Miért nem figyelmeztette Isten Izraelt a 2. világháború holokausztja előtt?
Kr.u. 70 ben amikor a Római Birodalom porig rombolta a földet a népet pedig közel 2000 évre szétszórta, akkor is nagyon kevés figyelmeztetés volt.
Isten több vaskos prófétai könyvben (Ézsaiás, Ezékiel, és több kispróféta is) is figyelmeztette népét, Izraelt a közelgő veszedelemről (Asszírok, Babiloniak), melyben ezrek vesztek oda és 70 évig voltak fogságban, de a 2. világháború holokausztjára nem figyelmeztette őket, pedig ott sokkal többen vesztek oda. Hogy lehet ez?
Szia!
Isten figyelmeztette Izraelt már Mózesen keresztül is.
" És kevesen maradtok meg, akik annak előtte oly sokan voltatok, mint az égnek csillagai; mivelhogy nem hallgattál az Úrnak, a te Istenednek szavára.
És amiképpen örvendezett az Úr rajtatok, hogy jót tett veletek és megsokasított titeket: akképpen fog örvendezni az Úr rajtatok, hogy kiveszt és kipusztít titeket; és ki fogtok gyomláltatni arról a földről, amelyre te bemégy, hogy bírjad azt.
És szétszór téged az Úr minden nép közé, a földnek egyik végétől a földnek másik végéig; és szolgálni fogsz ott idegen isteneket, akiket sem te nem ismertél, sem a te atyáid: fát és követ.
De e nemzetek között sem pihensz meg, és nem lesz a te talpadnak nyugodalma; mert rettegő szívet, epedő szemeket és sóvárgó lelket ád ott néked az Úr.
És a te életed kétséges lesz majd előtted: és rettegni fogsz éjjel és nappal, és nem bízol életedben."
Ez a törvény átka. Eddig kétszer is beteljesedett. Először a Babilon, majd a római birodalom által lett szétszóratva Izrael, és az idegen földeken is utolérte őket a fegyver. De a mostani időre Isten azt mondja hogy az összegyüjtött népet nem fogja többet elvetni, mindazáltal nem hagyja a bűnt fenyítés nélkül. Izraelt megfogja tisztítani a környező népek kemencéje által, hogy hozzá forduljanak, és Őt keressék, és az ő törzsük szent mag lesz. A világ számára Izrael visszaoltása a szelid olajfába élet lesz a halálból. Ezért akarja a sátán eltörölni Izraelt, és ezért kell az egyháznak imádkoznia Izraelért és Jeruzsálemért, hogy visszatartsa a tervét.
A holokauszt bűnét nem lehet egyenlővé tenni hamis diktatórikus rendszerek bűneivel.
" A holokauszt bűnének egyedisége abban állt, hogy EGÉSZ EURÓPÁBÓL el akarták törölni a zsidó népet. Eldöntötték, hogy több ezer éves együttélés után meg akarnak szabadulni tőlük, készek voltak mindenestül lemészárolni a zsidókat. Európa ezt elfogadta, bár akadtak, nagyon kevesen, akik felvették a harcot ellene. Általánosságban azonban egész Európa meg akart szabadulni a zsidóktól, akik olyan fontos részei voltak ennek a civilizációnak. Hihetetlen bűnöket követtek el ellenük. Ez különleges leckéje a történelemnek. A nagy kérdés, hogy miként értjük meg a történelem e különleges, egyedi leckéjét, ha más bűnökhöz hasonlítjuk. Nem hiszem, hogy a kommunista totalitárius rezsim bűneinek megértése szempontjából ez hasznos lenne. Nekünk, európaiaknak meg kell értenünk azt, hogy a holokauszt természete olyan borzalmas, gonosz valóság, hogy nem mondhatjuk, hogy minden totalitárius rezsim bűnei egyformák.
Úgy vélem, szerencsétlen dolog megpróbálni egy szintre, egy törvénybe helyezni a kettőt. Nem okozott volna nagy gondot két külön törvénybe foglalni ezeket. Az egyik a holokauszt egyediségéről, különlegességéről szólt volna, és arról, hogy miért fontos tanítani, tanulni róla, és mindent elkövetni azért, hogy soha ne ismétlődhessen meg. A másik pedig a totalitárius ideológiák veszélyeiről, mi lehet ezeknek a következménye, és mennyire fontos, hogy ezek se ismétlődhessenek meg."
"De nem is csak ekkor, hanem a Sztálini tisztogatáskor sem (nincsenek megbízható infóim, de úgy hallottam, hogy ott sokkal több embert végeztek ki, mint Hitlerék)"
1917-ben a Fatimai Szűz Mária jelenés egyik jövendölése volt, hogy Oroszország legyen hívő nemzet és ajánlja fel magát a pápának. Nem így lett, a szűzanya vérfűrdőt jósolt, büntette az orosz népet...
