Komoly jelei vannak a kereszteny erkolcs eroteljes hanyatlasanak. Szerintetek?
09:07
Nagyon korrektnek tartom a meglátásod.
"A keresztény erkölcs egy önigazolásra szolgáló ideológia, amit mindenki úgy értelmez és alakít a maga szája íze szerint, ahogy akar. Sosem létezett valójában. Úgyhogy nem is hanyatlik. Csak már kevesebben "bújnak" a látszata mögé.
Az erkölcsöt pedig vallás nélkül is lehet értelmezni"
Még annyit hozzátennék,hogy már maga az "erkölcs"szó sem utalhat erkölcsös dologra,hiszen önkényesen eldöntött,és hazugságra,önzésre alapul.
"1Móz 19,36
És teherbe esének Lót leányai mindketten az ő atyjoktól."
Íme az erkölcs!
Ja! Persze ők Mózes harmadik könyvét még nem
olvashatták...
21:10
Az igaz, hogy az újszövetség sokkal értékelhetőbb, mind filozófiai, mind pedig értékrendi kérdésekben mint az ószövetség, és a mai napig több használható információval is bír. Gyakorlatilag a kettőnek nem sok köze van egymáshoz.
Krisztust a zsidók sosem ismerték el. Már akkor is ferde szemmel néztek rá, mert nem tartotta be a "játékszabályokat".
Ugyanakkor az ószövetségben rengeteg ilyen "hiba" van. Eleve a két teremtésmonda is ellentmond egymásnak. Aztán itt van ez is. Isten amikor "lediktálja" a szabályokat Mózesnek, akkor azt mondja, hogy:
"A te atyád felesége leányának szemérmét, a ki a te atyádnak magzatja, leánytestvéred ő, fel ne fedd ennek szemérmét. " Mózes III.18.11.
Nos tényleg csak kérdem: Miért csak 1 emberpárt teremtett akkor a monda szerint? Hisz akkor a fenti elkerülhetetlen. Vagy megváltozott volna a véleménye?
Aztán ezt is mondja:
" Tartsátok meg azért a mit én megtartani rendelek, hogy egyet se kövessetek amaz útálatos szokásokból, a melyeket követtek ti előttetek, és meg ne fertőztessétek magatokat azokkal. Én, az Úr, vagyok a ti Istenetek." Mózes III.18.30.
Nos előtte akkor azért követték el, mert nem volt más választásuk. Ez így fair?
Persze a szabály az önmagában értelmes, ezt remélem senki sem próbálja meg kétségeb vonni. De akkor is ellentmondás.
Én csak 1 példát ragadtam ki persze, mert az éppen témába vágott, és mert ez az oldal nem alkalmas arra, hogy ezt komolyabban megvitassa az ember. Sőt egyáltalán nem érdemes ezen vitatkozni.
Mindenki azt gondol amit akar, és azt hisz amit akar. Attól még jó ember.
Én csak azt várnám el, hogy aki tényleg "vallásosnak" mondja magát, az igen is részletesen ismerje a Bibliát. Ne pedig csak hallásból. És legalább gondolkozzon rajta, ne csak hagyja, hogy átmossák vele az agyát, aztán az egész életét rettegésben meg bűntudatban élje, ami sajnos sokszor előfordul. Akinek nem inge persze, ne vegye magára! Természetesen nem akartam általánosítani.
Egyébként a papok is mindig kiragadnak példákat, hogy beigazolják az ellenkezőjét. Miért baj, hogy én is ezt tettem? Csak azért mert a közönségnek nem tetszett a példa?
"Nos tényleg csak kérdem: Miért csak 1 emberpárt teremtett akkor a monda szerint? "
és ez máris felveti a kérdést egyébként hogy akkor miért nem csak fehérek léteznek a világon?:)
Ádám és Éva szellemi teremtmények, a férfi és nő archetípusai. A bűnbeesésig szellem testük volt, csak a paradicsomból való kiűzetéskor csinált nekik Isten "állatbőrből ruhát" (vö: "állati" testben emberi lélek. Itt a félreértés az evolúció ellenzésével kapcsolatban is.)
