Hogyan lett a szombat helyett a vasárnap a 7. nap?
Ezt írod:
„Történelmileg a vasárnap és nem a szombat volt a normális találkozási nap a keresztények számára. Tessenek már utánaolvasni néhány dolognak:”
Majd bizonyíték gyanánt felhozol egy rahedli idézetet a Bibliából. Én nem akartam kivesézni az összes humbug párhuzamodat, ezért kiemeltem random egyet a sok közül, ezt:
Lev 23,39
A hetedik hónap tizenötödik napján, amikor már betakarítottátok a föld termését, üljetek hétnapos ünnepet az Úrnak. Az első és a nyolcadik napon legyen teljes nyugalom (= sabbath; szombat).
Majd megkérdeztem, hogy ez miért bizonyítja azt az állítást, hogy a vasárnap volt a találkozási nap.
Persze nem válaszoltál, mert a butaságra nehéz válaszolni. De én megteszem a részemet, hogy miért nem gondolom, hogy az általad idézett rész bármit is bizonyítana abban, hogy a vasárnap lenne a gyülekezés napja.
Nem titok egy Bibliát felszínesen is ismerő embernek, hogy az ószövetségben a szombat napjának eredeti jelentése nem egy nap megjelölése, hanem egy olyan nap megjelölése, amit nyugalommal kellett tölteni. Ilyen nap nemcsak a hét egyik napja volt, hanem több ünnep is. A kovásztalan kenyerek első és utolsó napja, az engesztelési nap, a sátoros ünnep első és utolsó napja, stb.
Az általad idézett rész nem egy meghatározott napot jelöl a héten. Mivel a hónap első napja az újhold napja, ami lehet hétfő, kedd, és bármelyik nap a héten, melynek 15. napja szintén bármelyik nap lehet. A sabbatnak, mint pihenőnapnak, ha ünnephez kötődik, nincs meghatározott naphoz kötve a héthez. Éppen úgy lehet bármelyik nap, ahogy akár a szombatra is eshet. Ezért is nem igaz, hogy Jézus pénteken halt volna meg, csak azért, mert ott az van, hogy péntek van. Azért, mert az eredetiben nem péntek szerepel, mivel a napoknak nem voltak nevei, csak a szombatnak, és a szombatot megelőző napnak. Ott szombatot megelőző nap szerepel, ami tekintettel, hogy a kovásztalan kenyerek első napja előtt vagyunk, a pászka vacsora napján, és mivel a kovásztalan kenyerek első napja szabbat, ezért mondja, hogy szabbat előtti nap. De ez ebben az esetben nem pénteki nap. Bővebben itt olvashatsz róla:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!