Nem is tudjátok, hogy milyen vallásos az orosz nép. Rengeteg hívő van.
Itt Magyarországon volt Bibliai előadás, melyet alig alig látogattak. Ezzel szemben Oroszországban annyian voltak a teremben, hogy sokak nem kaptak ülőhelyet.
"Eldöntötték, hogy több ezer éves együttélés után meg akarnak szabadulni tőlük, készek voltak mindenestül lemészárolni a zsidókat. Európa ezt elfogadta, bár akadtak, nagyon kevesen, akik felvették a harcot ellene. Általánosságban azonban egész Európa meg akart szabadulni a zsidóktól, akik olyan fontos részei voltak ennek a civilizációnak."
Miért?
mert a holocaust csak az antiszemitizmus jéghegyének a csúcsa volt. Amikor nem akartak asszimilálódni az volt a baj, amikor asszimilálódtak volna, az volt a baj. Olvass utána a Dreyfuss ügynek és Emile Zola vádbeszédének.
Mert bár az ószövetségi véres áldozatokat barbárnak tartjuk, mindig kell egy bűnbak. Az emberiség sosem tudott felelősséget vállalni a tetteiért. Mindig más a hibás, a zsidók, a feketék, a komcsik, a vallásosok, az ateisták. Ezért volt sötét a középkor és ettől még sötétebb a XX. század történelme. A tudomány az egekbe szárnyalt, de az emberi szellem megvilágosulatlan maradt. A rasszizmus minden formája szégyen, főleg egy hívőre nézve.
A miértre a válasz nem a saját szavaimmal, de azonosulok vele:
" Mikor az emberek nem boldogok, amikor úgy érzik, hogy problémáik vannak, akkor elkezdik az okokat keresni, de ezeket nagyon nehéz saját magukban megtalálni. Ha az ember nem boldog a szabadságban, akkor nem vállal felelősséget azért, hogy tartalommal töltse meg a szabadságot.
Megpróbál inkább valaki mást hibáztatni, olyanokra mutogat, akik különböznek, akik mások. A zsidó a legegyszerűbb választás: ezer évig közöttünk élt, de még mindig különbözik. Na, akkor valószínűleg ő az én problémám, mondják az antiszemiták.
Sartre egyszer azt mondta, hogy az antiszemita számára a gonosz fogalmához a zsidó áll a legközelebb. NEM GONDOLKODIK EL AZON, MI IS A ROSSZ A ZSIDÓBAN. Egyszerűen csak tudja, hogy van gonosz, és a legközelebbi példa erre, amit maga körül lát, a zsidó. Néha azt gondoljuk, hogy ez már eltűnőben van a szabad világból.
A szabad világnak azonban ma újfajta kihívásokkal kell szembenéznie. Ennek az oka, hogy a szabad világ feladja az értékeit, és alábecsüli a szabadság erejének a jelentőségét. Ráadásul nem ragaszkodik az identitásához, miközben némelyek alá akarják ezt ásni.
A szabad világban sokan külső okokat keresnek, amivel a kényelmetlenségeket magyarázhatják. Körülnéznek, és ők is a zsidókat, illetve a zsidó államot hibáztatják. Ez nagyon sajnálatos és tragikus is. Csak remélni tudom, hogy megtanultuk azokat a nagy tanulságokat, amiket a szabad világnak meg kell értenie.
A zsidó holokauszt tragédiája és a kommunizmus gonoszsága fölött aratott győzelem is erre tanít. Az emberek ebből megértik, hogy az ideáljainkért és az értelmes és szabad életért folytatott harcban a szabad világ legjobb szövetségese a zsidók és Izrael állama."
A közelkeleten 1948-ban megszületett egy fél dunántúlnyi kis ország, aki demokratikus berendezkedésű, és ezt az országot veszi körül az arab világ diktatórikus és ellenséges országai, akik közül sok nyíltan hírdeti hogy Izraelt meg kell semmisíteni. Ha valakik, akkor a zsidók képesek árat fizetni a szabadságukért, és ők példát mutatnak a világnak meg Európának hogy hogyan kapcsol össze egy ilyen kis népet az egészséges és erős identitástudat, ekkora túlerővel szemben. Izraelben a mostani válságban is 7 százalékos a gazdasági növekedés, és a világ legfiatalabb társadalma a népességszaporulat miatt. Nem depressziósak ekkora nyomások közepette sem. Nem hinném hogy felsőbbrendűeknek tartják magukat, inkább elfogadják az Isteni kiválasztásukat, és egyre inkább fordulnak Isten felé. Sajnos! még mindig szenvedések várnak rájuk.
