Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megrengetné a hited, ha...

Ozmium42 kérdése:

Megrengetné a hited, ha sikerülne bebizonyítani az abiogenezist?

Figyelt kérdés

Az abiogenezis az az elmélet, miszerint az élőlények élettelen anyag önszerveződéséből jöttek létre, gyakorlatilag véletlenül (illetve, ez utóbbi nem olyan szigorú megkötés), az anyag evolúciójának eredményeként.

Ma már biztosan tudjuk, hogy az élet a biológiai evolúció által változik, "fejlődik". Azt is tudjuk, hogy az élet feltételezett megjelenésének időszakában, a Föld akkori viszonyai között ki tudtak alakulni a legalapvetőbb építőkövek, úgy mint aminosavak, nukleotidok, lipidek, szénhidrátok, a rendelkezésre álló anyagokból. A nagy kérdőjel az, hogyan szerveződhettek a kis építőegységek olyan magas rendezettségű, (igen alacsony entrópiájú), információt hordozó (és leolvasó) rendszerré, amelynek a legegyszerűbb megnyilvánulásai is sok fejtörést okoznak a mai napig is.

Megrendülne az Istenbe, lélekbe vetett hited, ha az abiogenezis tényszerűen bebizonyosodna?

(Ui.: - elnézést, ha valamilyen kifejezést pontatlanul használtam

- nyilván azért írtam a Vallás témakörbe, mert hívők válaszait várom

- az én válaszom, minden indoklás nélkül: nem. De ez ne zavarjon senkit!)

2011. máj. 10. 01:46
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:

"Végtelen számú kísérlet sem bizonyíthatja, hogy igazam van, de egyetlen kísérlet is bizonyíthatja, hogy tévedtem."

Ez nagyon igaz, a logika alaptétele, de elárulnád, hogy jön ez ide, és legfőképpen hogyan kapcsolódik a kérdéshez?

2011. máj. 10. 10:48
 12/32 anonim ***** válasza:

"Ez nagyon igaz, a logika alaptétele, de elárulnád, hogy jön ez ide, és legfőképpen hogyan kapcsolódik a kérdéshez?"

A válaszom első sorában láthatod, hogy melyik mondatra reagáltam.

Úgy jön ide, hogy az, hogy amennyire az evolúció "nem bizonyított" pont ugyanannyira "nem bizonyított" az összes tudományos elmélet, hiszen mindegyikhez ki lehet találni egy olyan kísérletet, amit még senki nem vitt véghez és megdönthetNÉ az elméletet.

Ez evolúció elméletben a hiányzó láncszem effektus... hisz mindig találni egy hiányzó láncszemet ami miatt azt lehet mondani, hogy nem bizonyított.

Hogy hogy jön a kérdésedhez: sehogy, bocsánat, gondoltam miután eddig kb. senki nem válaszolt konkrétan a kérdésedre így nem pont az én válaszommal lesz a probléma, de tévedtem; elnézést az offért.

2011. máj. 10. 11:00
 13/32 anonim ***** válasza:
jav: "Úgy jön ide, hogy az, hogy" = "Úgy jön ide, hogy"
2011. máj. 10. 11:06
 14/32 anonim ***** válasza:
Nem. A Bibliában is az van, hogy a föld porából lettünk, ez jelenthet sokmindent.
2011. máj. 10. 12:29
 15/32 anonim ***** válasza:

Nem.

Tegyük fel, hogy sikerül bizonyítani az elméletet - rendben, miért ne? Viszont az, hogy "úgy is történhetett" nem azt jelenti ,hogy "valóban úgy történt."

Tehát én, mint hívő, el tudom fogadni, hogy élet létrejöhet valamilyen felsőbb hatalom nélkül, véletlenül is, de ez nem zárja ki azt, hogy mégis létezzen valamilyen Istenség?

Érted? Lehet véletlen az élet kialakulása, de nem biztos. Hihetem, hogy a véletlen is csak valamilyen Istenség műve.

2011. máj. 10. 13:35
 16/32 anonim ***** válasza:

Bizonyìtsd be hogy a véletlen létezik,majd onnan folytatjuk.De mivel a véletlen tulajdonképpen bebizonyìthatatlan,ezért az abiogenezis sohasem vàlhat teòriàvà mégha tegyük fel hogy igaz is. Egyébként az evolùciòval kapcsolatban csak annyit hogy nem biztos hogy tény,legalàbbis ùgy ahogy jelenleg megfogalmazott,elég sok részletében hiànyos ìgyhàt még sok megoldatlan probléma van benne.

A kérdésedre a vàlaszom meg annyi hogy: nem,mivel nem hiszek a véletlenben.

2011. máj. 10. 15:57
 17/32 Tyler913 ***** válasza:

Maga a kerdes megfogalmazasa is erdekes:

"sikerulne bebizonyitani az abiogenezist"

Talan nem feltetlenul tartozik ide,de szamomra mulatsagos,hogy azok a tudosok,akik magukat a fuggetlen tudomanyos vizsgalodas profetainak tartjak,sokszor valojaban egy megrendithetetlen premisszara alapoznak:hogy nincs Isten-es ebbol kiindulva szemlelik a vilagot,es erre keresnek bizonyitekokat.

Ha valaki valoban elofeltevesek nelkul,pusztan a tenyekre alapozva vizsgalodik,nem az soha nem zarhatja ki egy transzcendens hatalom letet-mar csak azert sem,mert a nemlete bebizonyithatatlan.

2011. máj. 10. 19:00
 18/32 anonim ***** válasza:
0%

Ezt már bebizonyították

[link]

Tehát lehetséges élettelenből az élő legkisebb egységeit előállítani.

Nem vagyok vallásos, ezért nem rendültem meg tőle:-)

2011. máj. 10. 22:30
 19/32 anonim ***** válasza:
Most már csak azt mond meg, hogy az anyag, amivel a kísérletet folytatták azt te hoztad létre a semmiből, vagy az anyósod, és a törvény, ami szerint mozogna, és működnek, azt pedig esetleg a te parancsodra, vagy a Kun Béla parancsára tartják be???
2011. máj. 10. 22:46
 20/32 A kérdező kommentje:

A válasz írója 82%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 22:30

Alapvető szövegértési problémáid miatt lepontoztalak, ha nem haragszol. Olvasd el a kérdést, és a leírást is, mielőtt válaszolsz.

2011. máj. 10. 23:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!