Milyen érveket szoktatok felsorolni a tudomány ellen (úgy általában)?
Csak címszavakban érdekel (mx 2-3 sor), valahogy így:
"A tudomány ugyan úgy hit, mint a vallás! Meg vannak a dogmái, amiket el kell hinni."
"A tudósok nagy része is hisz valamilyen istenben."
FIGYELEM!!!
Linkelgetésre, több oldalas kifejtésre NEM vagyok kíváncsi.
Az ellentábort megkérném, hogy NE reagáljon a válaszokra, NE kezdjen (meddő) vitába, a kérdésemnek ez NEM célja.
Semmilyen érveket, mert a tudomány az valóság.
Érveket a bizonyítatlan, hamis tudományos kinyilatkoztatásokkal szemben szoktak hozni. Pl: Evolúció!
Ez marhaság.
A tudomány nem Isten ellen való dolog önmagában.
Amikor a tudományt helyezik Isten elé és teszem azt életet akarnak teremteni az már viszont kontárkodás, és nem sül ki belőle semmi jó. Nem azért mer jaj, Isten gonosz, és szeret mindenkit korlátozni hanem mert az élet teremtése nem az ember dolga, és nincs is rá felkészülve.
Remek! A 49%-os vízfejű után itt a 34%-os agyzsugoros is.
Kérem a jövőben csak olyanok válaszoljanak, akiknek legalább kettesük volt értőolvasásból. Köszönöm!
23:23
Ennek sincs köze a kérdéshez.
"Remek! A 49%-os vízfejű után itt a 34%-os agyzsugoros is."
Áhh igen, a híres keresztény elfogadás és tűrés. :)
aszinkronforgogep.
visszakérdeztél, ezért adtam kicsit bővebb választ, ráadásul azt mondtad korábbi szavamra, hogy nem általános érv, most pedig amikor még mindig a témánál vagyunk, azt mondod elkanyarodok, és vitacélúan beszélek, pedig szándékomban sincs, csupán úgy álltam hozzá, hogy valami nem tiszta neked, és kicsit érthetőbben leírtam, hogy el tudd képzelni. tulajdonképpen leírtam az érvet, és nem fogadod el. akkor mégis mit vársz? kérsz valamit a kérdésedben, megkapod, és letagadod, negálod. Amit vársz a kérdésedtől, azt utasítod vissza, és azzal szemben értetlenkedsz. megírhatod nyugodtan mi a célod a kérdéseddel. :)
ui.: ha úgy érzed jelezd a moderátoroknak, hogy nem ideillik ez a válasz, nyugodtan törölhetik, ha Te valójában úgy szeretnéd. de gondold végig józanul.
és amit elmondhattam, elmondtam zanzásítva, lehet kicsit sok, vagy merész az állítás, de ilyen az élet. :P
üdv
26/F
LastOne.Left
LastOne.Left
Nem a te válaszodat jeleztem, hanem a 49%-osét, aki a vallásosokat kezdte el provokálni, és megjegyzem még mindig veri magát, de az ő válaszát sem törölték. Te legalább megpróbáltál a kérdésre választ adni.
A visszakérdezésem célja pedig az volt, hogy bele tudod e sűriteni pár sorba amit leírtál (amire példát is hoztam).
Az érveddel az a baj, hogy az elsőben nem elég konkrét, a másodikban meg már hosszú. A megfogalmazás nem elég általános. Nem elutatsítottam az ervet, hanem megkértelek, hogy tedd szalonképesebbé (tömörré és általánossá), mert nem ilyen.
Így helyesebb?
"A rajtunk kívül álló valóság csak feltételezés, az érzékszerveink által elménkben felépített kép. Létezése nem bizonyított, így akár illúzió is lehet."
Kb. ilyen hosszú ságú válaszokra vagyok kíváncsi. Ha pontatlan pontosítsd, de ez nem beszélgetős fórun.
na akkor negyedszerre, és elnézést a félreértésért, már ha volt egyáltalán. :)
Az érzékszerveink által elménkben megjelenő képen kívül, azaz a tudatunkon kívül elhelyezkedő anyagi világ feltételezés. Létezése nem bizonyított, így akár illúzió is lehet.
üdvözlet
26/F
LastOne.Left
No, hogy valami érdemi válasz szülessen:
- A tudománynak nem célja a nem mérhető dolgok magyarázata.
- A tudomány nem ad erkölcsi irányt, morális szempontokat.
- A tudomány természetéből adódóan korlátozza saját érvényességi területét.
- A tudomány célja az életünk során felmerülő helyzetek kontrollálása, ezáltal túlélésünk esélyeinek növelése, nem pedig filozófiai igazságkeresés.
- A tudomány is csak emberi alkotás, és csak egyféle lehetséges szemlélete a dolgoknak, és emiatt nem áll a többi szemlélet (hit, művészet) felett, hanem azokkal egyenrangú.
(mielőtt még valaki a kérdező nyilvánvaló kérése ellenére vitatni szeretné ezeket, elmondom, itt és most a kérdező kérése én nem fogok reagálni az ellenérvekre.)
Önmagában a tudománnyal csak az a baj, hogy nem tartalmaz egy "használati utasítást" és egy apróbetűs figyelmezetetést, hogy milyen következményei lesznek a dolog gyakorlatba való átültetésének. Lásd:atommaghasadás.
Freya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!