Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Reformatus vagy Katolikus?

Reformatus vagy Katolikus?

Figyelt kérdés
melyeket kedveled jobban?
2011. szept. 2. 00:14
1 2
 1/17 Sághegyi Csaba ***** válasza:
100%
Egyiket sem. Mindkét egyházból vannak barátaim, de ez csak egy dolog. Mi a kérdés célja?
2011. szept. 2. 00:17
 2/17 anonim ***** válasza:
38%
Pogány :D
2011. szept. 2. 00:18
 3/17 anonim ***** válasza:
65%
"Papíron" evangélikus, amúgy ateista.
2011. szept. 2. 00:24
 4/17 anonim ***** válasza:
29%
神道, nyugaton shinto, azaz "kami no micsi", az "istenek útja".
2011. szept. 2. 00:28
 5/17 A kérdező kommentje:
csak tudni szeretnem h ott magyarorszagon ki katolikus illetve reformatus ellenes...
2011. szept. 2. 01:14
 6/17 anonim ***** válasza:
85%

Szia!

Én azt gondolom Istennek minden egyházban vannak őszinte keresői és követői. Ugyanakkor minden egyházban vannak olyanok, akik csak látszatból vallásosak, soha nem ismerték meg Istent. Egy embert nem a felekezete, hanem a viselkedése, stílusa, és cselekedetei alapján lehet kedvelni, vagy nem kedvelni.

Ha hitvallás szempontból nézzük a kérdést, akkor egyértelmű, hogy sajnos a katolikus egyház került messzebb Krisztus tanításaitól, de a reformátusban is vannak olyan dolgok, amelyeket meg kellene reformálni...

Üdv. Péter

2011. szept. 2. 11:30
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Péter!

Szeretném megkérdezni, hogy a Reformátusoknál miket kellene megreformálni? Kérlek, írj konkrét dolgokat. Köszönöm.

Áldás, békesség!

Mihály

2011. szept. 2. 12:16
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

Én csak azt tudom, hogy református voltam, és nagyon sok katolikusellenes reformátussal és egyéb protestáns (kis)egyházak tagjaival találkoztam. Valamint a hit gyülekezetében találkozhatsz igencsak katolikusellenes tanításokkal és emberekkel is. Aki igazán keresztény, az viszont az embert nézi, nem a vallását.

Nekem rengeteg mindenféle felekezetű barátom van, és Isten kérdésében sosem azt nézem, hova tartoznak. Meg a barátságunk kérdésében sem. :) Meg egyébként sem.

2011. szept. 2. 12:37
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a katolikusoknak van a legkönnyebb dolguk, mivel a szentségekben nagyon sok olyan ajándékot kapnak Istentől amit más kerestény felekezetek visszautasítanak.

De maga a kérdés általánosítás, biztos vagyok benne hogy sok olyan református van nagyon közel van Istenhez.

Katolikusként keresztény tesóknak tekintem az összes keresztényt.

2011. szept. 2. 13:01
 10/17 anonim ***** válasza:
73%

Sziasztok!

Mivel 20 évig református vallásban éltem, és teológiára is készültem így van némi tapasztalatom.

Az első és legfontosabb a csecsemőkeresztség. Úgy gondolom, hogy a Bibliából nyilvánvaló a keresztség értelme és módja, és abban nem találkozunk a csecsemők megkeresztelésével.

A második az un. bibliakritika elterjedése. Sajnos már a teológiákon is azt tanítják, hogy mítosztalanítani kell a Bibliát, kétségbe vonják az egyes iratok szerzőségét, és a bibliai próféciák valóságát.

A harmadik a lélek halhatatlanságának kérdése. Bár már a 20. század első felében valóságos forradalmat idézett elő a keresztény teológusok körében Karl Barth és Oscar Cullmann tanítása, akik azt vallották, hogy "platoniatlanítani" kell a halálról szóló keresztény tanítást, és helyreállítani az eredeti evangéliumi reménységet, a feltámadásba vetett hitet. Sajnos csak az ún. tudományos teológia berkeiben zajlott le a szóban forgó nagy változás, a református tömegek szinte nem is értesültek róla. Ráadásul napjainkban több teológus ötvözni, egyeztetni próbálja a 20. században ismét felfedezett eredeti biblikus tanítást a későbbiekben kialakult hagyományos keresztény felfogással.

Lehetne még sorolni, pl. a tízparancsolat helyreállítását, a bor mellőzését az úrvacsorában...stb, de úgy gondolom ezekből is látszik mi az amire gondoltam.

Egyébként el kell ismerni, hogy számos református teológus igyekezett már ezeket szóvá tenni - lásd pl. Tatai István, Dr. Szathmáry Sándor, Harsányi Sándor, stb. - de sajnos nem sok sikerrel jártak...

Üdv. Péter

2011. szept. 2. 13:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!