Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megrengetné a hited, ha...

Ozmium42 kérdése:

Megrengetné a hited, ha sikerülne bebizonyítani az abiogenezist?

Figyelt kérdés

Az abiogenezis az az elmélet, miszerint az élőlények élettelen anyag önszerveződéséből jöttek létre, gyakorlatilag véletlenül (illetve, ez utóbbi nem olyan szigorú megkötés), az anyag evolúciójának eredményeként.

Ma már biztosan tudjuk, hogy az élet a biológiai evolúció által változik, "fejlődik". Azt is tudjuk, hogy az élet feltételezett megjelenésének időszakában, a Föld akkori viszonyai között ki tudtak alakulni a legalapvetőbb építőkövek, úgy mint aminosavak, nukleotidok, lipidek, szénhidrátok, a rendelkezésre álló anyagokból. A nagy kérdőjel az, hogyan szerveződhettek a kis építőegységek olyan magas rendezettségű, (igen alacsony entrópiájú), információt hordozó (és leolvasó) rendszerré, amelynek a legegyszerűbb megnyilvánulásai is sok fejtörést okoznak a mai napig is.

Megrendülne az Istenbe, lélekbe vetett hited, ha az abiogenezis tényszerűen bebizonyosodna?

(Ui.: - elnézést, ha valamilyen kifejezést pontatlanul használtam

- nyilván azért írtam a Vallás témakörbe, mert hívők válaszait várom

- az én válaszom, minden indoklás nélkül: nem. De ez ne zavarjon senkit!)

2011. máj. 10. 01:46
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:

A materializmus elég durva vallás, a hívői azt sem veszik észre, hogy a világképük ugyanúgy hiten alapszik, mint bárki másé.

:)

Komolyan elő kellene keresni valahonnan az említett elősélősejt-elméletes filmet, hogy nézze meg az összes kis arrogáns "ez mind bizonyított és nem elmélet"-hívő, és fogja fel, miről szól a tudomány. Akár evolúcióról van szó. Akár fizikáról.

Jó volt ez Einsteines példa :)

2011. máj. 11. 03:18
 22/32 anonim ***** válasza:

Rendszeresen kezembe kerül az egyik keresztény vallási ágazat füzete.Valamelyik tavaly/tavalyelőtti részben azt állítják,hogy a Miller kísérlet eredményeit meghamisították,majd később maga a kísérletvégző is bevallotta bűnét,hogy szándékosan ferdített.

Személyes megjegyzésem EZEKnek:

reprodukálták már milliószor a kísérletet,sőt még az első kísérletekben sokkal kevesebb elemet használtak fel,mint amennyi eleve rendelkezésre állt anno (már így is létrejöttek az amino-savak).Későbbi kísérletek folyamán még több elemet adtak a kísérleti edénybe (próbálták tényleg megközelíteni a valóságot) és ott már hihetetlen "molekula világ" alakult ki.

Ja Millerék soha nem állították,hogy kamu kísérletet csináltak.Ha így is lett volna a reprodukciók egész jól sültek el.:)

Engem nemigen billentene meg:)

2011. máj. 11. 08:35
 23/32 anonim ***** válasza:
Miller kisérletei valòban sikeresek voltak (20 aminosavbol 3-at elöàllìtott mesterséges körülmények között) azonban jelenleg a tudòsok tùlnyomò többsége is elismeri hogy a kisérletet inkàbb nevezhetjük egyszerü aminosav szintézisnek mesterséges,ember àltal kontrollàlt körülmények között mintsem az abiogenezist bizonyìtani kìvànò csekély szikrànak.A kisérlet popularitàsa kìzàròlag az evolùciòs tudòsok lelkes müködésének köszönhetö melyek sürgetve igyekeztek tàmaszt talàlni elméleteiknek a Miller kisérletek àltal.Maga Miller is tett megjegyzést arròl hogy az élet véletlen kialakulàsa nehezen elképzelhetö.
2011. máj. 11. 11:25
 24/32 A kérdező kommentje:
Hogy elkanyarodtunk az eredeti kérdéstől!
2011. máj. 11. 11:51
 25/32 anonim ***** válasza:
Szia! Biztos hogy nem törne meg a hitem,mivel ezt az agyszüleményt kizárja a termodinamika második törvénye,mely szerint bármilyen magára hagyott zárt anyagi rendszerben a rendezetlenség mértéke mindig növekszik. Ezért képtelenség hogy a hidrogén külső energiabevitel nélkül felszervezze magát a kb. 120 billió sejtből álló emberré.
2011. máj. 11. 14:43
 26/32 anonim ***** válasza:

