Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi az Isteni szellem/lélek Ó...

Mi az Isteni szellem/lélek Ó nyelvi (amellyel a Biblia lett írva) megfelelője? S milyen jelentésekkel bír még ez a szó/kifejezés?

Figyelt kérdés
2010. dec. 20. 11:57
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:

Kedves Péter.

Akkor netán a Biblia hiányos? Ezekről a dolgokról ott nincsen szó? Isten ezt nem közölte velünk? Pedig én úgy tudom, hogy a Bibliából mindenre választ kaphatunk, erre mégsem...Ez megint csak nem fér össze az igazságossággal...hiszen egy igazságos Isten ideadja a teljes körű leírást az élet kérdéseiről, miértjeiről. Te pedig Istenre vársz, hogy majd biztos elmondja a feltámasztásnál. Én úgy gondolom már most tudnunk kéne a Bibliából(mellesleg tudjuk is, csak kérdés ki hogyan értelmezi). :)

2011. jan. 19. 10:59
 22/25 anonim ***** válasza:

"Mert számomra az furcsa, hogy csak úgy önkényesen ad és vesz el életeket, hiába kerül sor esetleg egy paradicsomi örök létre."

Látható, hogy mennyiféle vélemény van erről a dologról az úgynevezett "kereszténységen" belül. Ez azért szörnyű, mert ha Isten eljárásmódját és a bűn természetét, vagy a "bűnt" magát az emberek nem értik, esetleg félreértik, akkor abból rengeteg rossz származik. Vajon a közel és a régmúlt miről árulkodik?

Isten senki életét nem veszi el "önkényesen". Sokan azt feltételezik, hogy Isten az idők során, minden egyes ember életének a hosszát, közvetlenül és személyesen határozza meg és amikor Ő azt gondolja, hogy valakinek meg kell halnia, akkor megöli.

Ez egy istenkáromló és hazug tan. Az eredendő bűn, az ádámi halál, a tökéletlenség okozza az öregedést és végül az elkerülhetetlen halált. Ez nem jelenti azt, hogy Isten minden egyes ember életét közvetlenül befolyásolja. Az emberi matéria attól függően, hogy mit örököltünk, változó teherbírású. Egy dologban viszont minden egyes ember megegyezik: ez pedig a tökéletlenségünk. Ez miatt - bár változó idő, erő, egészség áll a rendelkezésünkre -, de mindenki meghal egyszer.

Ezen változók viszont nem Isten személyenkénti "büntetését" jelentik, hanem sokkal inkább az emberek saját testükkel való bánásmódjának köszönhetőek! Ha sokat piálsz, cigizel, kábítózol, vagy bármi módon egészségtelen, önpusztító életet élsz, az befolyásolja majd az, egyébként szintén öröklött tulajdonságaidat, melyet az őseid eredeztettek rád - szintén a maguk életvitelének (esetlegesen örökölhető) pozitív, vagy negatív hatásával együtt!

Ezért aztán az emberek életkora erősen tág keretek között eltér egymástól. A csecsemők halála is rengeteg (ember okozta) racionális okra vezethetők vissza. Közös jellemzőjük az, hogy ennek is mi magunk vagyunk az okozói így vagy úgy, a fenti okok miatt. Nem Isten veszi el a csecsemőt az anyától, hogy annak a szíve szakadjon meg...

De ellenben csak Ő az, aki képes visszaadni őt!

2011. jan. 19. 21:25
 23/25 anonim ***** válasza:

"s ha mi bennünk érvényre jutnak a negatívumok, vagyis az önzés, akkor hogyan tudnánk helytállni a mennyben?"

Aki ezeken a földi próbákon átesett, az már kirostálódott, tiszta embernek tekinthető. Mellesleg nem mindenki fog a mennybe kerülni, hiszen oda csak meghatározott számban mennek, olyanok, akikről azt mondja a Biblia, hogy Jézussal "társuralkodók", "társkirályok" lesznek. De vajon kik lesznek az "alattvalók"? Nyilván azok, akik Isten eredeti tervének megfelelően, a földi örök életben fognak élni.

