Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Mennyben is lesz az embernek...

A Mennyben is lesz az embernek szabad akarata? Ha igen, akkor mi gátolja meg majd abban, hogy ott ne vétkezzen?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 22. 16:19
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:

"De a reinkarnáció tana idegen a kereszténységtől."

És a Biblia szavaitól? :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. ápr. 26. 19:39
 12/46 A kérdező kommentje:

"És a Biblia szavaitól? :)"

Attól meg még jobban.

2011. ápr. 27. 17:56
 13/46 anonim ***** válasza:
100%

Az angyalok szolgáló lények. Nem részesedtek a tisztaságból és szeretetből olyan formán, ahogyan a mennybe került lélek fog. Ahogyan Ádám és Éva sem. Anyagi testben nem is lehetséges.

Jézus által a fiúság szelleme adatott nekünk,azaz Isten részeivé válunk mi is.

2011. ápr. 28. 20:31
 14/46 Ozmium42 ***** válasza:
51%

A katekizmus szerint a lelkünk "megmerevedik" abban az állapotban, mint amilyen halálunk pillanatában. Így tehát halál után nem lehetséges a bűnbánat, és a bűnbocsánat. Ezért nincs bocsánat a bukott angyaloknak sem, és ezért nincs is átjárás a Menny és a Pokol között, egyik irányban sem! Azt hiszem - de nem biztos - Aquinói Szent Tamás írta, hogy ha az elkárhozott lelkek élő emberként visszatérhetnének, állandóan bűnöznének, csak erre lennének képesek.

Az egyetlen "változás", ami halál után a lélekben még beállhat, a tisztítótűzben (Purgatorium) van, itt elveszítjük bocsánatos bűneinket, illetve ez teszi lehetővé azoknak a babáknak az üdvözülését, akiket nem volt idő megkeresztelni.

A Mennyben mindenki örökké boldog elvileg, ezért értelmezhetetlenek olyan dolgok, mint politika, rivalizálás, stb. Miért foglalkozna ilyesmivel egy amúgy is test nélküli (mert az!), végtelenül boldog lélek?

2011. máj. 3. 15:36
 15/46 A kérdező kommentje:

A babák is tisztítótűzbe kerülnek? Erről még nem halottam, ez tényleg így van? És szenvednek?

De a katekizmus szerint a testünk is feltámad, igaz "megdicsőült" formában. Tehát én úgy értelmezem ezt, hogy nem csak lélek lesz az ember. Nem?

2011. máj. 3. 15:54
 16/46 Ozmium42 ***** válasza:
51%

Én meg úgy tudom, hogy kivételesen nagy megtiszteltetés teljes testtel a Mennybe jutni. Jézusnak, Illésnek, Máriának sikerült, amit én tudok, de az ismereteim hiányosak.

Hát, a purgatórium nincs benne a Bibliában, csak sejtjük, hogy létezik. Mivel Heródes sok csecsemőt megölt (aprószentek), mikor Jézust kereste, feltételezzük, hogy az aprószentek nem a pokol tüzén égnek, de nem voltak megkeresztelve, ugyanakkor más bűnük nem volt, az eredendőt leszámítva. Tehát az ellentmondás a Purgatórium feltételezésével lehet feloldani.

Ideiglenes szenvedés, de jobb mint az örök. (Egyébként a protestánsok nem hisznek benne). Egyfajta könnyítés a Mennybe jutáshoz. Úgy is meghalhatsz, hogy előtte nem tudtál gyónni, vagy a betegek kenetét felvenni. Ha némi bocsánatos bűnnel a lelkeden halsz meg, például balesetben, így még kerülhetsz a Mennybe.

Meglestem, mit szól a barátnőm, Wiki :)

Ott bibliai idézet is van, úgyhogy lehet, hogy ezt is rosszul tudtam...

2011. máj. 3. 16:12
 17/46 A kérdező kommentje:

"kivételesen nagy megtiszteltetés teljes testtel a Mennybe jutni" a történelmi időben, de a Világvégén mindenki testével jut az örök üdvösségre vagy a pokolra vagy a tisztítótűzre... Bár a tisztítótüzet nem tudom, mert oda már rögtön halál után lehet kerülni, tehát ha mondjuk ott a lelke már letölti az idejét a Végítéletig, és akkor feltámad a test, akkor a testnek már nem kell megtisztulnia, na ezt nem tudom. De a végén lesz test.

A csecsemőkkel kapcsolatban én úgy tudtam, hogy meghatározott korig mindenképpen a mennybe jutnak...

2011. máj. 3. 16:20
 18/46 Ozmium42 ***** válasza:
51%
A végítélet is kivételes megtiszteltetésnek számít, ugyanis maga az úr Jézus jön el ítélkezni, az élőkön! És, elvileg akkor a Föld is meg lesz változtatva, hogy az a sok jó ember, aki a történelem során meghalt, és akkor feltámad testestől, elférjen. Legalábbis ezt olvastam valahol, de ennek a forrását nem tudom...
2011. máj. 3. 16:38
 19/46 anonim ***** válasza:

A szabad akarat és önrendelkezés mennyei Atyánk olyan ajándéka amelyet sohasem von vissza.

A mennyország nem egységes, homogén hely vagy állapot:

Ján. 14,2-3

Az én Atyámnak házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek.

És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket; hogy a hol én vagyok, ti is ott legyetek.

1 Kor. 15,41

Más a napnak dicsősége és más a holdnak dicsősége és más a csillagok dicsősége; mert csillag a csillagtól különbözik dicsőségre nézve.

A feltámadás és ítélet után, akárhol leszünk is, emlékezni fogunk földi létünk előtti, földi és azt követő állapotainkra is. A teljes információ birtokában hozott döntést nyilván nincs értelme megváltoztatni.

Ennek ellenére tudjuk, hogy a Sátán is a mennyben volt, de onnan letaszították, tehát a szabad akaratunk által ott is vétkezhetünk.

2011. máj. 3. 17:21
 20/46 Ozmium42 ***** válasza:
50%
Nem tudom, hogy van-e rá bizonyíték, hogy Lucifer jó volt, és gonosszá vált, vétkezett, nem pedig teremtésétől fogva gonosz. Mindenestre fellázadt, legyőzetett, és ennek az összecsapásnak a során taszíttatott le. Szerintem mindig gonosz volt.
2011. máj. 3. 17:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!