"mivel ezt az agyszüleményt kizárja a termodinamika második törvénye,mely szerint bármilyen magára hagyott zárt anyagi rendszerben a rendezetlenség mértéke mindig növekszik."

Bocsánat, de ki beszélt itt zárt anyagi rendszerről?

Az ahogy te 2 darab apró sejtecskéből létrejöttél, pont annyira történt zárt rendszerben mint az esetleges abiogenezis.

Persze azt senki sem vitatja, hogy te igen erős előnnyel indultál néhány sima atomhoz képest, tehát az abszolút mértékben elfogadom, hogy nem hiszel benne, de a termodinamikát ne keverjük ide, mert az sehol sem zárja ki a dolgot.

2011. máj. 11. 14:52
 27/32 anonim ***** válasza:
Értem. Azt hittem a központi kérdés az hogy az anyagnak van-e önszervező képessége? Zárt rendszer nélkül hogyan modellezed az élet létrejötte előtti viszonyokat? Hiszen amikor a mi jelenünkben vizsgálsz valamit kisérlettel,abban nyüzsög a mikroszkópikus élet. Egyáltalán nem foglalkoztat a tudomány,és a hit dönti el úgyis azt a kérdést hogy honnan származunk.
2011. máj. 11. 18:20
 28/32 A kérdező kommentje:
Valóban nincs igazad, Viktor! Ha igazad lenne, akkor mindenki szétesne, és az élet nem sokasodna, hanem egyre kevesebb lenne belőle! Bizony NAGY különbség, hogy nyílt vagy zárt rendszerről beszélünk! Az élőlények nyílt rendszerek, a környezetükkel anyagot, energiát és információt cserélnek!
2011. máj. 11. 21:11
 29/32 anonim ***** válasza:
Szia! Én is az mondó vagyok hogy az élőlények "nyílt anyagi rendszerek",de mitől esnek szét a halál után? Attól hogy ez a világ a rothadás igája alatt nyög, (lásd termodinamika 2. főtétel) és várja Isten Fiainak megjelenését. Azért nem esnek szét egy ideig az élőlények,mert Isten meghatározta az életkorukat. Ugyanis Ő ad életet lehelletet és mindent minden élőnek. Az embernek is azt mondta hogy ne legyen örökké az Ő szelleme benne,hanem legyen az élete 120 év. I.Móz. 6,3. Isten adja az életet hogy lakhassunk itt a földön.
2011. máj. 11. 22:53
 30/32 A kérdező kommentje:

Szerintem ez nem annyira szorosan tartozik ide, de ebben igazad van... lehet...ne... ha a holtak anyaga nem élőkbe épülne be. Az élet összességében növekszik, folyton, egy pozitív visszacsatolású rendszer! Azért rothad el a test, mert elrothasztják, más élőlények táplálkoznak belőle. Ha fertőtleníted, nem rothad el!

Ami a halált illeti, ebben nyilvánvalóan igazad van. 120 év a biológiai életkora az embernek. Bár a Biblia, mintha később tovább csökkentette volna ezt a számot. Erre most nem emlékszem pontosan.

Na megyek, mert nagyon álmos vagyok, nem bírok fogalmazni. Szép estét!

2011. máj. 11. 23:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!