Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikus vagy Református...

Katolikus vagy Református legyek? Lent.

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Szeretnék tanácsokat kérni, hogy katolikus vagy református legyek.

A helyi katolikus pap eléggé mogorva és akaratos (ha azt mondja a fehérre, hogy az fekete, akkor az fekete), illetve a Bibliában benne áll, hogy ne imádjunk bálványokat, a katolikusoknál ott van ugye a rózsafüzér és a Szűz Mária kultusz, és ugye Istenhez kell, hogy imádkozzunk, a katolikusok imádkoznak szentekhez is ugyebár, és ott a sok hagyomány is. Viszont a katolikusok Jézus egyháza (Szent Péter, a kőszikla).

A reformátusok nagyon a Bibliára alapoznak, ami egy idő után unalmas tud lenni, viszont ott nincs bérmálás és miegymás. A helyi református pap normális és segítőkész.

Tudom, ez nem egy póló, hogy melyik áll jobban. Szeretnék tanácsokat kérni, hogy katolikus vagy református legyen. Lehet, hogy erre nincs válasz, mert magam fogom eldönteni, de azért némi tanácsot szívesen fogadnék. :) Köszönöm előre is!

2011. júl. 18. 17:12
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
A konfirmálá amúgy nem egyezik a bérmálásal. Csak annyi, hogy a gyülekezet aktív tagjává tesz. A konfirmálás az elsőáldozáshoz hasonlít inkább mert ott is először veszik magukhoz a gyerekek Krisztus testét és vérét. Itt is előszörör vesznek Úrvacsorát kenyeret és bort...
2011. júl. 21. 21:20
 22/46 anonim ***** válasza:
75%
egy előző válasz kapcsán ismét írok. Nem tudom már ki írta. Igen igaza volt tényleg furcsák a szokásai a katolikus egyháznak, DE! A reformátusok is a katolikusokból szakadtak ki. Ez az egy vallás volt régebb is. A szokásokat meg kell ismerni, és persze, hogy egy református embernek furcsa, hogy gyergya van az oltáron, tömjénfüst a misén, külömböző színű ruhák a papon, más énekek, díszes templom... de minél jobban megismered annál többet tudsz meg arról h nem is annyira hülyeség hanem inkább dísz és szépség....
2011. júl. 21. 21:24
 23/46 anonim ***** válasza:
100%

Én azt javaslom, hogy nézd meg a helyi katolikus és református gyülekezetek alkalmait. Az lenne a jó, ha valahol találsz a vasárnapi istentisztelet mellett egy hétközi csoportot is, ahol lehet beszélgetni is. Oda csatlakozz, amelyik közösségben jobban érzed magad, és ahol átéled, hogy Isten megszólít téged.

"A helyi katolikus pap eléggé mogorva és akaratos"," A helyi református pap normális és segítőkész" - sokat számít, hogy a helyi közösség vezetője mennyire szimpatikus neked, hiszen Istent leginkább emberi eszközök segítségével ismerjük meg.

"a katolikusok Jézus egyháza" - nem egészen. Elvileg minden keresztyén/keresztény egyház Krisztus-követő egyház.

"A reformátusok nagyon a Bibliára alapoznak, ami egy idő után unalmas tud lenni" - csak akkor lehet unalmas, ha mindez számodra megmarad egy régi történetnek. De ha azt keresed, hogy egy bibliai igének mi köze a te életedhez, hogyan akar Isten megszólítani egy igén keresztül, máris izgalmas lesz, mert megérted, hogy itt rólad van szó.

2011. júl. 24. 19:41
 24/46 anonim válasza:
53%
Eggyértelműen katolikus. Jézus egyháza ez eggyetlen igaz vallás, mert ezt maga Jézus alapította.
2011. júl. 31. 16:49
 25/46 anonim ***** válasza:
73%

Szia!

Nem csak ez a két egyház van a világon. Ezeken kívül még rengeteg van.

Ha válsztassz, akkor mindenképpen olyat amelyik a Bibliára, Isten igéjére alapozza a tanításait és nem a hagyományokra, a kitalációkra.

