Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért Kr. E. és Kr. U. -ról...

Miért Kr. E. és Kr. U. -ról beszélünk, ha sokan nem hiszünk?

Figyelt kérdés
A történelemben és egyéb helyeken, miért számítjuk az időt Krisztushoz vonatkoztatva? Csak valami történt, nagy volumenű dolog, abban az időben, ha ilyen gyökeresen beleavatkozott az időszámításba. Csak valahogy elfelejtettük?
2011. jan. 25. 16:14
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem igazán értem a kérdést, de a lényeg: Jézus létezett, egy élő személy volt. Isten már más kérdés, benne nem hiszek.
2011. jan. 25. 16:18
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

A középkor miatt. Akkor vezették be Krisztus (feltételezett) születéséhez igazított időszámítást. Ha jól tudom az 520-as években történt ez.

Azóta a világ sokat változott, kiderült, hogy Jézus nem is abban az évben született (ha ugyan), és a Kr. e.-ből I. e., a Kr. sz.-ből I. sz. lett.

2011. jan. 25. 16:28
 3/7 anonim ***** válasza:
De úgy is írhatjuk, hogy i.e. és i.u.,ezzel a probléma megoldva:)
2011. jan. 25. 17:07
 4/7 anonim ***** válasza:

Igazság szerint sem az "i. u.", sem a "Kr. u." nem helyes.

"i. sz." és "Kr. sz." a jó változat.

Hogyis lehetne időszámításunk után, ha egyszer még számítjuk az udőt.

2011. jan. 25. 17:12
 5/7 A kérdező kommentje:

Szerintem a Kr. u. a helyes.

Az i.sz. nem a kommunizmus szüleménye?

2011. jan. 25. 18:47
 6/7 anonim ***** válasza:

Lehet. Én többször hallottam a másik verziót.

A i. sz.-es dolog pedig lehet, hogy a békeidőben alakult ki nálunk, de más országokban is van ilyen, ahol sosem volt szocializmus.

2011. jan. 25. 20:12
 7/7 anonim válasza:
Azért, mert Jézus személye és tanítása olyan maradandó hatást gyakorolt az emberekre (teológiai, kulturális és társadalmi téren egyaránt), akár hisznek benne, akár nem, hogy a születésével törés keletkezett az emberiség történetében. Bár a középkori számításba néhány éves csúszás került, de ettől függetlenül azóta nem történt még egy olyan esemény, ami ilyen horderejű lett volna.
2011. jan. 31. 16:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!