja volt ebben az idõben meghatározó, aki - a hagyomány szerint Mózessel, a nép vezérével szövetségre lépve- a zsidók istenévé, monolátrikus kultuszuk fõalakjává lett."

[link]

2011. aug. 2. 13:55
 16/19 anonim ***** válasza:
56%

A válasz megírásának időpontja: ma 13:49

"én még nem találkoztam egy szellemmel sem, aki pedig azt állítja, hogy igen, lehet hogy szabad akaratából hazudik, vagy csak nagyon szeretné látni őket (nem rágalmazok, hisz a szemének)"

Mondjuk én már tapasztaltam kopogó szellem jelenséget. Nem tudom megmagyarázni. Azonban ebből nem vonom le azt a következtetést, hogy

1. ezek szellemek,

2. isten létezik, és ő a szellemek főnöke.

Három dologra tudok gondolni ezzel kapcsolatban:

1. vagy tényleg szellemek, de ebből aztán tényleg semmi nem következik,

2. más dimenziókból származó lények,

3. az agyam produkálja (elég arra gondolni, hogy milyen nagyszerű az agy; van olyan, hogy hajnalban felkelek és az ágytámlán pókokat látok mászni, lebegő poharakat látok, stb... - ennek a jelenségnek van tudományos magyarázata(nem alvásparalízis, bár hasonló), nem parás, az agy hihetetlen mivoltát mutatja meg)

"ez pont fordítva van nálam jelenleg, a TAPASZTALATOM egyáltalán nem támasztja alá a fentieket, míg a tiédet nem ismerem(de tuti 100 hogy egy reiki mesterrel sem találkoztál)"

Én teljesen más módon lettem agnosztikus. Elolvastam a Bibliát és beleolvastam a Koránba és hasonló szent könyvekbe. Annyira logikátlan volt, annyira gyerekes, hogy ilyet isteni lény nem ír. Ráadásul tele volt ellentmondással. És a legtöbb dolgot a tudomány megmagyarázta. Nálam teljesen érzelemmentes volt a dolog, azt hittém régebben, hogy ha velem az előfordulna, hogy vallástalan leszek és nem hiszek istenben, akkor majd depressziós és reményvesztett leszek. De nem. Sokkal motiváltabb vagyok. Önmagam erejéből akarok építkezni, hozzá szeretnék járulni a világ jobbátételéhez, stb... Sokkal jobban elfogadom a dolgokat, régebben például nem érintettek meg a rokonok halálesete, úgy gondoltam jobb helyre kerülnek. Fel tudtam volna áldozni magam istenért, megértettem a terroristákat, hogy gyakorlatilag a földi lét nem számít csak ami utánna jön. Eszméletlen milyen önámításban éltem... Úgy gondolom, ha nem lennének vallások, akkor egy sokkal emberségesebb világ lenne, mert az emberek nem azon törnék magukat, hogy majd a halál után jobb lesz és bármit megtehetnek istenért, hanem azt hogy mi tudunk csak magunkon segíteni és minden emberi életért kár. Így felfognák, hogy itt kell építkeznünk egy élhetőbb világért. Nagyjából így látom.

A többi irásoddal egyetértek.

2011. aug. 2. 14:14
 17/19 anonim válasza:

Igen, ez nagyon szép gondolat, ahogy néhány vallásos gondolat is ugyanezt tartalmazza, csak fordítva

(ha mindenki az lenne, ha senki nem lenne)

például ha ezeket megnézed(teremtes.com/letöltések, lehet ismered), pont azt fejti ki valami nagyon "isteni" logikával, hogy az "evolucionista vallás" másképp válaszol az élet kérdéseire, és itt az életnek nem az üdvözülés a célja, hanem semmi, így csak élsz ahogy élsz, magyarul azt csinálsz amit nem szégyellsz, mert ha egyszer meghalsz, úgysincs semmi

A gondolatok összevonásával annyit tudnék kijelenteni, hogy valaki akkor jobb lélek ha vallásos, valaki pedig akkor, ha nem.

pl első: egy jókeresztény "cégtulaj" vagy mittomén aki adakozik stb., de ha nem hinne, inkább kizsákmányolna stb.

második: egy muszlim terrorista, mert ha nem lenne az, akkor terrorista sem

valahogy így (bár az elsőre most elég béna a példám, de nem jelenti hogy nincs jó rá)

2011. aug. 2. 14:36
 18/19 anonim ***** válasza:
30%

„"Ők a lelkiismeretük alapján lesznek megítélve."

