Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Elveszett tíz törzs, megmaradt...

Elveszett tíz törzs, megmaradt 2, melyek ezek?

Figyelt kérdés

tudom az egyik Juda, mi a másik?

Lévi vagy Benjamin?

2011. máj. 12. 17:48
 1/9 Ozmium42 ***** válasza:

Lévi. Néha levelezek egy zsidóval, aki lévitának mondja magát. De azok folyton hazudnak, úgyhogy várd meg a többi választ :D

Jut eszembe, Benjámin törzsét maguk a zsidók irtották ki:

"48. Az Izrael férfiai pedig visszatértek a Benjámin fiaira, és megölték őket fegyvernek élével a városokban az emberektől a barmokig, és a mi csak található volt; az összes városokat pedig, miket találtak, tűzzel égették meg."

2011. máj. 12. 20:03
 2/9 anonim ***** válasza:

i.e.930-ban Izráel kettészakadt.

Az északi rész (Izráel) 10 törzsből jött létre, Jeroboám királysága alatt. Izráelt i.e.722-ben fosztották meg önállóságától az asszírok.

A déli rész (Júda) 2 törzsből (Júda és Benjamin) jött létre, Roboám, Salamon fia királysága alatt. Júdát i.e.856-ban a babilóniaiak pusztították el Isten parancsára.

2011. máj. 12. 21:29
 3/9 A kérdező kommentje:

hát igen, ez az

én is úgy oolvastam hogy juda és benjamin

de közben, van egy úgynevezett kohanita/levita réteg a mai zsidóságban, ami egyértelműen Lévi törzsből származik

tehát?

2011. máj. 13. 18:03
 4/9 anonim ***** válasza:
lehet egy mellékága a törzsnek. Pl amikor a törzs ahová anyai ágon tartozol, kihalt, azt oda valónak vallod magad, hogy "életben tartsd". Olyan ez mint ha egy magyar meg egy lengyel házasodik, akkor a gyermek magyar vagy lengyel? Mindkettő. De igazából az, aminek vallja magát.
2011. máj. 13. 21:44
 5/9 anonim ***** válasza:

A kohaniták Lévi törzsének egyik ága, Áronnak, Mózes bátyjának utódai. A kohaniták a többi törzzsel ellentétben nem kaptak saját területet Kánaán elfoglalása után.

A léviták, szintén a tizenkét zsidó törzs egyike, Lévinek, Jákob fiának utódai. A léviták, hasonlóan a kohannitákhoz, nem kaptak saját területet Kánaán elfoglalása után.

A hagyomány szerint a kohaniták a Szentélyben való szolgálattétel kiváltságát kapták Mózestől. Ma már nem töltenek be papi szerepet, de a vallási életben bizonyos kiváltságok és megszorítások vonatkoznak rájuk. Elsőként hívják őket a Tóraolvasáshoz és megáldhatják a gyülekezetet. Kohaniták nem vehetnek részt a halottak körüli munkákban és nem vehetnek feleségül elvált nőt.

A léviták viszont nem papi ágból származtató zsidók. A kohaniták után hívják őket a Tóraolvasáshoz, és a kohanita-áldásnál ők öntik a vizet a kohaniták kezére.

2011. máj. 13. 22:02
 6/9 A kérdező kommentje:

kíméljetek meg ezektől a dolgoktól, tudom kik a kohaniták, leviták, de a kérdésre nem kaptam választ

lepontoztalak

2011. máj. 14. 20:00
 7/9 anonim ***** válasza:

Valójában az előzőekben már minden választ megkaptál, annyival egészíteném ki, hogy a megmaradt 3 törzs: Júda, Benjámin és Lévi. Hiszen 13 törzs van, amiből 12 kapott földet 1 pedig a papságot és bizonyos városokat.

A 13 úgy jön ki, hogy a 12 testvérből levonjuk Lévi-t, mivel az a papi törzs így marad 11, de József törzsét kettőnek számítjuk, mert Efraim-ot és Manassét (József fiait) Jákob (azaz Izrael) örökbefogadta így nem unokájának, hanem fiainak számítanak, ezzel megvan újra a 12, +1 (Lévi).

2011. máj. 16. 23:36
 8/9 anonim ***** válasza:

Júda, Benjámin és Lévi maradt meg, de Benjámin törzse később elvált Júdától (kb. kétezer éve), így mára Lévi és Júda törzse maradt meg.

A mai zsidóságnak kb. 10-12%-a Lévi törzséből származik, a többi Júdai.

2014. júl. 26. 19:49
 9/9 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, most találtam meg, 500-600 ezer Lévi törzsi zsidó él.
2014. júl. 26. 19:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!