Hogyan lehet megtörni a vallásos agymosást?
A szüleim kereszténynek neveltek, de ellentétben velük, én sosem leltem boldogságot, megnyugvást, vagy bármilyen pozitívnak mondható tulajdonságot, vagy életérzést a keresztény világnézetből, és vallásból.
Mindig is nagyon érdekelt a tudomány, és a tudomány által magyarázott világkép, és a keresztény tanítások helyett a modern szociális világnézet és társadalomszemlélet sokkal jobban vonzott.
Két és fél éve elhatároztam, hogy ateista leszek. Racionálisan gondolkodva el tudom fogadni a tudományos világképet, azt, hogy nincsen Isten, és hogy a kereszténység is egy ugyanolyan emberek által kitalált vallás, mint a Sintoizmus, az Iszlám vagy akár a Szcientológia, de ha nem gondolok erre, akkor reflexből egy csomó féle eseményre nagyon rossz "vallási fanatikus"-szerű reakcióm van.
Ha hirtelen ér valami öröm az életben, akkor elkezdek örülni, de hirtelen átvillan az agyamon, hogy bűn élvezni az életet, és nagyon rossz kedvem lesz.
Ha meglátok a tévében egy japánt vagy arabot, sokszor a legelső reakcióm egy pillanatnyi dühroham, hogy ők nem keresztények.
Ha látok valami érdekes ismeretterjesztő műsort, mondjuk arról, hogy hogyan fejlődött ki az ember, akkoris időnként elfog egy "fanatikus" gondolat, hogy "ez egy hazugság!"
Ha látok egy olyan műsort, amiben nagyon modernen, szégyenmentesen kezelnek valami szexuális témát, akkor is átvillan az agyamon, hogy "máglyára velük!"
Amikor ezek a "fanatikus" gondolatok jönnek, akkor közben nagyon rosszul érzem magam, és tudom, hogy ezek nem a valódi gondolataim, mert az én személyiségem pont ennek az ellenkezője. Én szeretem élvezni az életet, semmi bajom nincsen a japánokkal, arabokkal, más kultúrabeli emberekkel, teljesen elfogadom a tudományos, evolúciós világtörténelmet, és abszolút nem tartom a szexualitást elítélendő dolognak.
Ezek a "vallási fanatikus" gondolatok hirtelen jönnek, nagyon rossz, amikor jönnek, mert tudom, hogy ezek nem az én valódi gondolataim, idegesítőek, mert hátráltatnak az életben.
Tök olyan, mintha én lennék Harry Potter, aki felett időnként, pillanatokra átveszi az uralmat Voldemort.
Mi lehet ez? Valami agyi bajom van? Tudathasadásom lenne?
Mit tudnék tenni?
20/F
Én sem vagyok vallásos, sőt ne is voltam, tehát nehéz belegondolni magam a helyzetedbe.
De amit írsz azokról ma már a kereszténység egy része is sokkal megengedőbben gondolkozik. Na jó talán a szex esetében nem, de a pápa már mondott olyat nemrég, hogy talán mégsem olyan rossz a koton. Az egyház elfogadja, hogy vannak más vallások, és keresi a párbeszéd lehetőségét. Azt is elfogadja, hogy az élővilág évmilliárdok alatt alakult ki leszármazással.
Szóval a tudományos és a vallásos világnézet messze nem olyan ellentétes, mint ahogyan te látod. És talán ez is a baj, hogy volt egy cezúra az életedben, ami előtt nagyon így utána meg agyon úgy láttad a dolgokat, és nem tudtad teljesen letisztázni, a helyi értékén kezelni mindezt.
Amiket leírtál, azok kényszergondolatok, tehát nem hiszem, hogy nagyot tévednék, ha úgy gondolom, hogy kényszerbeteg vagy. Keress fel egy jó pszichológust/pszichiátert, aki segít a gyógyulásban.