Ozi, eszedbe jutott-e már valaha, hogy esetleg véletlenül nem a te nézőpontod a helyes? Tudom, a kérdés visszafordítható, csak azért kérdezlek, mert általában tök jó dolgokat írsz, ebben az egyben nem értelek. Illetve hogy ezt a részt a hiteddel hogyan tudod összeegyeztetni. (Értsd: most nem a zsidóság milyenségéről beszélek. A saját véleményem most nem számít)
A bűnbakkereső, elítélő viselkedés hogyan kapcsolódik Jézus tanításaihoz? Ezzel nem tusakodsz magadban?
További kérdésem: hány zsidó származású és hány aktuálisan zsidó vallású embert ismersz SZEMÉLYESEN és mennyi időt töltöttél el Izraelben, vagy zsidó közösségben.
Ozmium42
Mit is várhatunk? Folyamatosan megy az agymosás, a hazugságot adják be az emberek - szomorú, de a nagy részük be is veszi...
Üdv Idézőjeles (te vagy az?)! Megpróbálom tárgyilagosan megválaszolni a kérdéseidet, de igen nehéz, ezért nem biztos, hogy sikerül:
"Ozi, eszedbe jutott-e már valaha, hogy esetleg véletlenül nem a te nézőpontod a helyes?"
No ez nem egészen így működik, a dolog sokrétűbb.
- Hiszem, hogy igazság csak egy van
- Hiszem, hogy megismerhető
- Tanulok, és igyekszem nyitott elmével járni (persze nem annyira, hogy kiessen az agyam)
- Igyekszem csak azt leírni ilyen oldalakra, amiben biztos vagyok. Még ha nem is lenne igazam - nem vagyok tévedhetetlen -, olyan témákhoz szólok hozzá, amikben valamennyire jártas vagyok, és annyira mélyülök el a beszélgetésben, amennyire értek hozzá. Az álláspontomat általában meg is tudom védeni.
"Illetve hogy ezt a részt a hiteddel hogyan tudod összeegyeztetni. (Értsd: most nem a zsidóság milyenségéről beszélek. A saját véleményem most nem számít) "
A kezdeti tévelygéseimről itt találsz néhány szót:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__1..
Eredetileg katolikusnak neveltek, utána jött a politika, és utána a katolicizmus ismét, ezúttal önként. Egy kicsit kellett korrigálni a politikai nézeteimen, mert vallási dogmákon ugye nem lehet, de jelenlegi formájában jól összefér a kettő. Mindkettő elítéli a liberalizmust, a bolsevizmust, a történelmünk is ehhez a "felekezethez" kötődik, és szomorú, hogy ezt sok "nagymagyar" képtelen felfogni, és felül az egyébként ellenséges propagandának. ("judeokeresztény", szoktam is szólni érte, vagy az István-Koppány konfliktuskeltésért, egyéb rágalmakért)
"A bűnbakkereső, elítélő viselkedés hogyan kapcsolódik Jézus tanításaihoz? Ezzel nem tusakodsz magadban? "
Eleinte tusakodtam, de továbbtanultam. Nem hiszem, hogy ha ellopnak egy almát, és én kiáltok tolvajt, az bűnbakkeresés lenne, és összeegyeztethetetlen Jézus tanaival. "Utáld a bűnt, de szeresd a bűnöst", ezt tanította. De ettől függetlenül is van az embernek igazságérzete, előítéletei, szerintem ez nem rossz, bár a korszellem azt sugallja, hogy igen.
"hány zsidó származású és hány aktuálisan zsidó vallású embert ismersz SZEMÉLYESEN és mennyi időt töltöttél el Izraelben, vagy zsidó közösségben."
Zsidót keveset, zsidó vallásút egyet, de abszolút a sztereotípiák szerint viselkednek, de nem ez az érdekes. Szoktam olvasni a híreket, nézni a parlamenti közvetítést, és néha-néha még az ATV-n is megakad a szemem. No meg olvastam némi "alternatív" történelmet, de ami a legfontosabb, hogy legtöbbet olyan emberekkel vagyok, akiket ők, mármint a zsidók, tömeggyilkosnak, szélsőségesnek, fasisztának, reakciósnak, posztneonyilasnak és ki tudja még minek tartanak. Én ismerem őket, és inkább velük vállalok szolidaritást. Aki őket támadja, az engem is, hát innen az ellenszenv. Egyébként kezd felkopni az álluk, és ez nem jó, csak szólok, legutóbb is így kezdődött. Innen már csak egy lépés a "bűnbakkeresés", azoknak is, akik eredetileg nem lennének rasszistafasiszták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!