Katolikus vagy Református legyek? Lent.
Sziasztok!
Szeretnék tanácsokat kérni, hogy katolikus vagy református legyek.
A helyi katolikus pap eléggé mogorva és akaratos (ha azt mondja a fehérre, hogy az fekete, akkor az fekete), illetve a Bibliában benne áll, hogy ne imádjunk bálványokat, a katolikusoknál ott van ugye a rózsafüzér és a Szűz Mária kultusz, és ugye Istenhez kell, hogy imádkozzunk, a katolikusok imádkoznak szentekhez is ugyebár, és ott a sok hagyomány is. Viszont a katolikusok Jézus egyháza (Szent Péter, a kőszikla).
A reformátusok nagyon a Bibliára alapoznak, ami egy idő után unalmas tud lenni, viszont ott nincs bérmálás és miegymás. A helyi református pap normális és segítőkész.
Tudom, ez nem egy póló, hogy melyik áll jobban. Szeretnék tanácsokat kérni, hogy katolikus vagy református legyen. Lehet, hogy erre nincs válasz, mert magam fogom eldönteni, de azért némi tanácsot szívesen fogadnék. :) Köszönöm előre is!
Bár magam részéről, minden vallást, hit marhaságot kikerülök, mert a meséket a félre magyarázásokat a elhintett csodákat és babonaságaikat és képtelen irreális történeteiket ki nem állom!
Viszont az unokáimat megkereszteltettem-- de csak reformátusoknál ott legalább nősülnek a papok, életük életszerűbb, őszintébb.
De csak azért kereszteltettem meg őket,mivel az emberi aljasság nem ismer határokat-- emlékezz a zsidó üldözésre!
Egyébként szüleim után, valamikor katolikusként jöttem e világra és még első áldozó is kellett hogy legyek. De csak ennyi és nem több, mert a bibliában rengeteg az ami nem igaz valamint a papok életvitelét a cölibátusi marhaságukat majd akkor hiszem el ha bebizonyítják, hogy impotensek-- addig viszont csak hazugoknak, a népek adójából élősködő hatalmat élvező gyülekezetnek tartom őket!
Én római katolikus vagyok és azt tudom tanácsolni hogy menj el egy szentmisére és egy istentiszteletre és ne az alapján dönts hogy melyik pap vagy tiszteletes a szimpatikus mert mindkét felekezetben vannak szent életű és nem normálisak is.
Amúgy a katolikus vallás olyan mint amikor felkínálnak neked egy kupica pálinkát aminek már az illata is csábító és mindenkinek a saját döntése hogy elfogadja e vagy sem. Ezért is most leírok néhány dolgot hogy segítsem a döntésedet. Ahogyan a lelki atyám mondta: a Biblia megmutatja hogyan is éljünk itt a földi életben úgy hogy azt kamatoztathassuk a túlvilágon. Tehát szeressük felevarátainkat még az ellenségeinket is (nem az érzelmeinkkel hanem a tetteinkkel pl hogy a rosszat jóval viszonzom); hogy mindenkiben meglássuk a halhatatlan lelket még akkor is hogyha testileg, pszichológiailag vagy lelkileg nem tökéletes mert ugye mindenkinek vannak hibái még akkor is ha nem ismeri be őket.