Keresztényként meg azt mondanám, hogy a benned lévő düh miatt igazából kereszténynek is rossz lennél. Ezek a pusztító gondolatok, pl. "máglyára velük" igazán nem keresztényiek és mélyen bánt, hogy párhuzamba állítod a beteges hajlamaidat a kereszténységgel.
Miből gondolod, hogy a vallás az agymosás, és nem az, amit tudománynak nevezel? Hiszen a tudomány sem más, csak egy vallás, ami arra épít, hogy minden szupertechnika legyen. Tehát a tudomány képes a tudatod módosítására.
Más vallását tartsd tiszteletben, addig, amíg ő is tiszteletben tartja a tiédet. Nem kötelező azt hinni, azt gondolni, amit más. Ha a keresztények Istenben, az arabok Allahban, az afrikai törzsek mindenféle totemekben hisznek, te pedig a tudományban, attól még megfértek mind egymás mellett a világban.
Fura "keresztények" lehetnek a szüleid, ha 20 éves korodig ennyire nem jött le neked, hogy miről is szólna a "kereszténység". Úgy értem, azt is teljesen el tudom képzelni, hogy valaki keresztyény családban nő fel, és 20 évesen mégis úgy gondolja, hogy neki ez nem működik, de ami itt és most te _nem akarsz_ lenni, annak semmi köze a kereszténységhez. Nekem nem szoktak ilyen gondolataim lenni, mint neked, pedig eddig úgy tudtam, hogy keresztény vagyok.
Ha öröm ér, akkor önkéntelenül hálát érzek, ez igaz.
Ha érdekes kultúrájú embereket és országokat látok, az jut eszembe, bárcsak odamehetnék és megnézhetném közelebbről.
Ha tudományos műsort látok a natgeon, legtöbbször falra mászok, hogy mennyire le van butítva a téma.
Tévéműsorban a szex látványa ugyanúgy hat rám, mint az összes többi emberre, na találd ki...
Ha valakinek sikerül egy bármilyen témáról tabumentesen, de őszintén, ripacskodás nélkül, halál egyszerűen beszélnie, azt még hallgatni is felszabadító érzés, nem hogy esetleg a beszélő félnek lenni.
Te érzésem szerint egy kicsit a kelleténél fekete-fehérebben gondolkozhattál már az "ateistaságod" előtt is, és ez a kérdésed kísérőszövege alapján azóta sem változhatott sokat, csak kicsit átrendezted, hogy mi fekete és mi fehér.
Érdekelne egyébként, hogy milyen közösségbe tartoznak a szüleid, elég fura, amiket írtál.
Szerintem a tudomány határainál mindig előjön egy intelligencia, ami tervezte, vagy megalkotta az egészet.
Vagy energia, vagy valami.
A vallást és a tudományt nem szabadna elkülöníteni teljesen.
Esetedben szerintem vallásos lennél, ha nem lennének ennyire lefixálva, hogy miben KELL hinni.
Ha nem akarsz hinni, és ezek előjönnek alkalomadtán szerintem csak attól van, hogy a neveltetésünk sosem múlik el nyomtalanul, beleivódik gyermeki, és kamaszkori fejlődő agyunkba, szinte beleég.
Erkölcsi dolgokat meg ne keverj bele, mert amikor ku**vákat mutogatnak, meg szabad szexualitás van soron, nekem is beugrik, hogy ezért a pokolban fognak elégni, bár nem is hiszek így a pokolban. De az erkölcsödet piszkálja szerintem, nem a vallási meggyőződésedet ébreszti fel, és ez sztem rendjén van.
Ez a kettősség, ami benned van, lehet csak a vívódás a belédneveltek és a mostani gondolkodásmódod harca, nem feltétlen tudathasadás.
Amúgy, ha intelligens vagy, ezt ne kérdezd meg, mert biztos érzed, hogy tényleg baj van-e, mert azt szerintem mindenki érzi. Ha így van, hajrá egy pszichológushoz!
