Valóban bűn a tudomány?
"Egyébként a közvetett bizonyítékok azok inkább a Biblia elemezgetései, nem?"
Nem, nem feltétlenül, illetve amire én gondoltam, egyáltalán nem. Egyébként csak jószándékból mondom, úgy érvelsz, mint egy marxista, olyan dolgokra hivatkozol, amik a marxizmus sarokpontjai. A Bibliát pedig azért elemezgetik, mert szent, Istentől eredő kinyilatkoztatásnak tartják, és ugye valamit önmagával magyarázni nem elegáns, ezért vannak közvetett bizonyítékok, amik Isten létét és a Biblia szentségét alátámasztják.
De hagyjuk ezt a témát, én azt kérdeztem, hogy bűnös dolog-e a tudomány a kereszténység/egyéb vallások tükrében?
Kedves Kérdező!
Abban a szerencsében van részem, hogy két aspektusból is meg tudom világítani a kérdést.
1. Tudomány a kereszténység szemszögéből
A kereszténységnek rengeteg irányzata van, és bizony vannak olyan nagyon fanatikus neoprotestáns irányzatok, amelyek elutasítják a tudomány minden formáját, vagy csak a humán tudományokat fogadják el tiszta, nem bűnös tudománynak.
Személy szerint én a katolikus egyház álláspontját ismerem
A katolikus egyház álláspontja szerint a tudomány nem bűn egészen addig, amég nem kérdőjelezi meg Isten létezését, vagy amég nem avatkozik be drasztikusan a természet rendjébe, pl. bűnnek tekintik az emberek klónozását, a genetikával kapcsolatos kísérletekkel, az őssejtkísérletekkel kapcsolatban is fenntartásaik vannak, mert ezen dolgokat nemcsak az emberiség hasznára lehet felhasználni sajnos.
2. A tudomány a baháí vallás szemszögéből
Egy baháí hívőnek kötelessége olyan tudományokat tanulni, amelyekkel az emberiséget szolgálhatja, vagyis akkor követ el bűnt, ha nem bővíti folyamatosan tudását, mert így nem tudja az emberiséget, és ezáltal minél tökéletesebben szolgálni. Arról egyelőre nincs ismeretem, hogy mi az álláspontjuk az emberi klónozással, a genetikával, az őssejtkísérletekkel kapcsolatban, de ennek sztem utána fogok nézni hamarosan, mert ez engem is nagyon érdekel.
Személyes véleményem: dehogy bűn a tudomány, aki ilyet állít, az nagyon fanatikus ember. Azonban nagyon kellene arra figyelni, hogy a tudomány által felfedezett dolgokat ne rombolásra, az emberiség elpusztítására használják.
Az emberi, de még az állati, és növényi klónozást is zsigerből elutasítom, mert már így is eléggé tönkrevágtuk a Földet, ne kavarjunk bele még jobban a Föld egyensúlyába, a természet rendjébe, mert azzal magunk alatt vágjuk a fát, és tényleg ki fog pusztulni az emberiség nagyon rövid időn belül.
Az őssejtkísérleteket, és minden genetikával kapcsolatos kísérletezést kontroll alatt kell tartani, és nem szabad azt megengedni, hogy az ember teljesen átalakítsa, tönkrevágja a Földet, az élővilágot,illetve saját magát.
Üdv: Anna
"lehet az egzakt tudományt bűnre is meg jóra is használni,mint az internetet"
Hát igen. Bűn az, hogy te itt írogatsz...
Szia!
Ahhoz, hogy a kérdésedre korrekt választ lehessen adni először is definiálni kell, hogy mit értünk bűn alatt.
A Szentírás értelmezésemben a bűn az önzés, az önmagunkért élés gondolkodásmódja és életformája. A Biblia a szeretet, a másokért élés törvényét mondja az élet és a boldogság egyetlen útjának – teljes egyértelműséggel. A bűn – az önzés – életfelfogása és életmódja követését pedig a szenvedés és a halál útjának jelenti ki minden ellenkező látszat ellenére.
Amennyiben elfogadjuk ezt a definíciót, úgy már lehet a tudományt is vizsgálni. Amennyiben a tudomány a szeretetet, a másokért élés törvényét segíti elő akkor azt mondhatjuk, hogy nem bűn, hanem éppen hogy jó. Amennyiben azonban a tudomány az önzést és az önmagunkért élés gondolkodásmódját és életformáját segíti elő, akkor pedig egyértelműen bűn a Biblia nézőpontja szerint.
Üdv. Péter
A tudomány egy eszköz a világ megismerésére. Nem a tudománnyal van baj, hanem azzal a szereppel, amit a tudomány ölteni kezd, illetve azzal, ha a hit/vallás adta morál nem korlátozza, a tudománnyal könnyen elszalad a ló. Önmagában egyetlen eszköz sem bűnös vagy rossz.
freya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!