Ha művészetkedvelő vagy akkor ezt a felekezetet ajánlom mert engem is az fogott meg még 10 évesen (konkrétan a zene) és az egésznek a hangulata. Engem még a nagypapám vitt el (mert a szüleim nem vallásosak) a nagyszombat esti liturgiára és azóta józan katolikus életmódot folytatok és elmondhatom hogy boldog vagyok hogy így élhetem. :) Konklúzióként bárhogy is választasz az a te döntésed legyen és bárki bármit mond csak fontold meg mert senki nem tökèletes (csak a feltámadás után) és én a reformátusokat és egyik egyházat sem fogom fikázni; legyen elég annyi hogy mindenkinek megvan a joga hozzá hogy akar e Isten mellett vagy Isten ellen élni és az már más kérdés hogy boldog lesz e vagy sem. Hozzáteszem még hogy a művészet nem bálványimádat hanem eszközök arra hogy embereket terelgessünk a helyes útra. :)
A bálványimádattal kapcsolatba.: 2Móz. 20,3-5 Ne legyenek néked idegen isteneid énelőttem. Ne csinálj magadnak faragott képet [szobrot], és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak. NE IMÁDD és NE TISZTELD azokat…
Isten Igéje itt világosan kimondja, hogy ne készítsél magadnak képmásként semmiféle istenszobrot, Mária, szent szobrot. Ne legyen más istened az élő Istenen kívül. Őrajta kívül senki mást ne tekints Istennek. Ne borulj le emberi kéz által alkotott képek és szobrok előtt, és ne tiszteld azokat. Tehát imádat és tisztelet céljából ne legyenek ilyen tárgyaid! Nagyon fontos ezt helyesen látni! Az Értelmező Szótár is alátámasztja az Ige ezen mondanivalóját. A bálvány szó jelentése: akit vagy amit rajongva szeret és mindennél többre becsül, vagy Istennek kijáró tisztelettel illet. Az imádat szó értelme: Istenként tisztelni.
Ha ez nem bálvány imádás akkor mi az?
Kedves kérdező, én is egyet értettem már nem emlékszem hanyas hozzászólóval, de én is azt mondom hogy olyan egyázat keress ahol Személyesen lelkileg szellemileg is fejlődsz, és minél Biblia közelibb legyen, a tanítások a Biblia alapigazságain alapuljanak.
Én bár járok gyülekezetbe, de direkt nem úgy mondtam hogy mi legyél, ahhoz meg van a szabadságod hogy eldöntsd.Hanem hogy mi a fontos egy helyen. Az már más kérdés hogy általában ezt főleg nem a katolikusoknál találod meg, de érdemes szétnézni műs protestáns felekezeteknél is ami sokkal életszagúbb és gyakorlatiasabb tanításokat ad ami garantáltan elgondolkoztat mindenkit. :)
Egy link ha érdekel:
Ez nem annyira bonyolult mint gondolod. A hit mindenkiben belülről fakad. Valaki merít belőle erőt valaki nem. Csak azért vacillálni két vallástípus között mert nem vagy kibékülve az emberrel aki azt vezeti, nem őszinte dolog. Papok, lelkészek jönnek mennek. Számtalan példa van a bibliában arra hogy nincs akadálymentes út, és a könnyebb út nem biztos hogy a helyes is. A viták is amik itt íródtak annyira gyerekesek. Az én egyházam jobb, nem az én egyházam jobb. Szánalmas. Bálványimádás. Nonszensz. Épp úgy bálvány a Biblia is mint Jézus a kereszten. Mind a kettőt ember készítette, írta nem Isten. Mind a kettő a hitet jelképezi. Minden egyházban vannak jelképek. Az egyházak átalakulása, kialakulása, éppúgy köthető politikai, pénzügyi dolgokhoz mint hitbeli reformációhoz. Eleve hogy meri egy hithű ember azt mondani a másiknak hogy a te vallásod sz.r. Mert ezt tükrözi amit eddig leírt a többség. Hogy meri méltatni más ember szívében lévő hitet éltető tűz mivoltát.
Milyen egyházat válassz? Dobj fel egy érmét. Van annyira igazságos, mit végighallgatni kontra rekontra érveket, főleg akkor ha ez egyre inkább elbizonytalanít, minthogy megerősítene. Az ember életében főleg ha fiatal lesznek még olyan döntések amikor ez ismét mérlegre kerül. Ott van pl. a házasság. Hány olyan eset van, hoyg valaki átkeresztelkedik. Az kevesebb ember Isten szemében, vagy áruló? Nem az. A hited ne a kötelező körök lefutásáról szóljon, vagy arról ki jobb csapat a "Milan", vagy a "Barcelona". Egyszerűen csak szeresd a "focit".
25: petra görögül kő, szikla
Ha teológus hallgató vagy, akkor ezt tudnod kellene :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!