OFF
"Hiszen a tudomány sem más, csak egy vallás, ami arra épít, hogy minden szupertechnika legyen."
Ne keverjük a szcientizmust és a technokráciát a természettudományos módszerrel, ha kérhetném. De még az sem vallás, mivel semmit sem mond arról, hogy töltsd a vasárnap délelőttöd.
ON
Ahogy az eddigi hozzászólásokból lejön a vallásos és az ateista világnézet egy spektrum. Mindenki szereti azt gondolni, hogy aki a másik oldalon áll, az csak bigott lehet bizonyos kérdésekben, lehet hogy a szüleid is ilyenek voltak. De a világ színesebb. Szerintem próbálj olyan embereket megismerni mindkét oldalon, akik nem vaskalaposak, akkor talán a te is nyitsz és túllépsz ezen a gondolatokon.
Ami persze nehéz. Mert a sztereotip gondolkodás valóban áthatja az embert minden kérdésben. És lehet, hogy racionálisan végiggondolva pontosan tudod, de az első gondolatod úgyis valami bináris kategória lesz.
OFF 2
"Szerintem a tudomány határainál mindig előjön egy intelligencia, ami tervezte, vagy megalkotta az egészet. "
Nem, tudomány határainál az jön elő, hogy "Nem tudom, de érdekes, vizsgáljuk meg jobban."
Szerintem ott kezdődik a baj, hogy nagyon biztos vagy a materialista eszméid igazában! Persze gyanítom, hogy ehhez az is kellett, hogy az a bizonyos "kereszténység", mely a neveltetésedet jellemezte, kicsit túllőtt a célon. Legalábbis a megjegyzéseidből ítélve...
Ahogy valaki már utalt rá, fontos lenne tudni, hogy milyen hitnézetekben nőttél fel, de a lényeg: nagyon nem mindegy, hogy mit nevezünk "kereszténynek", hiszen óriási különbség van a ma dominánsként tapasztalt állkeresztényi viselkedés és a valódi krisztusi életút között.
Erről semmit nem közöltél, márpedig a helyes diagnózishoz szükség lenne rá.
Abban hiszel, amiben jólesik, de azért nem árt ha tudod, hogy a materialista érvek is sokkal inkább morális természetűek, mint valódi tudományosak. A te váltásod is valamiféle lázadás alapján alakult ki, ahogy a szavaidból ki lehet hámozni. Hiszen magadban haragszol ezen vallásos ismereteidre, melyek - mint mondtam - nagyon különbözőek lehetnek, de úgy érzed, hogy nem tudsz tőlük szabadulni.
A másik, amit nagyon problémásnak tartok én is, hogy élesen elválasztod a vallást, a tudománytól. Az biblia vallásának pedig kéz a kézben kell járnia a hiteles tudománnyal! Az evolúciós mítosz pedig nem az.
A keresztények nagy általánosságban azért vannak, ha csak tudatalatt is, a tudományok, és a evolúció ellen (amire hiába van sok-sok kézzel is fogható bizonyíték) mert ha az Ateisták, bebizonyítják, hogy igazuk van, akkor ugye egyúttal, az is kiderül, hogy a kereszténység légvára ereszt.
Erre nekik gyorsan kikell találni pár frappáns magyarázatot, hogy igen volt homo erectus, deeee izééé, Isten lelket adott neki és kész is volt Ádám.
Valamint sok-sok ehhez hasonló, dolgot valamivel jönnek, a "Tudósok", a keresztények egyböl fölhördülnek, hogy de hát a Biblia!
azt viszont nem veszik figyelembe, hogy a bibliát kik írták: EMBEREK. jó persze Isteni sugallatra. de teszem én azt most bedrogoznék mint a macska, leírnék 500 oldalt a rózsaszín elefántok rendjéről. 2000 év múlva az valaki megtalálná, simán elhinné hogy én XY próféta voltam, és léteztek a rózsaszín elefántok is.
Egyszóval: Nyisd ki a szemed és láss, ne csak nézz vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!