Ja, akkor mégsem számít a vallás?”

Az Amazonasi indiánok esetében Isten nem várja el hogy keresztények legyenek, mivel nem is hallhattak róla. Az európaiak esetében viszont más a helyzet hiszen itt a legtöbben a korábbi keresztény hitüket hagyják el, vagyis egy tudatos döntést hoztak.

„"A buddhisták és a hinduk is látnak szellemi lényeket néha, azért is küldtem a linkeket ahol vannak ilyen tanúságtételek."

Olyan linket adtál, amin kereszténységre áttért ember nyilatkoznak. A buddhisták, sintoisták, hinduk miért nem látnak szellemeket? Miért csak a monoteista vallások követői vélik őket látni? Az ateisták miért nem? Kerülöd a választ! „

Ez két megtérő korábban buddhista és hindu volt. Azt nem tudom hogy miért nem sikerül minden embernek kapcsolatba lépnie szellemi lényekkel.

Van ateista megtért is aki tanúságot tett. Itt van például egy:

[link]

Sokan azért nem tudnak eljutni Istenhez, mert a saját racionális gondolkodásukkal keresik, a saját eszükben bízva, úgy hogy közben beképzeltek és tulajdonképpen nem kíváncsiak Istenre, hanem inkább saját elméleteket gyártanak róla. Az ilyenek azért nem találják meg, mert ez a magatartás nagyon ellenszenves Istennek.

„Mint történelmi (pozitív) személy, elismerem. De, mint megváltó? Ugyan már! A feltámadását látta nagyjából egy tucat ember.„

Ha elismered hogy élt, akkor mit gondolsz róla, azt hogy Isten Fia volt (ahogy állította), vagy azt hogy komplett bolond volt, aki fölöslegesen halt meg önként egy rettenetesen fájdalmas halállal? Mert más lehetőség nincs. Ha viszont bolondnak tartod, akkor mit gondolsz hogyan tudott egyedül létrehozni egy 2000 éves egyházat?

„Az nem bizonyíték, ráadásul a közel-keleten egymás után jöttek a feltámadottnak vélt próféták!”

Mivel meg volt jövendölve a messiás eljövetele, logikus hogy sok szélhámos próbált ebből hasznot húzni, nem?

„Miért lenne megváltó Jézus? Eljött már azóta? Nem! Akkor meg?„

Az hogy még nem jött el, nem jelenti hogy nem is fog. Egyébként ma is jelen van és csodákat tesz a Szentlélek által. Nem is olyan nehéz olyan emberekkel találkozni akik nagyon is kézzelfogható csodákat láttak, fényes nappal.

„Keresztes hadjáratok, spanyol inkvizíció, pedofil papok, homokos papok(ez inkább magukra nézve szégyen)”

Az egyház emberekből áll akik tökéletlenek. De akik ezeket a fentieket elkövették azok nem követték Krisztus tanítását.

Ilyen elven lehet utálni az összes amerikait (kiirtották az indiánokat), az ősmagyarokat (lenyilaztak mindenkit aki szembejött), a németeket és az oroszokat (a világháborúkért).

„óvszer használatának tiltása és ezzel az afrikai emberek AIDS-el megfertőzése, stb...”

Ehhez a témához sajnos nem tudok hozzászólni.

Nem! Ez azt bizonyítja, hogy a vallások fejlődtek és mindig alakultak. A te kedvenc istened kezdetben egy õsi vihar- és termékenységisten volt, akit Jahweként emlegettek:

"A Kanaán termékeny földjére áhítozó törzsek körében egy õsi vihar- és termékenységisten, Jahwe alakja volt ebben az idõben meghatározó, aki - a hagyomány szerint Mózessel, a nép vezérével szövetségre lépve- a zsidók istenévé, monolátrikus kultuszuk fõalakjává lett."

