Vallásos leszek (Istenhívő), ha kifejted, hogy miért jó ha az lennék szerinted (mivel adna többet. ), és nem lehet "magyarázni" vagy megoldani pusztán az emberi természettel, oké?
ha hiszel istenben, akkor annyival könnyebb lehet az élet, hogy mindent rá tudsz fogni isten akaratára és így felmentheted magad a felelősség alól ... legalábbis nekem ez az egyetlen lehetséges opcióm arra, hogy miért jó.
:)
Ha így gondolkozol, akkor akkor sem leszel vallásos, ha mi leírjuk, hogy mi benne a jó.
Lenne neked egy barátod, akivel megoszthatod minden gondodat-bajodat, megnyugtat, ha felizgattad magad, megvigasztal, ha szomorú vagy.
Oké.
De a vallás lehet egy teljesen száraz, kiégett dolog, ami az ég világon semmilyen plusz nem visz majd be az életedbe. Viszont az Istennel való személyes kapcsolat teljesen más, az egy olyan dolog, amit nem pótolhatsz semmi mással. Mindig ott volt benned az ezután való sóvárgás, mint egy űr, és sokmindennel próbáltad betölteni, de soha nem sikerült maradéktalanul. Hogy mivel ad többet? Egy örökkévalósággal, egy kapcsolattal a teremtővel, egy teljes élettel.
Úgy tetted fel a kérdést, mintha önigazolást szeretnél nyerni, hogy mindent meg lehet magyarázni, és hogy semmi értelme az egésznek. De ha van lehetőséged mégis, hogy megismerd Istent, akkor mi veszíteni valód van?
Ha vallásos vagy, van egy állandó közösséged, ahova eljárhatsz. Misék, takarítócsoport, kórus, ifi/felnőtt hittan, bibliaóra, kirándulások, rendezvények. (lots of fun)
Nem kell pszichológushoz járnod, beszélgethetsz a pappal, nem is kerül pénzbe. Kivéve az egyházadót.
A közösség lelkileg is könnyít rajtad valamit, elfogadnak, szeretnek. (kipletykálnak, de hát hol nem)
A jó ember szerepében tündökölhetsz, ha ügyes vagy.
Meghatározott értékrendszert ad, és útmutatót, ami szerint az életedet élheted. Rengeteg felelősséget vesz le az ember válláról, ha komolyan tudja venni.
Szia!
Én azért hiszek Istenben mert megtapasztaltam a saját életemben a hatalmát. 16 éves koromban szólított meg először, és az elmúlt 24 évben minden nap kézzelfoghatóan tapasztalom a csodáit, melyet az életemben véghezvisz. Nem érzem magam butának (2 diplomám van az egyik mérnöki), hiszek a Teremtésben és nem hiszek az evolúcióban, és tapasztalom azt, hogy csak az Istennel való közösség ad tartós boldogságot, és kiegyensúlyozott életet. Nem hiszek az egyházban - csak úgy mellékesen mondom, hogy a pápa már rég elfogadta az evolúciót - nem hiszek a templomokban, a liturgiákban, ellenben tapasztalom, hogy a Biblia képes megváltoztatni az embereket, segít győzni a rossz felett, és a krisztusi testvéri közösségnél nincs erősebb kötelék a világon. Hát én ezért hiszek Istenben.
Üdv. Péter
Vallásos akarsz lenni vagy hívő?
Ateistaként (vagy erősen agnosztikusként :) ) írom, hogy - de szerintem ezt te is tudod - aki logikus érvek alapján akar _hinni_ valamiben annak gőze sincs a hit lényegéről...
De tudod ezt szerintem te is nagyon jól. :)
Épp ezért nem kedvelem túlzottan a(z "érvekkel") térítő vallásosokat, mert aki tényleg érvekkel akarja meggyőzni a másikat a hitről az szerintem egyáltalán nem látja a dolog lényegét!
Istenben nem azért hisz az ember, mert a logikus érvek ezt mondják (hisz nem mondják ezt :D) hanem mert a "spirituális" énjének erre van szüksége, mert ettől érzi magát boldognak/jónak, de legfőképp _teljes_ embernek.
Ennyi.
Az, hogy ez a spiritualitás a lélek, ami majd a mennybe megy, vagy a szellem vagy az evolúció egy terméke, az a kérdés szempontjából tök mindegy.
A lényeg az, hogy az emberek egy részének (igen, én úgy gondolom, hogy nem mindenkinek) egyszerűen igénye van arra, hogy higgyen valamiben, hogy megtapasztalja "Istent"... ez valakinek Isten, van akinek a természet, van akinek a megvilágosodáshoz vezető út... stb-stb.
és hogy ezt az ember miben (vallásban, természetben, akármi) látja, az teljesen egyéni meggyőződés, amit tök felesleges és nem is lehet ráerőltetni a másikra.
...
Teljesen más kérdés a vallásosságnak az a része (teremtés, stb) amikkel kapcsolatban lehet esetleg érvelni... persze lehet, hogy jön valaki (kétlem) és meggyőz, hogy miért is Isten teremtette a világot meg miért baromság az evolúció, stb...) de ettől még nem fogod "megtapasztalni Istent" és az életed se lesz semmivel sem több.
Persze ez az én egyéni véleményem, ami valószínűleg mind a vallásosok, mind az ateisták szerint úgy hülyeség ahogy van. :). :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!