Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megrengetné a hited, ha...

Ozmium42 kérdése:

Megrengetné a hited, ha sikerülne bebizonyítani az abiogenezist?

Figyelt kérdés

Az abiogenezis az az elmélet, miszerint az élőlények élettelen anyag önszerveződéséből jöttek létre, gyakorlatilag véletlenül (illetve, ez utóbbi nem olyan szigorú megkötés), az anyag evolúciójának eredményeként.

Ma már biztosan tudjuk, hogy az élet a biológiai evolúció által változik, "fejlődik". Azt is tudjuk, hogy az élet feltételezett megjelenésének időszakában, a Föld akkori viszonyai között ki tudtak alakulni a legalapvetőbb építőkövek, úgy mint aminosavak, nukleotidok, lipidek, szénhidrátok, a rendelkezésre álló anyagokból. A nagy kérdőjel az, hogyan szerveződhettek a kis építőegységek olyan magas rendezettségű, (igen alacsony entrópiájú), információt hordozó (és leolvasó) rendszerré, amelynek a legegyszerűbb megnyilvánulásai is sok fejtörést okoznak a mai napig is.

Megrendülne az Istenbe, lélekbe vetett hited, ha az abiogenezis tényszerűen bebizonyosodna?

(Ui.: - elnézést, ha valamilyen kifejezést pontatlanul használtam

- nyilván azért írtam a Vallás témakörbe, mert hívők válaszait várom

- az én válaszom, minden indoklás nélkül: nem. De ez ne zavarjon senkit!)

2011. máj. 10. 01:46
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:

Nem vagyok istenhívő. Inkább azt mondom, jó lenne abban hinni, hogy a halállal nem ér(ek) véget.

Ha ez utóbbi annak függvénye, hogy ki kell zárnunk az abiogenezis tényét, akkor igen... sz@rul érintene :)

2011. máj. 10. 01:57
 2/32 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehet bizonyítani egyszer régen történt, nem megismételhető dolgokat. Hipotézisek vannak és lesznek.

"Ma már biztosan tudjuk"...

Ilyen nincs.. az elméletek folyamatosan változnak.

A témában láttam egy nagyon klassz műsort egyszer, az első élő sejt kialakulásáról (semmi vallásos téma, csak biológia, meg ilyesmi). Egy csomó tudós elmondta a teljesen logikus, bizonyított elméletét, aztán sorban megcáfolták egymásét...

Minél jobban utánanézel az elméleteknek, annál jobban megismered az ellentmondásokat. Az a baj, hogy ha azt se veszed észre, hogy a te meggyőződésed is hiten alapszik.

2011. máj. 10. 04:11
 3/32 anonim ***** válasza:

"A nagy kérdőjel az, hogyan szerveződhettek a kis építőegységek olyan magas rendezettségű, (igen alacsony entrópiájú), információt hordozó (és leolvasó) rendszerré, amelynek a legegyszerűbb megnyilvánulásai is sok fejtörést okoznak a mai napig is."

Lehet, hogy ezen a ponton szólt bele Isten?

2011. máj. 10. 07:26
 4/32 anonim ***** válasza:
Nem. :)
2011. máj. 10. 08:30
 5/32 anonim ***** válasza:
Nem. Én hinni akarok. :)
2011. máj. 10. 09:00
 6/32 anonim ***** válasza:

Bár nem vagyok a hagyományos értelemben vett hívő, azért a véleményemet kifejteném. :)

1. Egy igazi hívő szerintem tudományos tények, feltételezések, bizonyítékok és cáfolatok nélkül és azoktól függetlenül hisz Istenben.

Az én szememben akit egy ilyen dolog megrenget a hitében ugyanúgy nem igazi hívő, mint az aki a tudományos eredményeket kiforgatva, vagy az összes apró hibába belekapaszkodva próbálja folyton bizonyítani, hogy azok nem jók... szerintem annak aki érti a hit lényegét, annak ilyenre semmi szüksége és meghagyja a tudományt annak ami.

2. Mindemellett én személy szerint sokkal inkább hiszek (és sokkal "szívesebben" hiszek) egy olyan istenben, aki képes volt úgy "elindítani" ezt a világot fejlődés útján, hogy minden köztes beavatkozás nélkül kifejlődhessen egy olyan bonyolult lény, mint az ember. Számomra ez sokkal csodálni valóbb, de ez persze egyéni vélemény.

2011. máj. 10. 09:11
 7/32 anonim ***** válasza:
0%

1. A kérdésed kábé így lehetne lefordítani: Megrengene a hited, ha sikerülne bebizonyítani, hogy 2+2=5

2. Az evolúció egy elmélet, és nem bizonyított!

2011. máj. 10. 09:47
 8/32 A kérdező kommentje:

"2. Az evolúció egy elmélet, és nem bizonyított!"

Ezt kifejtené valaki, hogy mire alapozza? Pl. amikor én konkrétan felhasználom, és mesterségesen indukálom az evolúciót, a saját két kezemmel, és megnézem az eredményt a saját két szép szememmel, és pont azt látom, amit az evolúció elmélete alapján vártam, akkor tulajdonképpen mi történik, mit csinálok, mit látok?

A kérdés nem arra vonatkozott, hogy mik a tények, hanem hogy mi lenne ha... legközelebb majd azt kérdezem, hiszel-e az evolúcióban, abiogenezisben. Akkor lesznek helyénvalóak ezek a válaszok.

Ma már biztosan tudjuk: úgy értem ezt, hogy tudjuk, és ha csak el nem felejtjük, akkor tudni is fogjuk. Csináltak egy szerkentyűt, beleraktak mindenféle anyagot, ami akkoriban volt Földön, és lett belőle aminosav. Lett, ott van, vitathatatlanul benne volt úgy, hogy előtte nem tették bele. Ez csak akkor dőlhetne meg, ha kiderülne, hogy mégsem volt benne, de ugye akárhányszor elvégezték, mindig benne volt, és mindig benne lesz.

Evolúció: 25-jére elmondom, bár hiába: nem elmélet, hanem tény. Darwin elméletei nem voltak mind helytállóak, de ezeket korrigálták, az alapfeltevés pedig kétségtelenül igaz. Ma már ismerjük, jellemezzük, kiszámoljuk, manipuláljuk, felhasználjuk gyógyászatban, meg egy csomó helyen. Az evolúció a puszipajtásunk!

2011. máj. 10. 10:25
 9/32 anonim ***** válasza:
100%

egy dolgot azért ne felejts el...valami megjeleníti az anyagot és változtatja azt, valami biztosítja nemhogy az anyagot, de annak törvényeit is...no ez Isten...:P

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. máj. 10. 10:30
 10/32 anonim ***** válasza:

"Az evolúció egy elmélet, és nem bizonyított!"

A relativitáselmélet is ugyanúgy elmélet (nem hipotézis, hanem elmélet!) és pontosan ugyanannyira bizonyított mint az evolúcióelmélet

Ahogy Einstein mondta:

"Végtelen számú kísérlet sem bizonyíthatja, hogy igazam van, de egyetlen kísérlet is bizonyíthatja, hogy tévedtem."

Szóval amit írtál kétségtelenül igaz... az evolúcióelméletre ugyanúgy mint az összes többi tudományos elméletre... csak a többivel kapcsolatban valamiért (miért?) ritkábban hallani ezt a mondatot.

2011. máj. 10. 10:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!