[link]

Igen, a vallás alakult. Ezzel az emberek Istenről alkotott képe is alakult. Isten viszont nem változik. A sorból is kilóg hiszen a többi istennek mindenféle szobrokat állítottak, különböző áldozatokat hoztak. Istent viszont már akkor is mindenhatónak, mindent ismerőnek, láthatatlannak ismerték.

2011. aug. 2. 15:32
 19/19 anonim ***** válasza:

A válasz írója 68%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 15:32

Ez az utolsó válaszom, mert már unalmas.

"Az Amazonasi indiánok esetében Isten nem várja el hogy keresztények legyenek, mivel nem is hallhattak róla. Az európaiak esetében viszont más a helyzet hiszen itt a legtöbben a korábbi keresztény hitüket hagyják el, vagyis egy tudatos döntést hoztak."

Ezzel csak magadat próbálod hitegetni. Szerintem, ha létezik isten, akkor azt nézi ki hogy cselekedett és milyen ember volt, nem pedig azt, hogy tagja volt-e egy felekezetnek vagy hitt-e egyáltalán benne. Vicces, hogy mennyi mindent belelátsz a vallásodba.

"Ez két megtérő korábban buddhista és hindu volt. Azt nem tudom hogy miért nem sikerül minden embernek kapcsolatba lépnie szellemi lényekkel."

Tényleg még nem érted mi a gond?! Az, hogy ezeket csak azok látták akik kapcsolatba kerültek a kereszténységgel. A színtiszta buddhisták, ateisták, sintoisták miért nem látnak szellemeket? Ha nem érted most sem a kérdést, akkor megeszem a kalapomat.

"Ha elismered hogy élt, akkor mit gondolsz róla, azt hogy Isten Fia volt (ahogy állította), vagy azt hogy komplett bolond volt, aki fölöslegesen halt meg önként egy rettenetesen fájdalmas halállal?"

Egy jó embernek tartom, aki megváltónak hitte magát - nem ő volt az egyedüli abban a korban. A rómaiak megszállták őket, mindennél jobban várták a megváltót és a világvégét.

"Ha viszont bolondnak tartod, akkor mit gondolsz hogyan tudott egyedül létrehozni egy 2000 éves egyházat?"

Miről beszélsz? Azt I. Konstantin - aki sokak szerint nem is volt keresztény - hozta létre 325-ben az I. Niceai zsinaton. Ott válogatták össze, hogy mi kerül be a Bibliába ill. mi nem. Jó lenne nem nekem kéne kioktatnom téged a saját vallásodról!

"Mivel meg volt jövendölve a messiás eljövetele, logikus hogy sok szélhámos próbált ebből hasznot húzni, nem?"

Ők nem hasznot húztak, hanem meghaltak a prófétaságuk miatt. Mi a logikusabb? Próféták volak avagy a megszállás és elnyomás miatt mindenki a hitbe menekült és a világvégét és a megváltót várta?

"Nem is olyan nehéz olyan emberekkel találkozni akik nagyon is kézzelfogható csodákat láttak, fényes nappal."

Az emberi elme csodálatos! Azt is meg tudja jeleníteni, ami valójában ott sincs. Nézz utána, a mai tudományos eredményeknek. Persze egyszerűbb nem gondolkodni és mindent csodának tulajdonítani...

"Az egyház emberekből áll akik tökéletlenek. De akik ezeket a fentieket elkövették azok nem követték Krisztus tanítását."

Most, akkor mégsem olyan csodálatra méltó az egyház, hogy az isten 2000 éven át óvja?

"Igen, a vallás alakult. Ezzel az emberek Istenről alkotott képe is alakult."

Ahogy minden az emberi történelemben. Ez mutatja, hogy emberi találmány és velünk együtt változik.

"Istent viszont már akkor is mindenhatónak, mindent ismerőnek, láthatatlannak ismerték."

Micsoda? Amikor Jahwe egy volt a sok kánaánita isten közül? Egyre nagyobb butaságokat beszélsz.

Részemről itt lezártam a vitát. További szép napot. Egy élmény volt veled "társalogni".

2011. aug. 2. 16:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!