Miért nem fogadnak el más iratokat Istentől ihletettnek a Biblián kívül a keresztyének?
kedves kérdező.
először is tényleg meg kéne beszélni ezt az Istentől ihletettség dolgot. én úgy gondolom, hogy egy teljes mértékben önzetlen megnyilvánulás, legyen az szó, vagy konkrét fizikai cselekedet, az mind Istentől ihletettségnek számít, gondolom nem kell részletezzem miért. másodszor pedig nem a szentiratokkal van még mindig a probléma...hanem azzal, hogy az emberek tévedésükben kiforgatják jelentéstartalmukat, hiszen Jézusunk is mondott olyat, hogy kardot hozott nekünk...egy szellemileg nem olyan szinten lévő ember simán rámondja erre, hogy harcolnunk kell egymással, a gonoszokat meg kell öljük...és láss csodát...tették is sokan a keresztény valláson belül fatális tévedéssel...akkor a kereszténység maga a rossz, vagy az iszlám, hindu, zsidó vagy inkább a probléma abból adódik, hogy egy csöppet félreértik a dolgot az emberek, mert még tudatlanok? Az a kijelentésed, hogy csak a Biblia Isten szava tévedés, és a többi szentiromány elítélése. Ne ess bele ebbe a hibába te is, mert tudom, hogy te jó ember vagy. A helyes megoldás az, ha a vallások szentirataiból indulunk ki, nem pedig az utólag létrehozott tanokból. Mindegyik vallás alapvetően ugyanarról szól, az ember isteni mivoltáról, amiről megfeledkezett/amitől eltávolodott, Isten elvének kifejtéséről...mert igazából Vallás van, mintsem vallások. Az pedig, hogy más oldalról közelítik meg a dolgot...nem hiszem, hogy baj lenne...:)
Ez a dolog pedig azzal kapcsolatban, amikor Jézusunk azt mondta, hogy...
"Én vagyok az út az igazság és az élet. Senki sem mehet az atyához, csak is én általam."
is iszonyat mód félreérthető...mert sokan úgy vélik, hogy Jézus mint személy által nyerhetjük el az üdvözülést...ezért automatikusan előbújik a kisajátítás, és a keresztény vallás megkülönböztetése a többitől. nem Jézus személye az, ami miatt mi bekerülhetünk bármiféle mennybe...hanem a Krisztusi elv, amit ő maga is elfogadott szívében, ha szabad így mondanom...az, hogy a mindenség maga egy egész, és az egy egésznek adja át magát az egyén ily módon, megszabadulva önzésének fogságától, ugye mert onnantól az egésznek él, mintsem magának...Buddha úgy fogalmazott, hogy eggyé válni a mindennel, és elérni a Nirvánát...ami tulajdonképpen a megszabadulás a folyamatos leszületésektől, vagyis a szabály belátásának bekövetkezte, ami maga a Szeretet. A Nirvánát elérni egyenlő üdvözülni, ekkor teljesedik be Isten országának az elfogadása. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
Kedves LastOne.Left!
Én nagyon messze vagyok a jó embertől, egyszer majd beszélgess el a volt feleségemmel, és nagyon nem egy a világnézetünk. Én "sajnos" ragaszkodom ahhoz, hogy Jézus személye és váltsághalála által van üdvösségem, és eszem ágában sincs elérni a nirvánát, vagy is a semmit. Én a Vagyok-hoz szeretnék eljutni, aki a Bibliában és csak ott jelentette ki magát, illetve Jézus Krisztusban, de Ő a testé lett Ige, és a teremtett világban is kijelentette magát, tehát a teremtett világ értelmes vizsgálatával is el lehetne jutni az Isten ismeretre, és ezt is a Bibliából tudom.
Érdekes amit írsz, de félreérted a Nirvána jelentését...tényleg semmiről van szó...de látszólagos semmiről, olyan dologról, ahol nem az anyag az úr, hanem az elme. Buddha így érti a Nirvána elérését, hogy azt a szintet éri el a tudatunk, ahol már nem merül bele az anyagba, vagyis eléri a "Vagyok" -ot. Másrészről pedig Jézus Krisztus isteni mivoltából adódóan bármikor könnyűszerrel megmenekülhetett volna a kereszthaláltól...de nem tette...s ráadásul direkt nem tette, hiszen a terve része volt, amibe a feltámadás is szerepet játszik, hiszen azzal bizonyította teljes mértékben isteni mivoltát, és azt, hogy ő egy a Krisztusi elvvel, vagyis az anyag felett van uralma totálisan, ugye sajt testét felélesztette. Avval a mondatoddal, hogy a "teremtett" világ értelmes vizsgálatával is el lehet jutni Isten ismeretére egyet értek...nekem is sikerült, de mégsem a Biblia által...a kérdés a következő...melyikünk téved? Az amelyikünk azt mondja, csak egyetlen lehetőség van Istennel való kapcsolat megerősítésére, ami a Biblia, vagy az, aki azt állítja, hogy a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, persze ha őszinte a keresés...az aki ragaszkodik vakon egyetlen irathoz, és a többit semmibe veszi, vagy az, aki elfogadja a többit is, és nem ragaszkodik egyikhez sem elfogult módon, vagyis pártatlan, és mindenkinek igazat ad, egy bizonyos szemszögből? Egyébként pedig te úgy gondolod, hogy azért mert Jézus meghalt, és te ezt elhiszed, hogy érted halt meg, akkor üdvösséget nyersz? Az üdvösséget nem kiérdemelni kell, mégpedig azzal, hogy önzetlenné válsz Isten kegyelmével, vagyis mindent egyenértékűnek tartasz onnantól, és nem különböztetsz meg semmit? Nem ezt jelenti az önzetlenség, vagyis a Szeretet? :)
ui.: Minden ember olyan, amilyennek hiszi magát...én úgy gondolom te jó ember vagy, mert a segítségnyújtás vezérel, de azt is érzem, mintha nem lenne számodra teljes a kép, mintha "sötétben" tapogatóznál, mintha valami még hiányozna a teljességedből.
