Mi a különbség a Károli és a Vizsolyi Biblia között?
Szia!
A vizsolyi Biblia Károli Gáspár fordítása.
A XIX-XX. század folyamán több revízión is átesett, de ezek sokszor szinte többet rontottak rajta, mint amennyit javítottak. Ma ezeket a revidiált fordításokat nevezzük Károli Bibliának.
Kisebb-nagyobb tévesztései ellenére Károli fordítása máig legszebb, legjobb bibliafordításunk.
Üdv. Péter
Kedves tanú testvérem!
Egyet biztosan kijelenthetek: az Új világ fordításnál sokkal jobb a Károli fordítás, mert nem teológiai elvekre épül, hanem Isten Lelkének segítségével emberfeletti munkával készült el, és nem azzal a céllal, hogy alátámassza egy csoport hitelveit, hanem, hogy az emberek megismerhessék az Isten beszédét!
Jelenések könyve 9. fejezetére is fogok időt szánni, de fontosabbnak tartom a valódi érdeklődők valódi kérdéseire válaszolni, mint provokatív hitvitákba belemenni egy olyan emberrel, akiről tudom, hogy mit gondol erről az adott részről (lásd. "A Jelenések nagyszerű csúcspontja közel" című piros könyv...) ;-)
Üdv. Péter
Egy nyelvész számára valóban hatalmas kincs (nyelvész vagyok), a több száz évvel ezelőtti nyelvállapot tanulmányozására.
Egy hívő ember számára viszont eléggé használhatatlan, mert az a sok archaizmus nagyon megnehezíti a szöveg megértését.
Kedves Péter!
A te neved annyiszor olvasom hasonló témájú hozzászólásokban. Nem indiszkrét a kérdésem, ha megkérdezem hogy hány éves vagy és milyen vallású?
Üdv.
Kedves utolsó!
Természetesen szívesen válaszolok: 39 éves vagyok, és a gödöllői Bibliaházba járok, ha részletesebben érdekel:
Üdv. Péter
Alapjában véve semmi,ugyanis ugyan az.
Károly Göncön lakott,Ott volt református lelkész.És ott fordította a bibliát,öt másik lelkész segítségével.DE a nyomda az Vizsolyban volt és oldalanként küldözgette át Göncről Vizsolyba a le fordított lapokat.Ezért hívják Vizsolyi bibliának és ezért Károlynak is,vagy pediglen egyben,ímigyen Károly vizsolyi biblia.Egyébbként az egyik leg becsesebb nyelv emlékünk is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!