A 10 parancsolatban a "Ne ölj! " csak emberre vonatkozik? Vagy aki állatot öl, illetve húst eszik, az is bűnös?
"A biblia szerint az állatoknak nincs lelkük"
pontosítanék, a zsidó vallás szerint (tehát az Ószövetség szerint, amiben a 10parancsolat is van) három féle dolog is van, amit lélekkel lehetne jelölni, ebből az egyik, ami csak az emberekben van meg, a másik kettő az állatokban is (ha jól emlékszem a növényekben meg csak egy, de ezt már nem mostanában olvastam).
egyébként érdekes kérdés, hiszen a 'ne ölj!' embereknél is csak arra a helyzetre vonatkozik, amikor nem szükséges, tehát például önvédelemre, háborúra nem vonatkozik. Ilyen formában még ha úgy vesszük, hogy az állatokra is vonatkozik, akkor is a húsevés vagy az állatáldozatok sem mondanak ellent a parancsolatnak, hiszen mind az evés, mind az Úr tisztelete szükség.
Bretso.
Ahogy gondolod, senkit nem akarok lebeszélni a húsevésről, csak megpróbáltam másként egy állatra érző lényként és nem egy szelet húsként tekinteni.
De most ha a te példádból indulsz ki, miszerint "a házat a kártékony bogarak ellepték, őket megölhetem" akkor ez is sántít. Nagyon esélyes, hogy a "kártékony" bogarak csak élni szeretnének valahol. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg madár, és egyéb állat élhetne azokból a bogarakból. De te megölöd őket, ezzel közvetve éhezteted a madarakat. Sőt, lehet, hogy miattad éhen is hal, mert az mentette volna meg, hogy nyer egy új élőhelyet, amit Te vettél el tőle, mikor odaépült a ház (persze nem te építetted, de a végeredmény ugyanaz).
Ha már belemegyünk ebbe, akkor bizony nincs olyan, hogy "kártékony". Igazából a kolera baktériuma is csak élni és szaporodni szeretne, csak sajna melléktermékként toxinokat termel... :)
Meg mi a kártékony? Ami az embernek rossz? Hát, ez megint eléggé egoista nézet... Ez alapján a méhek is kártékonyak, hiszen az allergiás ember belehalhat a csípésbe. Pedig méhek nélkül nem élhetünk, nemde?
Mint ahogy kisborjú nélkül sem élhetünk. Ugyanis a húsra is szükség van az ember életéhez.
Igazából a "Ne ölj"-t ki kéne cserélni a "légy emberséges!"-re. Ha már meg kell ölni egy állatot, azt gyorsan, fájdalommentesen kéne tenni. Arról nem is beszélve, hogy nem kéne őket miniatúra ketrecben tárolni, hogy az élete csak arról szóljon, hogy termeljen, mint egy gép... Így már lenne értelme :)
Ezt normálisan kell értelmezni. Pl. tudni kéne, hogy a "Ne ölj" parancsa már a maga idejében sem zárta ki példáué a jogszerű bírói vagy katonai halálosztást. A Biblia mondja azt is, hogy "a bosszuló rokon keze legyen az első rajta," meg hogy "az egész gyülekezet kövezze őt halálra." Püff. (Help: ez az ellenpélda nem hozza vissza a megkövezés gyakorlatát az egyházba az ószövetségből, csak a "ne ölj"-nek az általad erőltetett "fekete-fehér", azaz darabos, egysíkú és betonfejű alkalmazását cáfolja meg látványosan.) Nem vonatkozott a "ne ölj" parancs a háborúban az ellenség megölésére sem. Vagy tán azt is be tudod bizonyítani, hogy igen?
A "ne ölj" még a maga idején sem vonatkozott a jogi ítélkezés végső aktusára. A "ne ölj" parancsát senki sem értelmezte a jogi értelemben vett halálbüntetés tilalmaként. Vagyis ez csak a JOGTALAN emberölést tiltja. A Biblia mondj azt is, hogy
"Aki embervért ont, ember ontsa ki annak vérét, mert az ember Isten képére alkottatott." (Ter 9:6)
Nem értem, mért kell ilyet írni, hogy betonfejű. Azt hiszem, én sem írtam rád ilyesmit. Ha mindenképp kötözködni akarsz, akkor légyszi ne nekem válaszolj, keress hozzá magadnak partnert aztán hajrá.
Sir Butcher válaszában sok dologgal egyetértek.
Hello.
Ne ölj! parancs arra vonatkozik, hogy szándékosan nem szakítsd meg bármi életét. Szóval ha "véletlen" agyontaposol valami bogarat úgy, hogy észre sem vetted, akkor nem öltél...mert nem vagy tudatában...a parancs azért szól így, hogy figyelmeztessen, nem azért, hogy tiltson, te választasz, mint mindig. ;)
üdv
26/F
LastOne.Left
Last OneLeft.
Visszatérve a kisborjúra, akkor mégiscsak bűnről van szó, nem?
Őszinte leszek.
az, hogy egy állatot megölnek szánt szándékkal az bűn...meg is beszéltétek, hogy az állat fél is ilyenkor...a távol-keleti vallásokban azért nem is díjazzák az állat evését, mert a halálfélelem hatására kémiai reakciók indulnak be az állatban, és a húsa változik...később pedig kisütés/főzés ide vagy oda, teljesen mindegy, mert tulajdonképpen az állat halálfélelmét eszi meg az ember, ha úgy nézzük.
de ezek olyan dolgok, amiket végig kell járni, hogy észrevegyük...és bevallom elég nagy döntéseket kell meghozni. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!