A katolikus egyház nagyom messze áll Jézus Krisztus egyházától. Péter sem kőszikla, ahogy azt állítják a katolikusok. A magyar Biblia fordítások kősziklának fordítják, de az eredeti nem. Ott a Petra, Petrosz nevek szerepelnek...

Én nem lennék egyik sem, sem katolikus, sem református.

Ui. Nem vagyok megkeresztelve, csak egy teológus hallgató vagyok.

2011. aug. 3. 22:13
 26/46 anonim válasza:

Szia,

Szerintem, a tanítás alapján dönts, közösséget lehet találni.

És nézz bele ebbe döntés előtt:

[link]

üdv. csiga

2011. aug. 5. 14:52
 27/46 anonim válasza:
100%

Szerintem te még baromira nem vagy felkészülve arra, hogy megkeresztelkedj. Ez nem úgy megy, h "no, akkor vagy ez, vagy az" nézz utána, és ne higgy mindennek, amit az emberek mondanak. Láttam én már sokféle papot, hidd el, nem a felekezetétől függ, h jófej-e.

Leszögezném, h érthető vmilyen szinten ha a protestánsok bálványimádásnak tekintik a szentek tiszeletét, hiszen olyan sok buta ember van. Sokuk beszabadul a templomnba, látja, hogy ott az a szépre festett szobor, milyen szép, akkor mostantól neki imádkozom. Ez akorlátoltság. Ne ez alapján ítéld meg a katolikusokat! mert nem erről van szó, csak itt is van pár hülye, mint ahogy minden más felekezetben, vallásban.

Szerintem járj utána ennek is, annak is, alakíts ki saját álláspontot, ne csapódj ide vagy oda. Mindenről igyekezz meggyőződni, és a legfontosabb: a biblia az élet útmutatója. De a te dolgod, hogy hogyan értelmezed, szerintem csomó minden teljesen szubjektív, ezért nem hagyatkozhatsz mások magyarázatára. Szívj fel sok infót, de maradj objektív, amíg ki nem alakul benned a valódi "hovatartozás" érzése. Lehet h teljesen máshol kötsz ki,de itt a Földön senki sem tudhatja biztosan, hogy melyik út vezet Istenhez. Egy próbát viszont megér:)

2012. ápr. 1. 00:34
 28/46 anonim ***** válasza:
89%

Csak pár gondolat a szentek tiszteletével kapcsolatban ha már szóba került:

Aki a szentek közbenjárását kéri az valóban megtapasztalhatja hogy a mennyben sok szent van akik közbenjárnak értünk Istennél és imádkoznak értünk, a kéréseinket teljesítik, sőt néha még kérni se kell mert olyasmiben is segítenek amit nem is kértünk. Ezt saját magam és az ismerőseim tapasztalatából mondom. Persze ilyen esetben is a hála és a dicsőség Istené hiszen Ő cselekszik, a szentek "csak" segítenek, imádkoznak értünk.

És ha valaki erre azt mondja hogy ezek a szentek valójában démonok és ezért teljesülnek a kérések az pedig azért téved, mert ha egy-egy szent közbenjárásának az az eredménye hogy valaki ördögi megkötözöttségből szabadul, átadja Jézusnak az életét, Isten előtt rendezi a házasságát akkor az ilyen esemény biztos hogy Istentől van. A démonoknak az ilyesmi öngól lenne és nem is képesek rá hogy valakit Jézushoz vezessenek.

2012. ápr. 3. 15:31
 29/46 anonim ***** válasza:
100%
utolsóé a pont!:)
2012. ápr. 10. 17:26
 30/46 anonim ***** válasza:
100%
Mindkettőben megtalálhatod az üdvösséged, amit keresel. Én mindkettőt ismerem, mindkettő igaz keresztény vallás.Református vagyok, de katolikus misékre is járunk a férjem miatt. A lelkésztől viszont nagyon sok függ.Mert amilyen a tanító olyan lesz a tanítvány is ( te) Amelyik lelkész viselkedése jobban hasonlít Jézuséhoz, azt válaszd. És keress igazi keresztény barátokat, akivel erősítitek egymást, ha komolyan gondolod!
2012. ápr. 17. 23:09
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!