Ami a keresztény morált illeti, nem tudom valaki miért írta le, mit tettek Lót lányai, akik nem hogy keresztények nem voltak, de utálatos volt a tettük az Úr előtt. Ennyit erről.
Kérdező, mindenkinek a saját moráljával kell törődni, és akkor a világ egy jobb hely lesz. Kereszténynek, buddhistának, zsidónak, mindenkinek.
"Ádám és Éva szellemi teremtmények, a férfi és nő archetípusai. A bűnbeesésig szellem testük volt, csak a paradicsomból való kiűzetéskor csinált nekik Isten "állatbőrből ruhát" (vö: "állati" testben emberi lélek. Itt a félreértés az evolúció ellenzésével kapcsolatban is.) "
akkor is ketten voltak nem? :D hogy két fehérből később hogy lett ennyi féle népcsoport, azért érdekes kérdés még számomra
Kedves 15:59!
Nem tudom feltűnt-e, hogy a Bibliában senki sem volt keresztény. Enyit erről.
A történet vége egyébként ez:
" 36. És teherbe esének Lót leányai mindketten az ő atyjoktól.
37. És szűle a nagyobbik fiat, és nevezé annak nevét Moábnak; ez a Moábiták atyja mind e mai napig.
38. A kisebbik is fiat szűle és nevezé annak nevét Benamminak. Ez az Ammoniták atyja mind a mai napig. " Mózes I.19.
Abban igazad van, hogy a fent említett két népcsoport nem örvendett különösebb népszerűségnek a Biblia további részeiben. Mint ellenséges nép szerepelnek. Az viszont számomra nem egyértelmű, hogy ez nekik mekkora büntetés. (Ha valaki tudja, írja le, mert sajnos én sem ismerem a Bibliát annyira, mint szeretném. Tényleg lehet, hogy tévedek.)
Az is igaz, hogy Lót korábban már "bűnös" lett az Úr szemében, mert elhagyta a Szent Földet a kényelemért és a jólétért, és Sodomában telepedett le. De! Végül is Sodoma és Gomorra elpusztításánál ő és családja megmenekül, mert nem engedi, hogy a város lakói megerőszakolják a két vendégét. Helyette inkább felajánlja a két lányát. (Szimpatikus) Persze nem történik meg az erőszak, mert az angyalok megmentik őt, nemes cselekedetéért pedig kiviszik őket a városból. De ez még akkor sem mentség arra, hogy valójában miért nem kaptak az apjukkal háló lányok komolyabb büntetést. Semmi sem történt éltek tovább mint Marci hevesen, csak egy másik népként.
Pedig:
"11. Ha valaki az ő atyjának feleségével hál, az ő atyjának szemérmét fedi fel: halállal lakoljanak mindketten; vérök rajtok." Mózes III.20.
És
"15. Ne kövessetek el igazságtalanságot az ítéletben; ne nézd a szegénynek személyét, se a hatalmas személyét ne becsüld; igazságosan ítélj a te felebarátodnak." Mózes III.19.
Ezek alapján ugyanaz a büntetés járt volna nekik is mint másoknak. Mindentől függetlenül. Vagy nem volt aki elvégezze? Ha egy várost el lehet pusztítani, akkor nyilván ez sem okozott volna gondot.
Az is igaz, hogy Lót története Mózes első könyvében szerepel, a többi pedig a harmadikban.
Nos Isten tanult volna a hibáiból? Egyáltalán Isten-e aki hibázik, már ha erről van szó ugye.
Nos az az igazság, hogy ez még rengeteg további kérdést is felvet, és az ilyen hosszú kommenteket úgysem olvassa el senki. Lassan meg már magammal vitatkozom, és elvesztem a fonalat. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!