Mi van ha majdnem minden bűnt elkövettem? (Gyónás)
Mi van, ha majdnem minden bűnt elkövettem. Mire azt mind felsorolnám. :S
Most azt mondanátok, hogy a pap türelmes, de általában sokan járnak gyónni, és nem akarok senki idejét rabolni, sem a hívőkét, sem az atyáét.
És félek, hogy esetleg valamilyen bűnt kihagyok a sok közül :/
19:43-asnak:
Ezekkel a szavakkal rájuk lehelt, s így folytatta: "Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az
bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad."
(János 20.22)
Kizárt hogy mind a háromszázhatvanötöt elkövetted volna, sőt 99%-át se hiszem, talán 98%-át...:-)
Sorold el amit elkövettél, írd fel papírra, arról olvasd fel. Így nem hagysz ki semmit. Csak attól a bűntől kaphatsz feloldozást, amit megvallasz Istennek a pap előtt, ugyanis a pap adja a feloldozást.
A papnak az a munkája, hogy ezeket a bűnlistákat meghallgatja (amely állítólag cseppet sem kellemes tevékenység, de Isten megadja neki a kegyelmet az elviselésére), azaz a kötelessége bármilyen hosszú bűnvallomást végighallgatni. A te időd fogy, igyekezz!
Gyógyulást a lelkednek!
Kedves Kérdező!
Én is azt gondolom, hogy a bűneidet nem a pappal kell rendezni, hanem a Teremtővel, Jézus közbenjárását kérve. Ő halt meg értünk, és ezt azért tette, hogy amikor a Teremtőtől a bocsánatát kéred, ne a Te szennyes bűneidet lássa, hanem Krisztus büntetlenségét.
"Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus" 1Tim 2:5
manju
Nem úgy kell gyónni, hogy pl. 10 éve nem gyóntál, és akkor most a 10 év minden egyes bűnét elmeséled tövéről hegyére.
Csak azt kell mondani, hogy melyik bűnt követted el a Tízparancsolat szerint. Mondjuk elkövettél 7-et.
Káromkodtam, Szentmisét mulasztottam, Kívántam más vagyonát, Hazudtam, Paráználkodtam, Szüleidet megbántottad (nem tisztelted őket), Loptam.
Ez így 7 másodperc. Ha mind elkövetted, akkor 10.
Én így szoktam gyónni, és nem tér ki a részletekre a pap sem.
Mostmár értem, miért én szoktam leghamarabb végezni gyónáskor. Lehet a többiek azt hitték, hogy csak 1 bűnöm van.
A válasz írója 86%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:43
Akkor olvasd el Jakab levelének végét is (Jak 5:16)! Vagy azt, hogy mit csináltak az emberek Bemerítő Jánosnál (Mt 3:6, Mk 1:5).
Olvasd el hogyan tértek meg itt a HÍVŐK: Csel 19:19!
Nem feltétlenül csak Istenre és ránk tartoznak a bűneink (1 Tim 5:19-20).
Nem jó, amikor mi, protestánsok átbillenünk a ló túlsó oldalára. Megvan a mások előtti bűnvallásnak is a maga létjogosultsága!
Az ilyen gyónást amikor valaki évek óta nem gyónt, életgyónásnak nevezik. Mondd meg a papnak, hogy életgyónást szeretnél végezni. De formailag ez is ugyanúgy néz ki mint egy "normál" gyónás, csak tovább tart. Kérjél külön időpontot amikor tud fogadni. Ha egyáltalán nem fogad esetleg akkor keress egy másik papot.
Azt ajánlom hogy használj lelki tükröt és írd össze a bűnöket, így kisebb az esélye hogy valamit kifelejtesz.
Itt van egy lelki tükör (azt nem néztem hogy mennyire jó):
Az is fontos hogy ha az elkövetett bűnök miatt valakivel haragot tartasz, akkor most meg kell próbálnod bocsánatot kérni és kibékülni. Nem az a lényeg hogy mindenkivel kibékülj, hanem az hogy komolyan szándékkal megpróbáld. Ha pedig valaki ellened követett el valamit, akkor neked is meg kell bocsátanod, csak így kérheted azt hogy Isten is bocsásson meg.
Ne érts félre nem lebeszélni akarlak a gyónásról, sőt, örülök neki hogy beírtad ezt a kérdést, csak azért írtam ezeket hogy hátha segíteni tudok vele.
Megértem azokat, akik azt írják, hogy Istennel rendezzem, de az úgy mégsem "hivatalos". Azt szeretném, hogy az atya tudja, hogy megbántam a bűneimet.
Amúgy 1 éve gyóntam utoljára. Azt hiszem tényleg listát írok.. közeledik a hónap első péntekje.
Nézd meg, mit énekel a Kispál és a borz a gyónásról:
http://www.youtube.com/watch?v=Ff29Vm1cAJM&feature=related
Határozottan nem rossz. Szerintem ez a gyónás eléggé furcsa dolog. A "bűn", ha az ember saját maga annak érzi, akkor azt nem kell elkövetni, és akkor meg sem kell bánni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!