üdv
25/F
LastOne.Left
Freya.
Tehát ha az Isten haragra gerjed és elítél minket(a Biblia szerint),ha nem tartjuk be a parancsolatait,nem úgy cselekszünk,ahogy ő akarja,akkor senki sem a félelemből kiindulva engedelmeskedik neki,hanem mindenki puszta tiszteletből...Tiszteletből jár kötelezően templomba,meg gyónni,meg áldozni...hmm....
Kedves kérdező! Igazad van, nem kell elmagyarázni. (egyéni véleményem itt nem nyilvánítom ki, hidd el, sok jelentős teológus vitatja az ún. "erkölcsös pogányok" helyzetét, de ez tényleg nem tartozik ide. )
Viszont nem ez volt a kérdés. A kérdés az volt, ha jól értettem, hogy lehet e isteni ihletésű más is a Biblián kívül. Én a Biblia utáni irodalomról (Korán, Mormon könyve)nem beszélek, mert azoknak Jézus után valóban nincs értelme.
De az általam említett művek közös vonása, hogy a Krisztus előtti időkből származik, amikor a zsidóknak is még csak a törvény volt. Ehhez képest említettem, hogy érdekes,mennyire sokan sok helyütt megragadták az isteni mondanivalót. Jézus személyében drámai változás állt be, de ez nem csökkenti a gondolati értékét mondjuk Buddha beszédeinek vagy a Tao Te King-nek.
Kedves utolsó!
Én még sosem találkoztam olyan emberrel,aki félelemből ment volna templomba, mert Isten "megharagszik." Egyáltalán ismered te az újszövetséget? Isten a Szeretet maga. Tökmindegy, jársz-e templomba, milyenbe,hányszor. Persze a közösség jó dolog, mert épít és te is hasznossá teheted magad, tehát hozzájárul a lelki jólétedhez. De ez nem kötelező, Isten nem "haragszik" meg rád. Ezt ki találta ki egyáltalán?
tisztelettel,
freya
Freya
Az Isten valóban maga a szeretet,és hát nem tudom ki talált ki olyan dolgokat,hogy halálos bűn,meg tízparancsolat,de ilyen dolgokat nem lehet tiszteletből betartani,ezek fenyegetések,zsarolások.ez pedig a gyenge emberek primitív hozzáállása embertársaihoz akik fölött hatalmat akar gyakorolni.Az úr napját szenteld meg...mert különben nem vagy hithű keresztény,az úr szemében szálka vagy blablabla.az Isten nem ilyen,én tudom,csak az nem tudja,aki ezeket a "tanításokat" komolyan veszi.igen igaz,ezek a dolgok főként az ószövetségben szerepelnek,de a keresztény vallás akkor is a Bibliát veszi Isten szavának.de tudom,ilyenkor jön az,hogy az ószövetség nem is vonatkozik rájuk.....mondjuk jobb is,mert nagy marhaság.09:01
A legnagyobb tisztelettel, de...
Nem lehet marhaságnak titulálni valamit, ami az ókori zsidóknak adatott. Ilyen alapon az ókori szokások nagy része marhaság lehetne, holott csak "régi." A Törvény egyébként tökéletes, csak a megtartásának módja lett fura a zsidóknál.
Nem arról van szó, hogy az Ószövetség elvetendő, hanem hogy az ÚJ szövetség felülírja a régit, és a zsidók előtt ugyanúgy nyitva áll,mint bárki más előtt. A Tíz parancsolat nem marhaság, csak az erőltetett betartása, de Jézus megmutatta, hogyan kell, és hogy mi van mögötte.
A parancsolat nem az egyén korlátozása, hanem annak a kulcsa hogy az egyén szabadon élhessen egy boldog világban. Képzeld el, ha mindenki megtartaná! Ha senki sem lopna, ölne, ha mindenki tisztelné a másik embert. Nem lenne szükség rendőrségre, börtönökre, nem volnának abortuszok, csonka családok....
De mivel mi emberek ezt nem tudjuk megtartani, a világ olyan amilyen, és Jézus kegyelme nélkül nem is sikerülhet ezt véghezvinni.
De a mai világban már senki nem kövez halálra, ha házasságot törsz, és Isten sem küld pokolra ezért, bár nem neki tetsző dolog, de nem halálos bűn. Én nem tudok más hívők helyett nyilatkozni, de nem félelemből tartom be a parancsolatokat (amennyire korlátolt emberi mivoltomban sikerül)hanem mert tudatosan hoztam egy döntést, hogy ez nekem JÓ. És ha áthágom, akkor alapos okkal teszem (pl. néha kényszerül az ember "rossz" döntést hozni) és vállalom, vállalni fogom érte a következményeket.
Nézd, Isten ismer engem, ismeri a szívemet, mert ott lakik bennem is. Tudja milyen vagyok, és mik a korlátaim. Én igyekszem a jóra, de csak olyan szinten, hogy önmagam maradjak. Nem félek az ítéletétől, mert Ő igazságos. Mindenki bűnös, és hit által, Jézus Krisztuson keresztül igazul meg. Nekem ez elég. Nincs mitől félnie senkinek, aki hisz Istenben, én még olyan hívővel nem találkoztam,aki félelemből tett volna bármit is. Lehet, hogy te igen....
Freya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!