"Vagy Isten megszünteti a rosszat? Akkor hogyan fogjuk értékelni a jót, ha nem tapasztaltuk meg a rosszat egyénenként teljesen már korábban?"

Tévedés lenne azt feltételezni, hogy el kell törnünk a lábunkat ahhoz, rájöjjünk: fáj! Nem igaz, hogy az emberi világban csak azok "értékelik" az egészséget, akik össze-vissza törték már magukat. Ez most sincs így, akkor egy tökéletességre jutott emberi létben, nem lehet még sikeresebb az ember?

"vagy egy olyan egyén élete, aki nem biztos, hogy találkozik bármiféle tanítással ami elindíthatja a keresésben"

Lesz lehetősége mind az igazaknak, mind az igazságtalanoknak a feltámadásra, ahogy a Biblia mondja.

Ez nem azokról szól, akik Isten ítélete alatt haltak meg, mert mindenkit Isten nem támaszt fel. Azokról van szó, akik nem ismerhették meg Őt és úgy haltak meg - ők sokan vannak!

"...szóval mindenkivel ugyanúgy bánik, ezért nem fér bele, hogy valakinek ennyi idő jut, valakinek annyi..."

A fentiek miatt Isten ebben is igazságos. Csecsemőkorban is meghalhat valaki, ettől még lehet feltámadásuk.

Meg kell érteni: a halál büntetés! De nem Isten által közvetlenül osztogatott büntetés, hanem az ádámi bűn következménye és mi magunk gyakran siettethetjük a helytelen életünkkel.

2011. jan. 19. 22:01
 24/25 A kérdező kommentje:

világos, amit írsz kedves 21:25.

Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy a halál az a büntetés a bűnre, pontosabban egy automatikus vonzat. De pont ezért kérdeztem, hogy valaki meghal kisgyermek korában, mondjuk a szülei vétke miatt(kábszereztek, piáltak, miegymás), akkor a kisgyermek miből lesz képes bármit megtanulni? Ez a fő kérdés. Gondolom a 22:01 es választ is te írtad. És azt látom, azt mondom, kontraszt nélkül is képes egy egyén megtanulni mi a jó. Végiggondoltad ezt rendesen? Ismerni kell a rosszat, hogy a jóval legyünk képesek azonosulni, és aki nem ismeri a rosszat, az bele fog esni direkt módon, de mégis akaratlanul és pont azért, amit leírtam. Aki jelen életében nem esik bele a negatívumokban, úgymond más kárából tanul, az illúzió szerintem. Mert ha egy életet ad az Úr, ami egy testtel élhető, akkor ez megint csak igazságtalan, hogy az egyik jobban ismeri a rosszat már, mint a másik...hol van a fair play? Az igazságos lenne netán, hogy mások(felmenőim) miatt én bűnhődök? Én, Én vagyok, nem más, ha bűnhődök, az magam miatt van, és nem valami ősi emberpár miatt, én bevállalom a bűnösséget, és ki is kecmergek belőle, mert az Atya segít. S igazából arra akartam kilyukadni, hogy ezt az igazságtalanságot egyetlen eszközzel fel lehet oldani...méghozzá azzal, hogy az emberek létét megtesszük folyamatosra, és a születés-halált pedig csak váltópontoknak a meg nem szűnő létezés folyásán.

Úgy vettem észre, hogy amit a Biblia a halál utáni dolgokról ír, az igaz, de az ember meg úgy áll hozzá, hogy ott vége, és várás van, amíg az Úr feltámaszt és ítél...szerintem pedig folytatólagosan megy tovább a dolog, és az emberek újjászületnek, hogy elsajátíthassák a tananyagot, amit Jézus is leadott, de nyilván saját bőrön. :)

köszi egyébként a válaszod

2011. jan. 21. 11:26
 25/25 anonim ***** válasza:
Ahá, szeretnéd uralni a Szentlelket, mi? Sokan keresik a nevét az Ősnyelven, de megtalálni nem fogják, és addig jó nekünk...
2011. jan. 22. 21:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!